BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez 4 aydır faize dokunmuyor----

Merkez 4 aydır faize dokunmuyor

Merkez 4 aydır faize dokunmuyor
21 Kasım 2014 - 06:59 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın, petroldeki düşüşü “mazeret gösterip” bir indirime gidebileceği konuşuluyordu ancak bu böyle olmadı

Merkez Bankası faizleri yüzde 8.25'te sabit tuttu. Analistler Merkez Bankası'nın faizi indirmeyeceğini anketlerde bildirmişlerdi. Ancak piyasalar petroldeki düşüşü mazeret gösterip faiz indirimi olabileceğini fiyatlamıştı. Vatan ekonomi yazarı Ali Aağaoğlu bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Para Politikası Kurulu’nun (PPK) dünkü toplantısında Merkez Bankası tüm faizleri aynen korudu. Dört aydır faizlerde değişiklik yapmayan Merkez Bankası (MB) diğer makro ihtiyati araçlarda da (Zorunlu Karşılık ve Rezerv Opsiyon Mekanizmasında) bir değişikliğe gitmedi.
 
Petrol fiyatları bu denli hızlı düşmeseydi dün yapılacak PPK pek fazla merak uyandırmayacaktı. Hâlihazırda “faiz indir baskısıyla” karşı karşıya olan MB, petroldeki düşüşü “mazeret gösterip” bir indirime gidebileceği konuşuluyor, hatta fiyatlanıyordu. Salı günü österge bono bileşik faizleri yüzde 7.95’e kadar geriledi.. Her ne kadar beklenti anketlerinden faizlerde bir değişiklik olmayacağı çıksa da; gizliden gizliye PPK’dan bir Faiz indirimi beklentisi oluşmuştu.
 
Yine Salı günü 2.2185’e kadar değerlenen TL’nin dün toplantı öncesinde 2.2420’ye yükselmesi de bu beklentinin döviz tarafındaki yansıması oldu. Hafta başında da yazdığım üzere beklentim faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmaması yönündeydi. Zira düşen petrol fiyatları, pompa fiyatlarına gecikmeli ve kademeli olarak yansıyor. Genel enflasyon seviyesini değiştirmesi, halihazırda yüzde 7.50 seviyelerinde olan 2015 yılı enflasyon beklentilerini daha aşağı seviyelere çekebilmesi için zamana ihtiyaç var. Kaldı ki petrolde “uzun vadeli ortalamalar” esas. Petrol fiyatı hızlı düştü diye aylık/yıllık ortalamalarımız hemen o seviyelere düşmüyor.
 
Kararlılık açısından hayırlı
 
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, “Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir” denilerek suç yine gıdaya atılmış. Ancak devamında “...başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede kurul, mevcut para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 yılında Enflasyon Raporu’nda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir” denilerek önümüzdeki dönemde hammadde tarafındaki düşüşlerin müstakbel faiz indirimlerini destekleyeceğinden dem vurulmuş.  
 
Gelişen ülkelerin faizleri arttırdığı bir ortamda MB’nin faizleri aynen koruması; hem kendi kredibilitesi hem de enflasyonla mücadelede bir kararlılık gösterilmesi açısından bence hayırlı oldu. Bundan sonraki dönemde enflasyondaki düşüşlerin desteklediği faiz indirimleri, çok daha sürdürülebilir olacaktır!
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)