BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaŞimşek kurdaki hareketliliği değerlendirdi----

Şimşek kurdaki hareketliliği değerlendirdi

Şimşek kurdaki hareketliliği değerlendirdi
05 Mayıs 2015 - 14:47 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün açıklanan enflasyon rakamlarına değindi ve yüzde 7.9 açıklanan rakamın yanıltıcı olabileceğini söyledi.

Mevsimsel etkiler nedeniyle özellikle gıda fiyatlarının yüksek çıkabileceğini belirten Şimşek, "Çekirdek enflasyona bakmak lazım, yüzde 7'ye indi. Geçen sene son 14 yılın en kurak yılıydı. Bu sene yağışlar çok iyi gıda fiyatlarını olumlu etkileyecek. Etkisini sonbahara doğru göreceğiz" dedi.

Bu enflasyon oranlarının yatırımın önüne engel olmadığını ifade eden Maliye Bakanı, hedeflerinin ise enflasyonun yüzde 5'in altına indirmek olduğunu kaydetti.

Şimşek, enflasyonda yukarı doğru bir trend olmadığın ve önümüzdeki günlerde düşüş trendine gireceğini de belirtti.

Bütçe dengelerini de "hiçbir dönemde olmadığı kadar" iyileştirdiklerini dile getiren Şimşek, "Memura, emeklimize enflasyon farklarını vereceğiz. Bütçenin bunları tolere edebileceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

MUHALEFETİN SEÇİM VAATLERİ

Türkiye ekonomisinin bugünden yarına nasıl taşınacağı yok. İçi boş vaatler var. Vatandaşı kandırmaya yönelik popülizm var. Hiçbir kaynak ortaya koyamadılar. 90'lı yılların yarışındalar. Olmayan kaynakları millette nasıl dağıtırız yarışı var. Biz bu yarışta yokuz.

"DÜNYANIN EN İYİLERİNDENİZ"

Biz makro sorunları çözdük. Bütçe konusunda dünyanın en iyi ekonomilerinden biriyiz. Türkiye'nin hiçbir bankası en büyük küresel finans krizinde sıkıntıya girmedi. Bütün makro sorunları teker teker çözdük. geriye sektörel, yapısal dönüşüm kaldı.

Şu anda ortada bir ekonomi tartışması yok. Avrupa ve Ortadoğu'da krizler var. Rusya bizim en büyük ticaret ortaklarımızdan biri kendi komşusunu işgal etti, ekonomik kriz var. Türkiye bunlardan bağımsız değil. Ama Euro  Bölgesi'nden 3 kat fazla büyüdü.

KAYNAK TARTIŞMALARI

Muhalefetin kaynak vaatleri tam bir hayal kırıklığı. Bunlar programlarını açıkladılar. Açıkladıklarından beri patinaj yapıyorlar. Türkiye kayıtdışılığı milli gelirine oranla yüzde 26'lara düşürdü. Muhalefetin geldiği nokta tam bir fıkralık durum.

Kayıtdışıyla mücadeleyi zaten yapıyoruz. Muhalefetin vaatleri bütçe açığını 10 katına çıkarır. Nereden para bulacaksınız, kim size para verecek. Merkez Bankası'na para bastıracaksanız, çıkın söyleyin.

Kayıtdışı ile mücadele edeceklerini söylüyorlar, bunu biz zaten yaptık ve başarılı olduk. Buna rağmen bütçede açık var.

ELMASTA KDV YÜZDE 18

Anamuhalefet partisi hala ortaya yalandan arındırılmış bir kuruşluk kaynak koyamadı. Milletin gözünün içine baka baka yalan atıyor. Elmasta vergiyi sıfırladınız ben de şunu yapacağım diyor. Elmasta şu anda yüzde 18 KDV var.

Meydanlarda çıkıyor, Maliye bakanı şu kadar maaş alıyor. asgari ücretliye bin 500 lira maaşı yüksek görüyor diyor.

Siz asgari ücreti bol keseden artırırsanız, asgari ücreti devlet ödemiyor. Özel sektör ödüyor. Asgari ücretin artırılması işverene ek yük getirir. Ben ücreti kastetmedim, kayıtdışı çalıştırmak en büyük zulümdür dedim. Muhalefet olmayan bir şeyle vatandaşı kandırma peşinde. Biz kalıcı bir şekilde asgari ücreti de emekli maaşını da artıracağız. Ama bunu dünya gerçeklerinden kopmadan yapacağız.

Bunlar şu anda koalisyondan bahsediyor. Geçen bir fabrikaya gittim, 3 kardeş anlaşamıyoruz ayrılacağız dediler. Bir reform yapmadan bu ülkenin uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirme imkanı yoktur.

Ekonomide sıkıntılar var ama buna Rusya ve Avrupa'daki kriz ile geçen yılki kuraklığın da etkisi var. Kuraklık olmasaydı Türkiye yüzde 3.5'tan fazla büyürdü.

İnşaat sektörüne ilişkin tamamen bir algı operasyonu var. İnşaatın milli gelire oranı yüzde 5.9. Bu oran Avrupa'dan yüksekse problem var demektir.

Türkiye'de prim yükü hala biraz yüksek. Bütçe imkan verirse ilk yapacağım prim yükünü azaltmak.

"KURDAKİ HAREKETLİLİK"

Kalıcı bir tahribat öngörmüyorum, Türkiye'nin temelleri sağlam. Vatandaşın 199 milyar dolar döviz fazlası var. Devletin döviz rezervi ile devletin lehine 37 milyar dolar fark var. Türkiye seçim belirsizliğini atlatsın, Türkiye'yi kimse tutamaz. Dolar dünyada yükselse bile Türk Lirası'na karşı reel bazda değer kazanamayabilir.

Öyle bir algı operasyonu yönetiliyor ki dolar sanki sadece Türkiye'de yükseliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)