BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed sonrası piyasalar nasıl olacak----

Fed sonrası piyasalar nasıl olacak

Fed sonrası piyasalar nasıl olacak
31 Ekim 2014 - 06:30 www.finansgundem.com

Fed toplantısı sonrasında parasal genişlemenin durması uzun vadeli faizleri artırırken kısa vadeli faizlerdeki yükselişi de daha belirgin kıldı

Fed’in son kararının ardından piyasalarda gerilim arttı. Parasal genişlemenin durması doları 2.22’ye tırmandırırken altın ve borsa düşüşe geçti. Faizin bir süre daha düşük kalacak olması dahi fiyattaki sert harekete engel olamadı. Zeynep Aktaş'ın, Fed kararları sonrası piyasa tahminleriyle ilgili Milliyet'te yer alan yazısı şöyle: 

Piyasalarda FED rüzgârı esmeye devam ediyor. Ekimin gelmesi ile birlikte günlerdir üzerinde tartışmalar yapılan Fed toplantısı, çarşamba günü gerçekleşti. Altın, döviz, borsa ve hatta mevduat faizinde parası olanların dahi gözü bu toplantıdaydı. ABD Merkez Bankası Fed, 3. parasal genişleme programını (Quantitative Easing 3) sonlandırdı. Faizlerin ise bir süre daha mevcut seviyede kalacağını vurguladı. İstihdamdaki göstergelerin atıl kapasitenin gerilediğini gösterdiğini belirtti.

Kademeli faiz artışı

Bunun sonrasında dolar 2.19’lu seviyelerden 2.22’lere çıkarken altın 20 dolarlık kayıpla 1.208 dolara geriledi. Yüzde 8.62’deki gösterge faiz 8.95’a kadar yükseldi. Borsa 80.000’in altında kaldı ve 79.303 seviyesine kadar geriledi.

FED’in bir sonraki toplantısı aralıkta. Ancak sinde 19 Kasım’da ekim ayı toplantı tutanakları takip edilecek. Piyasalar ABD verilerinde önemli kırılmalar olmadığı sürece FED’in 2015 içerisinde politika faizlerinde ilk yukarı yönlü revizeyi yapmasını bekliyor. Ancak politika faizlerinde agresif artışlar yerine kademeli artışlar yapılması tahmin ediliyor.

Büyüme de iyi geldi!

Dün piyasaların gözü ABD büyüme ve işsizlik verilerindeydi. Buna göre ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 ile piyasa beklentisi olan yüzde 3 seviyesinden daha fazla büyüdü. ABD’de işsizlik başvuruları verisi ise 25 Ekim’de sona eren haftada 287.000 ile beklenti düzeyinde geldi.

4 haftalık ortalama veriler ise 281.000’e gerileyerek, Mayıs 2000’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Haftalık işsizlik verilerinde devam eden aşağı yönlü seyir ABD’de emek piyasasındaki toparlanmanın güçlü olduğuna işaret ediyor.



Kritik seviye 2.20

Fed toplantısı sonrasında parasal genişlemenin durması uzun vadeli faizleri artırırken kısa vadeli faizlerdeki yükselişi de daha belirgin kıldı. Buna bağlı olarak dolar kuru 2.22 seviyesine kadar yükseldi. 2.22 seviyesinin üzerinde ilk hedef seviyesi 2.24 olacak. Kurda 2.20’nin altına gerilemenin kalıcı olma ihtimali ise azaldı. Artık 2.20 seviyesi ve altına doğru kaymalarda dolara olan talep daha fazla olacak.


Baskı güçlenecek

FED kararı sonrası faizler üzerindeki baskı da arttı. Gösterge faizin seyrine baktığımızda FED kararı sonrasında yüzde 8.95 seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. Ancak enflasyonun önümüzdeki dönemde baz etkisiyle de olsa gerileme beklentisi ve ilave olarak petrol fiyatlarındaki düşüş, faizlerde indirim beklentisini güçlendiriyor. Bu nedenle gösterge faizde yeniden gerileme yaşanabilir.


80.000’de zorlanır

BİST 100 Endeksi’nde 80.000 seviyesinin üzerinde kalıcı bir hareket yaşanması zor görünüyor. Endekste 82.500’e doğru yükselişler yaşandıkça kâr satışları artacak. Kasım ayında endekste satış baskının ağır basmasını hatta 77.000’lerin test edilmesini bekleyen uzmanların sayısı hiç de az değil. Petrol fiyatlarında düşüş, olası Faiz indirimi, BİST 100 Endeksi’ni olumlu yönde besleyebilecek gelişmeler.



Gözler İsviçre’deki referandumda!

Altının onsu bu yıl en düşük 1.190 dolar ve en yüksek 1.386 seviyelerini test etti. Son 3 aydır 1.200-1.300 bandında sıkıştı. FED’in söylemlerine bakarak faizlerin daha uzun süre düşük kalacak olması nedeni ile altının olumlu etkilenmesi beklenebilirdi. Ancak parasal genişlemenin durması kararının önemi, altın üzerinde baskı oluşturdu. Çünkü piyasada dolara yönelim arttı. Altının bundan sonraki fiyat seyrini İsviçre’de yapılacak altın referandumu belirleyecek.
İsviçre’de 30 Kasım’da “İsviçre altınımızı biriktir” sloganıyla gerçekleştirilecek referandumda halkın kabul etmesi halinde, ülke rezervlerin yüzde 20’si altına dönecek. Şu anda İsviçre Merkez Bankası’nın rezervlerinde altının payı 1.040 ton ile yüzde 7.4. “Evet” sonucu altın yatırımcısını sevindirecek. “Hayır” ise altın fiyatı üzerinde baskı oluşturulabilir. “Evet” kararının çıkmasının sürpriz olacağını da hatırlatalım.



OPEC’in kararı önemli

OPEC 27 Kasım toplanıyor. Toplantıda üretimde değişiklik olup olmayacağına karar verilecek. OPEC, fiyatlarda yaşanan düşüşü durdurmak gayesiyle üretim kısıntısına gitme yönünde karar alabilir. Neticede fiyatlar yılbaşından bu yana yüzde 21 geriledi. Mevcut durumda petrol fiyatındaki gerileme Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler açısından ekonomiye kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede olumlu yönde yansıyabilmekte.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)