BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda olumlu hava zayıflıyor----

Piyasalarda olumlu hava zayıflıyor

Piyasalarda olumlu hava zayıflıyor
01 Şubat 2015 - 08:34 www.finansgundem.com

Piyasalarda bahar havası bitiyor mu

Yaklaşık dört aydır piyasalarda devam eden olumlu seyirle birlikte yorgunluk işaretleri artıyor. Endekste kâr satışları görülürken dolar/TL kurunda yükseliş sürüyor.

Borsada kâr satışları görülürken Dolar/TL kurunda çıkış, faiz oranlarında ise düşüş eğilimi devam ediyor. Altın ise FED toplantısının ardından zayıfladı. Faiz indirim beklentileriyle ilgili merkez bankası kaynaklı açıklamalar piyasalarda dalgalanmaya neden oldu. 3 Şubat’ta açıklanacak Ocak enflasyonu ve sonrasında Merkez Bankası’nın faiz konusundaki tavrı piyasanın seyri açısından önemli olacak. Zirve seviyesine yaklaşan ve kısa dönem için ciddi prim barındıran borsaya gelen kâr satışlarını olağan karşılamak gerekir. Piyasalar geçen haftaya göre daha temkinli ve daha zayıf.   

Borsa ucuz mu, pahalı mı?

Yükselişini sürdüren borsanın pahalı mı, ucuz mu tartışmalarının yapıldığı bu günlerde sadece teknik analiz verileriyle değil biraz da temel veriler açısından bakmakta yarar var. Piyasa veya şirket değerlemesi üzerine bir çok analiz yöntemi var. En fazla kullanılan ve en önemlilerinden  biri de fiyat kazanç oranları. Sadece borsalarda değil bazen kira geliri üzerinden gayrimenkul değerlendirmeleri yapılırken bile yine fiyat kazanç oranları önemli bir ölçü olarak kullanılabiliyor. 
Fiyat kazanç oranı nedir? Şirketin piyasa değerinin bir yıllık kârına oranıdır. Veya hisse başına düşen yıllık kârın hisse fiyatına oranını gösterir. Düşük olanı tercih edilir.    

Ülkeler arasında Türkİye nerede? 

Gelişmiş ve gelişen piyasalarda öne çıkan ülke borsalarının Fiyat Kazanç oranlarını gösteren tabloya göre Türkiye çok ucuz değil, ama pahalı demek de zor. 


Borsanın Şubat ayları istatistiği iyi

Her dönemin piyasa şartları, gündem ve beklentileri farklıdır. Bununla birlikte istatistiklere göz atmak da yararlı olabilir. Şubat aylarında borsa nasıl hareket etmiş diye baktığımızda, geçmiş yılların kesin referans ve tavsiye olarak kabul edilmeyeceğinin altını özellikle çizerek 2004-2014 tablosu hiç de fena değil. % 7.3 ortalama getiri ile sadece 2010 ve 2011 yıllarında iki yıl Şubat aylarında borsa düşmüş, diğer yıllar ise primli. Darısı önümüzdeki Şubat ayının başına, bakalım 2015 Şubat ne gösterecek?


Borsa İstanbul’da durum ne?

Borsa yaklaşık dört yıl 8.4-14.4 aralığında hareket ettikten sonra son çıkış hareketiyle bu banttan kurtulma çabasında. 14.4 seviyesinin üzerinde kalınırsa sonraki hedefi 16.8 ve 19.0 olarak görülüyor. 16.8 ve 19.00 seviyeleri endeksin 2007 ve 2010 yıllarındaki 58.000 ile 72.000 zirvelerine denk düşüyor. Endeksin 22 Mayıs 2013 tarihindeki zirvesi olan 93.398 seviyesinde ise BIST100 Fiyat Kazanç oranı 12.6 idi. O tarihlerde Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseldiği için fiyatlama daha farklıydı. Ucuz veya pahalı değerlemesi açısından fiyat kazanç oranı önemli bir kriter olarak görülse de fiyatlamaya konu olan başka etkenleri de dikkate almak gerekir. Bu nedenle sadece fiyat kazanç oranları üzerinden endeks ile kıyas yaparak piyasa tahmini yapmak yanıltıcı olabilir. Özetle, Borsa İstanbul için teknik olarak borsa için primli denebilir. Ancak fiyat kazanç oranı yönünden çok pahalı görülmüyor. 


Düşük Faiz bankalara yarıyor

Bankaların gelir ve giderleri üzerinde faiz oranlarının etkisi tartışılmaz. Ekteki 2004-2014 dönemini gösteren tabloya göre faiz oranlarındaki düşüşün banka kârlarına olumlu etkileri görülüyor. Analizden daha çok bir tespit bu. Faiz düşüşüyle birlikte, kaynak maliyetlerinin düşmesi ve kredi kullanımının yaygınlaşması bir anlamda “Sürümden kazanma” gibi faktörlerin etkisiyle sanıldığının aksine bankacılık sektörü daha yüksek kârlılık yakalayabiliyor. Faiz yükselişi ise bankalara kâr kaybı veya kâr artış hızında yavaşlama olarak yansımış.  


Altının yükseliş trendi sürüyor

Dış piyasalarda Altın fiyatlarındaki gerilemeye karşılık iç piyasalarda Dolar kurunun yükselmesi Gram/TL fiyatındaki yükselişi destekliyor. Çıkışın devamı için FED toplantısı sonrası zayıflayan dış piyasalardaki Altın fiyatının tekrar yönünü yukarı çevirmesi ve 99.80 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. 104.10 ve 110.00 sonraki direnç seviyeleri. Destek noktaları ise 97.50 ve 96.35 olarak görülürken 96.35 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacaktır. Kısa dönem 99.80 izlenebilir. 



Dolar yeni zirve deniyor

Faiz oranlarındaki düşüş beklentisiyle ivme kazanan çıkış hareketi merkez bankasının son açıklamasıyla biraz hız kesti. 2.41 üzerinde yeni zirve deniyor. 2.45 ve 2.48-2.50 seviyeleri kısa dönem için önemli direnç noktaları. Destekler ise 2.41 ve 2.37 seviyelerinde. 2.37 seviyesinin üzerinde kalınması çıkışın gücünü koruması açısından önemli. Direnç seviyelerinde satış görülebilir. 

Zeynel Balcı / Hürriyet
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)