BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSiyasi notçular sınıfta kalacak----

Siyasi notçular sınıfta kalacak

Siyasi notçular sınıfta kalacak
17 Eylül 2014 - 06:55 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kredi derecelendirme kuruluşlarına siyasi tutumla değerlendirme yapmamaları için yaptığı uyarıya Davutoğlu'ndan destek geldi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s’in Türkiye değerlendirmelerini ekonomik gerçekler yerine siyasi tutumla yapmaya devam etmeleri halinde 2 kurumla da ilişkilerin kesileceğini açıklaması, hükümette yankı buldu.
Erdoğan’ın çağrısına güçlü şekilde katıldıklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Öncelikle çağrımız, bu kuruluşların objektif ekonomik kriterlerle hareket etmesi, siyasi istikrarın ekonomi üzerindeki olumlu etkisini göz önüne almaları. Yoksa manipülatif bir takım haberlere dayalı olarak bir kriz ya da olumsuz beklenti yaratacak şekilde davranırlarsa, Türkiye buna sessiz kalamaz. Bir şekilde ifade etmemiz gerekir.”

‘Diğerlerine çok cömert’

Son derece kritik 2 seçim geçiren Türkiye’de siyasi istikrarın güçlendiği, piyasada güvenin arttığı ve kimsede bir kriz beklentisi bulunmadığını vurgulayan Davutoğlu, not kuruluşlarının derecelendirme yaparken olumlu unsurları göz önüne almadığını, en ufak bir gerilim ya da türbülans durumunda, şiddetli tepki ve negatif mesaj verme yoluna gittiklerini söyledi.

Davutoğlu, “Maalesef bir başka ülke söz konusu olduğunda çok cömert davranan bu kuruluşlar Türkiye söz konusu olduğunda uluslararası piyasalarda yanlış mesajlar verecek sinyaller göndermekte. Eğer objektif bir değerlendirme yapılırsa, bizim bu kuruluşlarla ilişkilerimiz derinleşir, güçlenir” dedi.

‘Yüzeysel bakmasınlar...’

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise,  not kuruluşlarından daha derinlemesine analizlerle Türkiye’nin gerçeklerini öğrenip kredi notlarını vermelerini istediklerini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, “Eğer başka türlü mülahazalar olmazsa kredi notunda bu noktada bir değişiklik öngörmüyorum” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması, ’Siyasidir bu’ değerlendirmesi yüzde 100 isabetli bir açıklamadır” yorumunda bulundu.



Not neden önemli?

Kredi derecelendirmesi, borçlu ülkenin anapara ve faiz yükümlülüklerini ödeme isteği ve kabiliyetinin zamanında yerine getirilip getirilememesini ölçen bir araç. Ülke riskleri ölçülürken ekonomik ve politik risklere bakılıyor. Yüksek kredi notu, ‘Bu ülkeye güvenle yatırım yapılır’ anlamına geliyor. Notu yüksek ülkeler daha uygun kredi bulabiliyor. Bazı fonlar en az 2 kredi kuruluşundan yatırım düzeyinde not alan ülkeler dışında ülkelere yatırım yapmıyor.

Moody’s ve Fitch Türkiye’yi yatırım düzeyinde, Standard&Poor’s ise yatırım düzeyinin 1 basamak altında değerlendiriyor. Kredi notunun görünümü ise Fitch tarafından durağan, Moody’s ve S&P tarafından ise negatif olarak tutuluyor. Negatif görünüm notun düşebileceğine işaret ediyor. Gözler şimdi Fitch’in 3 Ekim’de Türkiye’ye yönelik yapacağı not gözden geçirmesinde.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)