BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed musluğu kapattı!----

Fed musluğu kapattı!

Fed musluğu kapattı!
30 Ekim 2014 - 06:48 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası Fed hangi kararları açıkladı? Hürriyet ekonomi yazarı Uğur Gürses değerlendirdi

ABD Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği Açık Piyasa Komitesi toplantısının sonucunu açıkladı. Fed yetkilileri, krizin patlak verdiği 2008 yılından sonra ekonomiye destek olmak için başlattıkları ve 85 milyar dolara kadar çıkan tahvil alımı programını tamamladığını açıkladı.Fed artık piyasalara tahvil alarak destek sağlamayacak.

Hürriyet ekonomi yazarı Uğur Gürses bugünkü köşesinde Fed'in aldığı bu kararı yorumlada ve detaylarını kaleme aldı. İşte Gürses'in o yazısı;

ABD Merkez Bankası Fed, dün özetle şu kararları açıkladı: 3. aşama trilyon dolarlık tahvil alımı sona erdirildi.

Faizler de 'makul bir süre' yüzde 0.25'de kalacak, sonra artırılmaya başlanacak. Fed'in elinde bulundurduğu tahvillerin de vadesi geldikçe anaparaları yeniden tahvile yatırılacak. Fed tahvil alımını sonlandırma kararında, alımlara başlanan döneme göre işgücü piyasasında önemli iyileşmeler sağlandığını not ediyor.

MAKUL SÜRE 6 AY

Fed'in, faizlerin yüzde 0.25'de tutulacağı 'makul süre' olarak tanımladığı dönemin 6 ay olduğu çok açık. Fed Başkanı Janet Yellen, sonradan daha muğlâk yanıtlar verse de koltuğa oturduğu ilk hafta '6 ay' diye ağzından kaçırmıştı. 2012'de faizlerin uzun süre yüzde 0.25'de tutulacağı garantisi verilirken de açıkça telaffuz edilen tarihleme '2015 ortasına kadar' idi. Fed kararı öncesinde, kimi analistlerde küresel yavaşlama ve Euro'nun değer kaybı gibi nedenlerle Fed'in tahvil alımına devam etmesi umutları yeşermişti. Kararın açıklanmasıyla birlikte, ABD'de tahvil faizlerinde sert yükseliş, borsada düşüş gözlendi. Euro da değer kaybetti.

'OYUN BİTTİ' DİYOR

Fed, Eylül 2012'de ilan ederek başladığı üçüncü aşama tahvil alımları ile piyasaya ilave olarak 1.6 trilyon dolar sürmüş oldu.

Bu kararlar, bizim gibi gelişen ülkelere 'bol paralı oyun bitti' diyor. Tahvil alımlarının bitmesi ve faiz artışlarına karşı kendi 'bahçe düzenlemesini' yapmayan ülkeler düşük ekonomik büyüme, kur baskısı ve enflasyonla baş etmek zorunda kalacaklar. Geçmişteki gibi kendi faizlerini de düşük tutma olanakları kalmayacak.

Dolar Fed sonrası yükseldi

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün ekim sonu itibariyle tahvil alımını sona erdirirken açıklamasında "İstihdam piyasasındaki birçok gösterge atıl kapasitenin aşamalı olarak gerilediğini gösteriyor" dedi. Her ne kadar Fed'in tahvil alımlarına son verileceği beklense de dolar gelişen piyasaların para birimleri karşısında yükseldi. En çok doğu Avrupa ülkelerinin para birimleri değer kaybederken Fed toplantısı öncesi 2.20 liranın altını gören dolar karar sonrasında 2.2123 liraya çıktı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)