BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGelişen piyasa paralarında riskler artıyor----

Gelişen piyasa paralarında riskler artıyor

Gelişen piyasa paralarında riskler artıyor
21 Ağustos 2015 - 06:53 www.finansgundem.com

Fed'in yaklaşan faiz artış takvimi, petroldeki düşüş ve Çin'in para birimi yuanda devalüasyon adımı atması sonrası gelişen piyasalar geriliyor

Fed'in yaklaşan faiz artış takvimi, petroldeki düşüş ve Çin'in para birimi yuanda devalüasyon adımı atması sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerindeki sıkıntı sürüyor. Bloomberg'in derlediği 10 ülkenin para birimi riskli olarak sıralandı. Bu para birimleri arasında Türk Lirası da var.

Çin, 11 Ağustos'ta para birimi yuanda son 20 yılın en büyük devalüasyonunu gerçekleştirdi. Çin Merkez Bankası yuanın günlük referans kurunu yüzde 1,9 düşürdü.

Bu adımın yanında Fed'in faiz artışına yaklaşması, düşen petrol ve emtia fiyatları kimi geilişen ülkeleri sıkıntıya soktu. Bazı eski Sovyet ülkeleri ise Rusya para birimi rubledeki düşüşten de olumsuz etkilendi.

Deutsche Bank'a göre dünyanın en büyük petrol ihracacısı Suudi Arabistan 672 milyar dolarlık rezervi ile bu kur baskısına karşı koyabilecek ülkeleren. Ancak yine de sert düşen petrol fiyatları ülke para birimi riyal üzerinde baskı oluşturuyor.

Bir başka petrol ihracatçısı ve Rusya ile yakın ticaret bağı olan Türkmenistan'ın para birimi manat, Ocak ayında yüzde 19 devalüe edildi. Ancak önümüzdeki 6 ayda yüzde 20'lik değer kaybı tahminleri bulunuyor.

Kazakistan ile yakın ilişkileri olan Tacikistan'ın para birimi somoni riskli para birimleri arasında yer alıyor. Rusya ile yakın ticaret ilişkileri olan Ermenistan dramı ise son bir yılda yüzde 15 değer kaybetti. Kırgızistan para birimi som da yine Kazakistan'daki sıkıntı nedeniyle baskı altında. Mısır paundu ise Arap Baharı sonrası yaşanan protestoların ardından yabancı yatırımcıların uzak durduğu ülkelerden. Yatırımcılar bu yıl yüzde 22'lik bir değer kaybı bekliyor.

Bloomberg'in derlemesinde Türk Lirası ise siyasal belirsizlik, artan şiddet ve erken seçimler nedeniyle Çin'in devalüasyonu sonrası en kötü performans gösteren para pirimleri arasında sayıldı.

Yatırımcılar petrol ihracatcısı Nijerya nairasının önümüzdeki yıla kadar yüzde 20 daha değer kaybetmesini bekliyor. Gana cedisi ise mali dengesizlik artan, enflasyon ve borç nedeniyle baskı altında. Zambiya kwachası ve Malezya ringgiti de yine riskli para birimleri arasında. Ringgit son 17 yılın en düşük seviyesine gelirken ülkenin rezerveri de 2010'dan beri ilke kez 100 milyar doların altına inmiş durumda.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)