BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez enflasyon hedefini yükseltti----

Merkez enflasyon hedefini yükseltti

Merkez enflasyon hedefini yükseltti
31 Ekim 2014 - 10:09 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,9'a yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 7,6'dan yüzde 8,9'a yükseldi.

Enflasyon 2014 sonunda orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4-7,6 aralığı tahmin ediliyor. Hükümetin Orta Vadeli Program'da yıl sonu tahmini ise yüzde 9,4 düzeyindeydi. Enflasyon 2015 sonunda ortak noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6 ile yüzde 7,6 aralığında öngörülüyor.

Başçı, orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü ifade etti. MB Başkanı, "Sıkı maliye politikası da enflasyondaki düşüşü destekleyecek" diye devam etti. Başçı, yıl sonu gıda enflasyonu varsayımlarını 2014 için yüzde 12,5, 2015 için yüzde 9 olarak aldıklarını ifade etti.

ZAMMIN ETKİSİ NE KADAR OLDU?

Başçı, Ekim'deki enerji fiyat zammının enflasyonu 0,2 puan yukarı yönlü etkilediğini belirtti.

FAİZ İNDİRİMİ OLACAK MI?

Başçı, soru cevap kısmında, faizler hakkında konuştu. MB Başkanı, "Kısa vadeli faizlerde ilerideki dönemde enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak bir indirime gidebiliriz ama bunu iyi düşünmeliyiz, bunun üzerine iyi çalışmalıyız" dedi.

TL AŞIRI DEĞERLİ DEĞİL

Başçı kısa ve uzun vadeli faizlerin birbirine yaklaşmasının kuru desteklediğini ifade etti ve Türk Lirası hakkında konuştu. Başçı,"TL şu anda aşırı değerli değil" şeklinde konuştu.

FAİZ KORİDORU GENİŞ

Başçı, "Şu anda faiz koridorumuz geniş, ileride şartlara göre daha geniş ya da daha dar koridor ile devam edebiliriz dedim, herhangi bir politika sinyali vermedim" dedi. MB Başkanı, "Şu ifadeyi kullandım, daha geniş de olabilir daha da dar olabilir" diye devam etti.

MERKEZ TEK BAŞINA BİR ŞEY YAPAMAZ

Başçı, "Sadece para politikasıyla büyüme sağlanamaz. Dünyada bunun örneklerini görüyoruz" dedi. MB Başkanı, "Finansal istikrar, gıda fiyatları ve büyümede tek başına bir şey yapamaz. MB'nin yapabileceği katkılar var tabi. Ama biz bunu iki kelimeyle özetliyoruz. Merkez Bankası dengeli büyümeye nasıl katkı sağlayabilir?" diye devam etti. 2015

ENFLASYONLA MÜCADELE YILI OLACAK

Başçı, "2015 yılı topyekün enflasyonla mücadele yılı olacak. 2015'te hepimizi şaşırtan sonuçlar görebiliriz" dedi.

ÖNCELİKLİ HEDEF CARİ AÇIK

Başçı enflasyonun düşürülmesi için önce cari açığın indirilmesi gerektiğini ifade etti. MB Başkanı, "Enflasyonun önce yüzde 6 sonra yüzde 5'e inmesini sağlayacağız. Bunun için cari açığın GSYH'ye oranın da yüzde 5 seviyesine indirilmesi gerekiyor. 2016'da OVP'de enflasyon yüzde 5 olarak görülüyor" dedi.

NEDEN OVP'NİN ALTINDA

Başçı, enflasyonun OVP hedeflerinin altında kalmasının nedenini şöyle açıkladı: "TCMB'nin enflasyon beklentilerinin OVP'deki rakamların altında kalmasının nedeni emtia ve petroldeki düşüşle gıdadaki aşağı yönlü revizyon."

HERKES İNANMALI

Başçı, enflasyonun düşeceği konusunda herkesi ikna etmek gerektiğini belirtti.

KÜRESEL GELİŞMELER

Başçı, yılın son enflasyon raporu sunumunda, küresel ekonomiyle ilgili de konuştu. Başçı, "Küresel finans piyasalarında üçüncü çeyrekte oynaklık yaşandı. Fed niceliksel genişlemeye son veriyor. Dünya ekonomisinde çok da çekinildiği kadar etki yapmadı bu durum" dedi. Başçı, "Türkiye'nin risk primi üçüncü çeyrekte diğer gelişmekte olan ülkelere benzer seyir gösterdi" dedi. MB Başkanı, zayıf talebe rağmen Türkiye'de ihracatın büyümeyi desteklemeye devam ettiğine işaret etti.

SIKI DURUŞ SÜRECEK

Başçı, "Para politikasında getiri eğrisini yataya yakın tutarak sıkı duruş sürdürülmekte" şeklinde konuştu. MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek" dedi. Başçı, kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini, ticari kredilerin, tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

ENFLASYONDA ANA EĞİLİM AŞAĞI YÖNDE

Başçı, "Kredilerdeki bu görünüm orta vadede enflasyon üzerinde baskıyı azaltacak ve ari dengeyi destekleyecek, bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" diye konuştu. MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğilimi aşağı yönlü olacak" diye devam etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)