BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed Mart'ta faiz artırır mı?----

Fed Mart'ta faiz artırır mı?

Fed Mart'ta faiz artırır mı?
12 Şubat 2016 - 07:53 www.finansgundem.com

Milliyet ekonomi yazarı Selva Demiralp Fed Başkanı Janet Yellen'in yaptığı sunumdaki mesajları değerlendirdi

Fed Başkanı Janet Yellen, iki gündür yapılam kongrede sıkılaşan kredi piyasası, dalgalanma yaşayan finansal piyasalar ve Çin ekonomik büyümesine dair belirsizliğin riskleri artırmasına rağmen Fed’in bu yıl için belirlenen faiz artırma planlarını değiştirmesinin çok muhtemel olmadığını söyledi. Milliyet ekonomi yazarı Selva Demiralp, bugünkü yazısında Yellen'in konuşmasındaki faiz mesajlarını paylaştı. İşte Demiralp'in o yazısı;

Fed Başkanı Janet Yellen’in çarşamba ve perşembe günlerinde Kongre’de yaptığı sunumlar ocak ayında benimsenen güvercin tonun kasıtlı bir adım olduğu mesajını verdi. Hatırlanacağı gibi, Fed aralık ayında politika metininde bulunan “riskler dengede” ifadesini ocak ayında metinden çıkarmış ve bu durum ben dahil pek çok yorumcu tarafından daha güvercin bir tona geçiş olarak yorumlanmıştı. Toplantıdan 2 hafta sonra gerçekleşen Kongre konuşmaları  Yellen’in piyasalarca algılanan güvercin tondan rahatsız olup olmadığını izleme fırsatı sundu. Görünen o ki Fed bu algıdan ve bunun sonucunda uzun vadeli faizlerle dolar endeksinde görülen düşüşten oldukça memnun. Buradan ocak ayında verilen mesajın piyasalarca doğru anlaşıldığı sonucu çıkıyor.

Anahtar ifade

Yellen’in konuşmasındaki anahtar ifade bence şuydu: Yakın zaman önce finansal koşullardaki bozulma (yani düşen borsa, yükselen faizler ve dolardaki güçlenme) büyüme üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır. Öte yandan uzun vadeli faizler ve petrol fiyatlarındaki düşüş ise büyümeyi destekleyecektir.

Son saydığım iki olumlu etkiden petrol fiyatları üzerinde Fed’in bir etkisi olmadığını biliyoruz. Ancak uzun vadeli faizler Fed politikalarıyla bire bir ilişkili. Nitekim ABD uzun vadeli faizlerini gösteren aşağıdaki şekilde 15 Aralık toplantısı sonrası yükselen 10 yıllık faizin, bozulan global şartlarda Fed’in faizleri artırmayacağı beklentisiyle düşüşe geçtiğini, ve bu düşüşün 27 Ocak toplantısı sonrası gelen güvercin mesajlarla ivme kazandığını görüyoruz.

Yellen’in konuşmasında bahsettiğim anahtar ifade bize Fed’in bu düşüşü son derece olumlu karşıladığını göstererek ocak ayında metne eklenen güvercin tonlamanın da bu amaçla yapılmış olabileceği ihtimaline işaret ediyor.

Aklımda kalan pürüz

Fed’in neden güvercin bir duruş  sergilediğini ve martta Faiz artırmaktan kaçınacağını piyasalara anlatması zor değil.  Ancak benim kafamda hâlâ bir soru işareti var: Fed neden aralık toplantısında beklenenden iyimser bir resim çizdi, inandırıcılığı zor bir enflasyon tahmini verdi ve dolayısıyla beklenenden şahin bir patika sundu? Şayet Fed aralıkta ilk faiz artırımına gittikten sonra bundan sonraki faiz artırımlarının çok yavaş olacağını, 2016 enflasyon tahmininin de hedefin epey altında beklendiğini piyasalarla paylaşsaydı ocakta geri adım atması gerekmeyecek, kredibilitesini zedelemeyecekti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)