BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHisseden sıkılana viski!----

Hisseden sıkılana viski!

Hisseden sıkılana viski!
25 Kasım 2014 - 07:54 www.finansgundem.com

Hisse senedi ve tahvil yatırımlarından bıkanlara daha likit(!) bir varlığa yatırım yapmaları öneriliyor

CNN Money'de yer alan habere göre dünyada yatırımcılar büyük getiri hedefiyle viskiye büyük paralar yatırmaya başladı.

İlk viski endeksi altı yıl önce oluşturulduğundan bu yana tek malt (başka bir yerin ürünü ile karıştırılmamış malt – “single malt”) viskilerin en iyilerinin değeri yüzde 660 oranında yükseldi. Bu da hisse senedi piyasası ve diğer varlıkların performansını alt etti. Ocak ayında, bir şişe Macallan "M" açık artırmada rekor fiyatla 628 bin 205 dolara satıldı.
 
Whisky Corporation’dan Stephen Notman; "Bir yatırım olarak viski, tırmanan uluslararası talep ve nadir ve yaşlı tek malt viskilerin giderek azalan arzı ile tanımlanıyor" dedi.
 
Viski; mısır, pirinç, arpa’dan yapılan ve meşe fıçılarda yıllanmaya bırakılan bir içki. Yıllanma sırasında bazı fıçılardaki viskiler buharlaşma yoluyla azalır ki buna “meleklerin payı” denir.
 
VİSKİ BALONU MU BAŞLADI?


Örneğin, 2012 yılında bir Christie's açık artırmasında bir şişe 1937 mahsulü Glenfiddich viskisi 46 bin sterline ( 72 bin dolar) satıldı. Uzmanlar yaşlı, nadir viskinin piyasanın büyüyeceğine işaret olduğunu belirtiyor.
 
"YATIRIMINI İÇMEMEYE DİKKAT ET"


Whisky Dog'dan Yatırım Danışmanı Nicholas Pollacchi diğer yatırımlar gibi, viski yatırımının da güçlü bir portföy oluşturmak ile başladığını söyledi. Pollacchi; “Roket bilimi değil, sadece nadir olanı arayacaksın. Bu arada tanınmış markalar da portföyü zenginleştirebilir.  İlle de çok pahalı olmasına gerek yok, değerli olması yeterli. Ve tabii ki yatırımcılar yatırımlarını içmemeye dikkat etmeli” dedi. Pollacchi mümkünse, yatırım portföyü için iki şişe alınmasını tavsiye ediyor, biri yatırım için diğeri içmek için.
 
Yatırımcılar bu yılın başlarında başlatılan dünyanın tek viski yatırım fonuna da katılabilir. Fon portföyü, öncelikle İskoçya ve Japonya'dan 3 binden fazla şişe içeriyor. Fon yöneticileri şu ana kadar4 milyon dolar topladı ve yıl sonuna kadar 6 milyon dolar daha toplamayı bekliyor ve satılan şişelerden yıllık temettü ödemeyi planlıyor.
 
Fon yöneticisi Rickesh Kishnani; "Bizim stratejimiz simge markalar, üreticisi artık çalışmayan markalar,  sınırlı sayıda üretimle ve üst düzey uluslararası viskiler"  dedi. "Biz her yıl alış ve satışı sürdüreceğiz. Bu yüzden viski fonu aktif bir ticaret fonu, uzun vadeli elde tutulan bir şey değil” dedi.
 
"SANAT ESERİ GİBİ"

Viski yatırımı herkese açık olsa da viskinin elde etmek için ucuz bir varlık olmadığı söylenebilir. Bazı özel yatırım koleksiyonları milyonlar ederken Kishnani’nin fonuna en az 250 bin dolar ile giriliyor.
 
Uzmanlar bu tür fiyatların gerçek viski severler için en uygun yatırım olduğu anlamına geldiğini söylüyor.
 
Pollacchi; "Bu sanat eseri satın almak gibi tutku odaklı bir yatırım, bu yüzden herkes için uygun değil. Viski sevmiyor ve ilgilenmiyorsanız ona para harcamamanız gerektiğine inanıyorum" dedi
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)