BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFitch'den Türkiye için yeni risk uyarısı----

Fitch'den Türkiye için yeni risk uyarısı

Fitch'den Türkiye için yeni risk uyarısı
11 Eylül 2014 - 09:07 www.finansgundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch düzenlediği toplantı sonrasında Türkiye için rapor yayınlandı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün Türkiye Konferansı düzenledi. İç piyasada gözler Türkiye Konferansı düzenleyen Fitch’den gelecek açıklamalardaydı.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch bugün düzenlediği Türkiye konferansında, Türkiye'nin ekonomik yeniden dengelenmesinin daha zorlu hale geldiğini bildirdi.

Fitch Ratings, bugün İstanbul ve Londra'da düzenlenecek konferanslar öncesi yayınladığı Türkiye değerlendirmesinde, son dönemde açıklanan verilerin yeniden dengelenme konusunda karışık mesajlar verdiğine işaret etti.

SEÇİMLER YENİ RİSK OLUŞTURUYOR

Açıklanın devamında, “Kredi büyümesindeki yavaşlama hız kesti, faiz indirimleri bu trendi tersine çevirebilir; TCMB araştırmaları da cari açığın kredi büyümesine duyarlı olduğunu gösteriyor. Gelecek yılki parlamento seçimleri öncesinde ekonomide popülizm bir risk oluşturuyor. Ancak hükümetin deneyimli ekonomi takımı görevine devam ediyor, ilk yarı bütçe sonuçları mali disiplinin korunduğunu gösteriyor” denildi.

MERKEZ BANKASI ÜZERİNDEKİ BASKI ARTABİLİR

Fitch Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi baskının devam ettiğine işaret etti. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası üzerinde Faiz indirimi için siyasi baskının azaldığına dair bir işaret yok. İkinci çeyrek büyüme verisinin ardından bu baskının artabileceğini düşünüyoruz” denildi.

EN KIRILGAN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE

Yüksek enflasyon gibi, yüksek cari işlemler açığının, uzun vadeli yapısal reformlar olmadan yüksek büyümenin sağlanması için bir tercih gibi durduğunu öne süren Fitch, cari işlemler açığında düzelmenin yavaşlamasını beklediklerini vurguladı. Fitch, 2014 yılında GSYH'nın yüzde 6,2'si seviyesinde olacağını tahmin ettiği cari işlemler açığının 2015 yılında yüzde 5,7 seviyesine gerileyceğini öngördü.

Fitch, yüksek cari işlemler açığı ve dış finansman ihtiyacının kredi zayıflığı oluşturduğunu ve Türkiye'nin Fitch'in şok senaryosu içinde yer alan sermaye girişlerinde bir düşüşe karşı en kırılgan gelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığını da vurguladı.

DIŞ BORÇLARA KARŞI DİRENÇLİ

Türkiye'nin dış sermaye piyasalarına ulaşımını devam ettirmesine ve bankalar ile şirketlerin yüksek borç çevirme oranları yakalamalarına bağlı olarak dış şoklara karşı diençli kaldığını belirten Fitch, temel senaryosunda piyasalara ulaşamın devam edeceğini öngördüğünü ifade etti.

Bununla birlikte kısa vadeli borçların toplam borç stoku içindeki payının 2007 yılına göre ikiye katlaraka yüzde 32'ye çıktığına işaret eden Fitch, bunun büyük ölçüde bankaların borçlanmalarından kaynaklandığına dikkat çekti. Fitch, bankaların dış piyasalara yönelik daha ağır bir senaryoya karşı kırılganlıklarının bu kısa vadeli borçlar nedeniyle yükseldiğini vurguladı.

ROM İÇİNDEKİ DÖVİZ VARLIKLARI ARTTI

Bankaların, ROM içindeki döviz varlıklarının arttığına dikkat çeken Fitch, bunun brüt uluslararası rezervlerin tam olarak TCMB'nin kontrolünde olmayabileceğine işaret ettiğini, bu durumun otoritelerin bir dış likidite krizi durumunda manevra için potansiyel alanlarının sınırlayıcı etki yapacağını belirtti.

KREDİ NOTU

Fitch kredi notuyla ilgili değerlendirmenin 3 Ekim tarihinde yapılacağını açıkladı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)