BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed faizde değişikliğe gitmedi----

Fed faizde değişikliğe gitmedi

Fed faizde değişikliğe gitmedi
28 Ekim 2015 - 21:06 www.finansgundem.com

Fed beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını yavaşlayan istihdam artışı nedeniyle sabit tutma kararı alırken, aralık toplantısının ise hala masada olduğuna işaret etti. 

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekim toplantısında alınan kararlar açıklandı. 

Toplantının sonuç bildirisine göre, FOMC üyeleri, 2 günlük toplantıda faiz oranlarını yüzde 0 - 0,25 aralığında sabit tutma kararını 9’a karşı 1 oyla aldı. Faizlerin artırılmasından yana görüş bildiren Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise geçen toplantıda olduğu gibi karşı oy kullandı. 

ABD ekonomisinin, eylülde yapılan son toplantıdan bu yana ılımlı seviyede büyümeye devam etmesine karşın istihdam artışının yavaşladığı belirtilen sonuç bildirisinde, şu tespitlere yer verildi:

"Komite'nin eylül ayında gerçekleşen son toplantısından bu yana alınan veriler, ekonomik faaliyetlerde ılımlı bir genişlemeye işaret etti. Hane halkı harcamaları ve sabit ticari yatırımlar son aylarda güçlü artarken, konut sektörü iyileşmeyi sürdürdü, ancak ihracat düştü. İstihdam artış hızı yavaşladı, işsizlik oranı sabit kaldı".

Bildiride, ayrıca enflasyonun gerileyen enerji fiyatları ve dolardaki güçlenme nedeniyle Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiği vurgulanırken, fiyatlardaki aşağı yönlü baskının kısa vadede süreceği öngörüsünde bulunuldu. 

FOMC'nin Faiz kararına ilişkin bölümde ise, "Komite, tam istihdam ve fiyat istikrarında devam eden ilerlemeyi desteklemek için federal fon faiz oranını yüzde 0 ile 0,25 arasında tutma kararını teyit etti. Komite, faizlerin bir sonraki toplantıda artırıp artırmayacağına yönelik kararı, tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine yönelik görülen ve beklenen ilerlemeyi değerlendirerek verecek. Bu değerlendirmede, istihdam şartları, enflasyon göstergeleri ve beklentilerinin yanı sıra finansal ve uluslararası gelişmeleri de içeren geniş kapsamlı verileri göz ününe alınacak" ifadeleri yer aldı. 

Analistler, Fed'in karar metninde karışık mesajlar olduğuna işaret ederken, istihdam artışının yavaşlamaya başladığına yönelik ifadelerin faiz artışının gelecek yıla ertelenebileceği beklentisini artırdığını, ancak gelecek toplantıdan bariz şekilde söz edilmesinin, faiz artışına aralıkta gidilmesinin hala olasılıklar arasında yer aldığı sinyalini verdiğini kaydetti.

Ekim ayı FOMC toplantısının tutanakları 18 Kasım'da yayınlanacak ve bir sonraki toplantı 15-16 Aralık tarihlerinde düzenlenecek. Fed Başkanı Janet Yellen, bu toplantının ardından basın konferansı düzenleyecek. Yellen, ayrıca 4 Kasım ve 3 Aralık tarihlerinde ABD Kongresi'nde sunumlar yapacak. 

Piyasalar, FOMC kararını fiyatlıyor
Fed'in faizleri sabit tutma kararı öncesi alış ağırlıklı seyreden ABD piyasaları, toplantı bildirisindeki karışık mesajları fiyatlıyor. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri kazançlarının bir kısmını geri verirken, S&P 500 Endeksi yüzde 5,25 yükselişle "ralli yapıyor". 

Dolar ise aralık ayının hala masada olduğu sinyaliyle değer kazanırken, kararlar öncesinde 1,1076 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, şu sıralar 1,0909'dan işlem görüyor. Öte yandan, dolar/TL paritesi, uluslararası piyasalarda 2,8914'den 2,9289'a yükseldi.

Altının ons fiyatı ise kararları takiben 1.177,80 dolardan 1.162,90 dolara geriledi. ABD 10 yıllık devlet tahvili faizleri ise 2,07'den 2,09'da çıktı. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)