BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez ‘Dur bir bakalım’ dedi----

Merkez ‘Dur bir bakalım’ dedi

Merkez ‘Dur bir bakalım’ dedi
25 Nisan 2014 - 07:32 www.finansgundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Merkez'in aldığı faiz kararındaki gizli mesajları kaleme aldı

Dün herkes Merkez Bankası'nın PPK toplantısından çıkacak sonuca kitlenmişti. Merkez Bankası faizde değişikliği gitmedi. Başbakan ve bazı siyasiler faizin indirilmesi gerektiğini söylüyordu. Bu çağrılar bu toplantıyı daha da kritik hale getirmişti.

Vatan ekonomi yazarı Ali ağaoğlu bugünkü köşesinde Merkez Bankası PPK toplantısından çıkan faiz kararını değerlendirdi. İşte Ağaoğlu'nun yazısı;

Dün sabah piyasa fiyatlamaları Merkez Bankası’nın (MB) “ölçülü bir indirime” gidileceği beklentisindeydi. Dolar/TL kuru 2.1525’e kadar yükselmişti. Ölçülü indirimden kasıt 25-50 baz puandı (yüzde 0.25-50). Başbakan’ın Azerbaycan ziyareti öncesi MB’nin “olağanüstü toplantı” ile faizleri indirmesi gerektiği yorumunu takip eden siyasi söylem, bankanın faizleri indirmesi gerektiğini söylüyordu.

MB dünkü toplantısında geç likidite penceresi faiz oranını yüzde 15’ten 13.50’ye indirmek dışında tüm Faiz ranlarını “sabit tuttu”. Geç likidite penceresindeki indirim de açıklamada belirtildiği üzere “ihtiyaç kalmamasından” kaynaklanmış durumda.

Fırtınadan önce sessizlik

“Siyasi indirim talebine” oranla MB’nin de dünkü toplantı sonrasında yapmış olduğu açıklamada da belirttiği üzere ‘Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş korunacak’ söylemi daha gerçekçiydi. Henüz daha enflasyonun gerilediğine dair “istikrarlı” kanıtlar ortaya çıkmış değil. En azından beklenti anketleri bu yönde sağlıklı bir “ipucu” vermiyor!

Diğer yandan MB’nin dünkü kararı kendi kredibilitesi açısından da önemliydi. Siyasilerin “güdümünde” bir MB yerine piyasa koşullarını dikkate alan bir “para yöneticisi” duruşu çok daha önemliydi. Dün MB biraz da bu saikle olsa gerek bir değişikliğe gitmedi.

Özellikle bankaları; dolayısıyla da Borsa İstanbul’u; ilgilendiren bankaların zorunlu karşılıklarına faiz verilmesi kararı dünkü toplantıdan çıkmadı. Yerel seçimler öncesi BIST’e moral verip yükselmesini sağlayan bu beklenti bir sonraki toplantılara kalmış görünüyor. BIST’teki dünkü satışların ardında Ukrayna haberleriyle gerileyen Rus borsalarının yanı sıra MB’nin “karşılıklara faiz” kararının ertelenmesinin de payı vardı.

Küresel piyasalara bakıldığında adeta tüm piyasalarda bir “bekleyiş” havası hüküm sürüyor. Gerek para birimleri, gerekse gelişmiş ülke piyasaları Paskalya tatilinden de önce girdikleri dar bir bantta hareket ediyor. Sanki fırtınadan önceki sessizlik gibi bir hava var. Hayırlısı...
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)