BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası tarihinde bir ilk!----

Merkez Bankası tarihinde bir ilk!

Merkez Bankası tarihinde bir ilk!
20 Ekim 2014 - 07:47 www.finansgundem.com

Türkiye, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) negatif faiz hamlesine ‘tahvil’ operasyonuyla karşılık verdi

Türkiye Cumhuriyeti merkez bankası (TCMB) ağustos ayında yaklaşık 20 milyar dolarlık ABD tahvili aldı. Böylece Merkez Bankası tarihinde ilk kez 73.4 milyar dolarını ABD’ye bağlamış oldu. Türkiye yüzde 33.7 ile portföyünü hem yüzdesel hem de miktar olarak en çok artıran ülke oldu.

Hürriyet'in haberine göre, 54.9 milyar dolarlık tahvil portföyünü 73.4 milyar dolara taşıyan rekor alım ABD Hazinesi tahvil liginde Türkiye’yi 18. sıraya tırmandırdı. Böylece Türkiye, Fransa, Almanya, Kore gibi dev ekonomileri geride bıraktı.

Peki Türkiye Merkez Bankası neden bir aylık süreçte bu kadar yüksek miktarda ABD tahvili aldı? Avrupa Merkez Bankası (ECB)11 Haziran’da tahvil faizlerini negatife çevirdi. Şu an parasını Avrupa Merkez Bankası tahvilinde tutanlar yüzde 0.2 negatif faiz nedeniyle kayba uğruyor. Bu durum Türkiye Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Erdem Başçı başkanlığındaki Merkez Bankası ECB’den parasını çekerek gözünü kırpmadan ABD tahviline geçirdi. Böylece Başçı, hem en geç 2015 Haziran’ında faiz arttırması beklenen ABD Merkez Bankası (Fed) adımı öncesinde iyi bir hamle yaptı, hem de ECB’ye para kaptırmaktan kurtuldu.

REZERV DE DEĞİŞMEDİ

ECB’den ne kadar para çekildiği açıklanmadığı için net olarak bilinmiyor. Ancak Türkiye Merkez Bankası’nın 2013 yıl sonu verilerine göre altın hariç 112 milyar dolarlık döviz rezervi bulunuyor. Merkez Bankası bunun 98.9 milyar dolarını yabancı ülke tahvillerinde tutuyor. ABD Hazine verileriyle karşılıklı kontrol edildiğinde Merkez Bankası’nın yıl başında 52.2 milyar doları ABD tahvilinde tuttuğu görülüyor. Geri kalan ise ECB dahil diğer yabancı ülke tahvillerinde.

Merkez Bankası’nın döviz rezervinde artış yönünde bir değişiklik olmadığı için ABD’ye yönelen 18.5 milyar doların ECB’den çekildiği anlaşılıyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) en geç Haziran 2015’te Faiz artırmaya başlaması bekleniyor. Böylece Merkez Bankası bu hamle ile ECB’de para kaybetmekten kurtulduğu gibi bir de ABD’de faiz geliri elde edecek. Bir başka deyişe Merkez Bankası kendisini güvenli bir limana demirlemiş gözüküyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)