BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMilli Piyango’da tuşa bayilerden basacak----

Milli Piyango’da tuşa bayilerden basacak

Milli Piyango’da tuşa bayilerden basacak
22 Temmuz 2014 - 09:00 www.finansgundem.com

Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, Milli Piyango için bayilik sistemini sıfırdan yenileyecek

Milli Piyango şans oyunları lisansı kullanım hakkı ihalesini, geçtiğimiz hafta Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu kazandı. Vergisiyle birlikte 3 milyar 251 milyon dolar ödeyecek olan ortaklar, Milli Piyango için bayilik sistemini sıfırdan yenileyecekler. Yeni bayilik sisteminden elde edilecek gelirin, yeni sahiplerin ihale bedelini ödemedeki en önemli kaynaklardan biri olacağı kaydediliyor.

Geçtiğimiz hafta ikinci kez ihalesi yapılan Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesine ilişkin ihalesini, 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay OOG kazandı. İhale fiyatının yanı sıra 495,9 milyon dolarlık KDV’sini de ödeyecek olan grup, toplam 3 milyar 251 milyon dolarlık bedeli ister peşin isterse taksitle ödeyebilecek.
İhale bedelini geri ödemesi grubun en önemli gündem maddesi kuşkusuz. Önünde iki seçenek bulunan ortakların, geri ödeme konusunda peşin ödemeyi değil, yüzde 40’ı peşin, geri kalanı 60 taksit olan seçeneği gündeme alacağı belirtiliyor. Peşinat bedeli için gerekli kaynak konusunda bankalarla görüşmeleri başlatan Net Şans-Hitay OGG’nin ajandasında yeni ortak ihtimali de kuvvetli şekilde var.

ABD’Lİ ORTAK GELİYOR MU?

Yeni ortak konusunda ABD’li Scientific Games’in adı öne çıkıyor. Kazı kazan’ın mucidi projede çözüm ortaklığı sunacak. ABD’li şirket yöneticilerinin birkaç kez, İstanbul’a ve Net’in KKTC’deki otellerine ziyaretlerde bulunduğu kaydediliyor.
Milli Piyango ürünlerinin sayısının artırılması, uygulamalarının internet alanına da taşınması, yeni ürünlerin devreye alınması da yeni stratejilerin önemli başlıkları.
İlk etapta Milli Piyango’ya atılacak neşterlerin başında yeni bayilik sistemi geliyor. Lisans devir sözleşmesinin imzalanmasının ardından mevcut bayilerin sözleşmesi fesih edilecek ve komisyon oranları yeniden belirlenecek. Ortaklar, daha önce hazırladıkları bayilerin yeniden yapılandırılması çalışmasının startını verecekler.

Yeni bir bayilik sitemi kurulacak. Bayilerin fiziki ortamlarına yeni bir düzen getirilecek. Yeni birtakım fiziki uygunluk koşulları aranacak. Ayrıca yeni bayilik oluşumu esnasında, girişimcilerden bayilik ücreti talep edilecek. İşte bu talep de ortakların ilk etaptaki en büyük gelir kalemini oluşturacak. Bir yandan daha teknolojiye uyumlu bir bayilik anlayışı getirilirken, bir yandan da Milli Piyango’nun kutumsal kültürü de korunacak.

ENGELLİLERİN DURUMU

Kurumsal kültürü derken neden mi bahsediyoruz, hemen açıklayalım. Kurumu yakından bilenler, kamu yönetiminin Milli Piyango’da yıllardır hassasiyetle üzerinde durduğu bir konuyu da çok iyi takip etmişlerdir. Özelleştirme uygulamasına kadar Milli Piyango İdaresi, engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık uygulayarak, bayilikte öncelik veriyordu. Doğal olarak yeni sahiplerin elinde bu uygulamanın sürüp sürmeyeceği ise merak ediliyor. Edindiğimiz bilgilere göre mevcut bayilerle birlikte engelli girişimcilere belirli oranlarda öncelik verilmesi uygulaması belirli oranlarda öncelik verilmesi uygulaması belirli oranda devam edecek, engelli kontenjanı uygulaması sürecek.

EN ÇOK BAYİ MARMARA’DA

Milli Piyango’nun 2013 yılı sonu itibariyle toplam 15 bin 527 adet bayisi bulunuyor. Bu bayilerin 10 bin 613’ü piyango ve hemen kazan, 4 bin 914’ünü ise sayısal oyunlar oluşturuyor. Marmara Bölgesi 4 bin 904 bayiyle, en fazla bayiye sahip olan bölge olarak başı çekiyor. (BURCU TUVAY/EKONOMİST DERGİSİ) 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)