Ana SayfaPara PiyasaSiyasi şoklar ekonomiyi baltalar---

Siyasi şoklar ekonomiyi baltalar

1 / 4
Siyasi şoklar ekonomiyi baltalar
30 Ağustos 2015 - 08:49 www.finansgundem.com

​Yüksek bütçeli transferleriyle gündemden düşmeyen futbol kulüpleri, kaynak yaratmadan borçlanma yoluna giderek sportif başarılarıyla gelirini artırmaya çalışıyor. Ancak geçen zaman diliminde gelir gider makası kapanmadığı gibi mali problemleri de devam ediyor. TL bazında gelir yaratan spor firmaları dolar ve euro bazında gerçekleştirdikleri harcamalarla sıkıntılarını artırıyor.

Borsada işlem gören dört büyük futbol kulübünün toplam piyasa değeri 28 Ağustos itibari ile 708 milyon dolar seviyesinde. Oysaki aynı firmaların Mayıs 2011’deki toplam piyasa değeri 3 milyar dolardı. Aradan geçen dört yılda toplam piyasa değeri 2.3 milyar dolar gibi hayli yüksek seviyede erime yaşadı. 

Hiç formda değiller!

Sektördeki firmaların fiyat hareketini gösteren BIST Spor Endeksi’ne bakıldığında da zaman zaman yukarı yönlü ataklar gözlense de yukarı yönlü istikrarlı bir çıkışı gerçekleştirecek enerjinin bulamadığı görülüyor. 

Türkiye’de mali problemler arasında sıkışıp kalan futbol sektörü, Avrupa’da ise milyar dolarlık büyüklüğe erişmiş durumda. Deloitte’un Haziran ayında yayınladığı “Yıllık Futbol Finans Araştırması”na göre en büyük 5 Avrupa liginin kümülatif gelirleri 2013/14 sezonunda yüzde 15 artarak 11.3 milyar euro seviyesine ulaştı. 

Gider çok, borçlar artıyor

Futbol sektöründe karşılaşılan en büyük sorun gelirlerin giderleri karşılayamaması. Bu nedenle borçlanan spor firmaları borç batağından kurtulamıyor. Borsada işlem gören dört spor firmasının 2014 yılı itibari ile satış gelirleri 425 milyon dolar seviyesinde. Ancak aynı dönemde borçları 989 milyon doları buldu. Neredeyse 1 milyar dolarlık bir borç yükümlülüğü altında olan söz konusu firmalar, kurların da artışı ile birlikte zorlu bir dönem yaşıyor. Doların 2,56 seviyesinden gerçekleştirdiği çıkışla birlikte  21 Mayıs - 28 Ağustos 2015 arasında borsada BIST Spor Endeksi de yüzde 20 civarında değer yitirdi. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster