BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez ihale tutarını yükseltti----

Merkez ihale tutarını yükseltti

Merkez ihale tutarını yükseltti
26 Eylül 2014 - 09:48 www.finansgundem.com

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 29 Eylül'den itibaren döviz satım ihale tutarını 'en az 40 milyon ABD doları'na yükseltileceğini duyurdu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 29 Eylül 2014'ten itibaren döviz satım ihale tutarını en az 40 milyon ABD doları'na yükseltileceğini açıkladı.

TCMB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarı 29 Eylül 2014 tarihinden itibaren “en az 10 milyon ABD doları”ndan “en az 40 milyon ABD doları”na yükseltilecektir."

MERKEZ'İ ÖNLEM ALMAYA İTTİ

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, döviz satım ihale tutarının yükseltilmesini, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) dikkatinin kur tarafında yaşanan yükselişte olduğunu göstermesi açısından önemli bir karar olarak değerlendirdi.

Ümüt Foreks'e yaptığı açıklamada, kur tarafında yaşanan volatilite ve görülen yüksek seyrin TCMB’yi önlem almaya ittiğini kaydetti.

Özellikle TCMB’nin kur tarafında 2.25 seviyelerinden hoşnut olmadığının görüldüğüne işaret eden Eren Can Ümüt, "Dolayısıyla hoşnut olmadığını göstermek için ufak da olsa kurda yaşanan yükselişe önlem almaya çalışmakta. Döviz satım ihalelerinin 10 milyon dolardan 40 milyon dolara yükseltilmesi sert bir adım olarak algılanmamalı. Fakat
TCMB’nin dikkatinin kur tarafında yaşanan yükselişte olduğunu göstermesi açısından önemli" diye konuştu.  

Bu kararın ardından USD/TRY paritesinde gerilemeler görülmesinin muhtemel olduğunu, ancak ABD dolarının küresel anlamda sert değer kazancı sürecinin devam etmesinden dolayı kararın etkisinin sınırlı olmasını beklediklerini vurgulayan Ümüt, kurun 2.30 seviyelerine doğru hareketlenmesi durumunda TCMB’nin daha etkin ve sert önlemler almasının gündeme gelebileceğine de dikkat çekti. 

DÖVİZ LİKİDİTESİ RAHATLAYACAK

Finans Yatırım'dan Ekonomist Burak Kanlı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın döviz satış miktarını artırarak, ihracat reeskont kredilerinin geri dönüşü kanalıyla çekeceği ciddi miktarda dövizi çekmemiş ve böylelikle döviz likiditesini bir miktar rahatlatmış olacağını kaydetti.

Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, küresel piyasalarda önümüzdeki 1-2 ayda Fed'in faiz artırım sürecine başlayacak olmasının fiyatlanacağını ve bunun da riskli varlıklara iştahı düşüreceğine işaret etti.

Diğer taraftan önümüzdeki 2-3 ayda TCMB ihracat reeskont kredilerinin geri dönüşü kanalıyla ciddi miktarda döviz çekerek rezerv biriktireceğini anımsatan Burak Kanlı, "Döviz satış miktarını artırarak çekeceği bu miktarı çekmemiş ve böylelikle döviz likiditesini bir miktar rahatlatmış olacak" diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)