BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez bankaları kur oyununda mı?----

Merkez bankaları kur oyununda mı?

Merkez bankaları kur oyununda mı?
28 Ağustos 2014 - 08:13 www.finansgundem.com

Geçmişte olduğu gibi Merkez Bankaları yeniden döviz kurlarını politika aracı olarak kullanma yoluna gidiyor

Merkez Bankaları yeniden döviz kurlarını politika aracı olarak kullanıyor. 

Şimdi farklı olan ise, Merkez Bankalarının yükselen fiyatları kontrol altına almak yerine enflasyonu yukarı itme çabası..

Citigroup Gelişmekte Olan Piyasalar Direktörü David Lubin, bu ay yayımladığu bir raporda geçmiş dönemlerde sabit kurların enflasyonu düşürmek için cazip kılınmasının nasıl uygun bir yol olarak düşünüldüyse, aynı şekilde enflasyonu yükseltmek için de sabit kurların cazip kılınmasının tartışmaya değer olduğunu söyledi.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Temmuz ayında Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler, bankanın kura müdahale edebileceğini açıkladı. Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Glenn Stevens, kurda aşırı değerli çağrısı yapan bir diğer başkan oldu. Samsung analistleri, Güney Kore para otoritelerinşb Won'daki aşırı değerlemenin önüne geçmenin yollarını aradığını savunuyor. 

Bazı merkez bankaları ise hali hazırda müdahale etti. İsviçre Merkez Bankası üç yıl önce deflasyonu önlemek amacıyla İsviçre Frangı'nı Euro'ya sabitleme kararı almıştı. 

11 yıldır ilk kez kura müdahaleye onay veren Çek Merkez Bankası 2016 yılına kadar ülke para birimini zayıf tutma sözü vermişti. 

İsrail Merkez Bankası'nın bir sonraki adım atacak merkez bankası bekleniyor.

Sadece gelişen ülkeler değil. Dört yıl öncesi Brezilya, ABD'yi ihracatını artırmak için doları zayıflatarak kur savaşı başlatmakla suçlamıştı.

UBS Stratejisti Geoffrey Yu, ''Eğer Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeye gider ve euro altüst olursa, İsveç ile Norveç merkez bankaları, kurdaki güçlenmeyi fiyat istikrarına en büyük tehdit olarak görmeleri durumunda kuru sabitleme yoluna gidebilirler'' değerlendirmesinde bulundu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)