BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaVatandaş altın bozdurup döviz alıyor?----

Vatandaş altın bozdurup döviz alıyor?

Vatandaş altın bozdurup döviz alıyor?
11 Ağustos 2015 - 07:47 www.finansgundem.com

Bankalarımızdaki döviz mevduatı yılbaşından bu yana 30 milyar dolar, seçimden bu yana ise 16 milyar dolar arttı

Bankalardaki altın ve döviz hesaplarında hareketlillikler yaşanıyor. Altın hesaplarını bozduran vatandaş yatırımını dövize çeviriyor. Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde BDDK verilerinden yola çıkarak vatandaşın yatırım hareketlerini yazdı. İşte Uras'ın o yazısı;

Bankalarımızdaki döviz mevduatı yılbaşından bu yana 30 milyar dolar, seçimden bu yana ise 16 milyar dolar arttı. Bir yıl önce altın hesaplarında 7.1 milyar dolarlık altın varken temmuz sonunda bu rakam 3.7 milyar dolara geriledi. Halkımızın özellikle yılbaşından bu yana altın hesaplarını bozdurarak birikimlerini ya harcıyor ya da dövize çeviriyor.
 
Temmuz ayı sonunda bankalardaki döviz mevduatının toplamı 185 milyar dolara ulaştı.
Döviz hesaplarındaki birikimin Türk Lirası karşılığı ise 508 milyar TL. Aynı tarihte bankalarda 637 milyar TL tutarında TL mevduatı var.

Bankalardaki toplam mevduatın yüzde 44.3’ü döviz mevduatı. Bir yıl önce döviz mevduatının toplam mevduattaki payı yüzde 37.2 iken, şimdilerde yüzde 44.3 oranında.
Yılbaşından bu yana döviz mevduatı 30.2 milyar dolar arttı. Seçim öncesinden bu yana döviz mevduatındaki artış ise 16 milyar dolar. Bankalardaki döviz mevduatının tamamı “gerçek kişilerin - halkın mevduatı” değil. Gerçek kişilerin toplamdaki payı yüzde 57 dolayında. Temmuz sonunda bankalardaki toplam 185 milyar dolar tutarındaki döviz mevduatının yaklaşık 105 milyar doları “gerçek kişilerin - halkın” mevduatı.
(Bilgi için: Bankalardaki toplam TL mevduatın ise yaklaşık yüzde 60’ı gerçek kişilerin, halkın mevduatıdır. Kaynak: BDDK)

Döviz kazandırdı

İlginç bir gelişme bankalardaki altın hesaplarında görüldü. Altın hesaplarına ilgi azaldı. Bir yıl önce altın hesaplarında 7.1 milyar dolar değerinde altın vardı. Temmuz sonunda bu rakam 3.7 milyar dolara geriledi.

(Bilgi için: 2014’ün temmuz ayı sonunda altının gramı 88 TL idi. Bu yılın temmuz sonunda 97 TL oldu.)

Altın hesaplarının tamamı halka aittir. Geçen yıldan ve özellikle yılbaşından bu yana halkımızın altın hesaplarını bozdurarak birikimlerini ya harcadıkları, ya da dövize çevirdikleri anlaşılıyor.

Birikimlerini döviz hesabına yatıranların önemli ölçüde kazançlı çıktıkları anlaşılıyor. Döviz hesaplarında bir yıldaki toplam artış dolar olarak yüzde 12 iken, hesapların TL karşılığı (cari döviz kurundaki artış sonucu) yüzde 47 dolayında.

Yüzde 60’ı dolar

Döviz hesaplarının yüzde 60’a yakını dolar birikiminden, yüzde 33’ü euro birikiminden oluşuyor. Yılbaşından bu yana dolar hesaplarında 26 milyar dolar, euro hesaplarında ise 11 milyar dolar karşılığı euro artışı görüldü.

Özetle bankalarda döviz hesabı bulunan gerçek kişiler ve diğer hesap sahipleri, piyasadan dolar, euro toplayarak banka hesaplarını büyütmeye devam ediyorlar:

 Yılbaşından bu yana bankalardaki toplam TL mevduat hesaplarındaki artış yüzde 2.4 iken,
 Toplam döviz mevduatı hesaplarında bulunan dövizin TL karşılığındaki artışı yüzde 39.5 oranında.

Birikimini bankaya yatıracak olanlar döviz hesaplarının faizinin düşük olmasını dikkate almıyorlar. Döviz hesapları, döviz fiyatındaki artışa dayalı olarak hesap sahiplerine getiri sağlıyor.

DOLARDA 2.80 TL KRİTİK SEVİYE...

Dolar/TL 2.80 sınırının altında. Olası bir koalisyon ihtimalinde  2.76-2.74 hatta 2.74 seviyesinin altı da görülebilir. Ancak koalisyonun uzun soluklu olması beklenmeyeceğinden ve Fed’in eylülde faiz artırımı masada olduğu için yeniden alımlar gelecektir.
2.80 seviyesi kritik. Aşılırsa, 2.85-2.90’a yükselişin de önü açılacak. ABD veri akışından güçlü sinyal gelmedikçe 2.80’in üzerinde satışların artması bekleniyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)