BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKredi notunu söylemeyene taksit yok!----

Kredi notunu söylemeyene taksit yok!

Kredi notunu söylemeyene taksit yok!
23 Ekim 2014 - 06:55 www.finansgundem.com

İş dünyası artık kredi notuna bakmadan taksitli satış yapmayı kesti

Eylül ayında devreye giren ve kişilerin kredi notu ile risk raporunu ortaya koyan Findeks’in üye sayısı iki ayda yarım milyona ulaştı. Taksitle cep telefonu satan da araç kiralayan da “Önce bana notunu söyle” diyor.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, iş dünyası artık kredi notuna bakmadan taksitli satış yapmayı kesti. Yaklaşık 1 ay önce lansmanı yapılan kişilerin kredi notu artık satış yapan mağazalar başta olmak üzere birçok işletme tarafından aranır oldu. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, internetten herkesin kredi notunun görüldüğü Findeks’e üye sayısının son 1 ayda üçe katlanarak 140 binden 450 bine çıktığını kaydetti.

EMLAKÇILAR DA SORUYOR

Eylül ayında 321 bin, ekimde ise 350 bin kişinin Findeks’ten kendi notunu sorguladığını, 140 bin işletme sahibinin de satış yaptığı kişilerin notunu talep ettiğini belirten Akdeniz, “Kendi notunu talep edenlerin büyük bölümü de bir alışverişte kullanmak için istiyor. Başkasının notunu talep edenler ise büyük oranda bir ürün satanlar. 140 bin kişinin notunu üçüncü kişiler talep etti ama 110 bin kişi notunu vermeyi kabul etti” dedi. Bu arada işletmelerin de kredi kartı haricinde satış yaparken kişilerin güvenilir olup olmadıklarını, daha önceki ödemelerini düzenli yapıp yapmadıklarını öğrenmek için kredi notunu istedikleri ifade ediliyor. Findeks’i en fazla kullanan şirketler oto kiralama, beyaz eşya, mobilya ve cep telefonu operatörleri. Ayrıca emlakçılar da kiraladıkları evlerin kiracılarının sorunlu olup olmadığını bu sistemden kontrol ediyor. Ayrıca bayi ağı ile çalışan şirketler de bayilerinin zor durumda olup olmadıklarını kredi notuna bakarak anlıyor. Yeni bayilik vereceği kişileri kredi notuyla tanıyor.

2-3 LİRAYA MAL OLUYOR

Kredi notunun şirketlere satışında büyük oranda alım yapanlar için indirime gidildiğinden özellikle cep telefonu şirketleri için bir kişinin notunu öğrenmek 2-3 liraya mal oluyor. Cep telefonu şirketleri için cihazın vadeli satışında da kredi notu isteniyor.

KREDİ NOTU ARTIK İTİBARIN DA İŞARETİ

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) 1 ay önce şimdiye kadar sadece bankalardan alınan bireylerin kredi notunu ve risk raporunu internetten üye olan herkesin görebileceği hale getirdi. Findeks platformuyla sadece notunuz değil aynı zamanda notunuzun ne anlama geldiği, Türkiye’nin not ortalaması ile karşılaştırmalı olarak veriliyor. 1’den 1.900’e kadar verilen notta Türkiye ortalaması 1.400 civarında. Artık bu ortalamayı geçen hem bankalar hem de eş dost arasında itibarlı sayılıyor. Sadece not değil geçmişe dönük not geçmişinin de grafik halinde görüldüğü Findeks’te aynı zamanda risk raporu da alınabiliyor. Risk raporu ile hangi  bankada hangi tür kredi borcunuz olduğunu, bu borçların zamanında ödenip ödenmediğini, limitiniz ve kalan borç miktarını alabiliyorsunuz
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)