Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon faiz kararını nasıl etkileyecek?---

Enflasyon faiz kararını nasıl etkileyecek?

1 / 2
Enflasyon faiz kararını nasıl etkileyecek?
03 Mart 2015 - 10:33 www.finansgundem.com

Finans Yatırım'dan Ekonomist Burak Kanlı, Enflasyon verisinin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) kararlarını değiştirecek nitelikte olmadığını, beklentiler dahilinde geldiğini ve gıda kaynaklı olduğu için, Banka'nın bundan sonraki süreçte faiz indirimi için fırsat kollayacağını ifade ederek, Mart ayında bir faiz indirimi daha görülebileceğini söyledi.

Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, enflasyonun yıllık bazda artış gösterdiğini, ancak alt kalemlere bakıldığında bu artışın %13.7’ye yükselen gıda ve alkolsüz içecekler kaleminden kaynaklandığının görüldüğünü belirtti.

Nitekim 12 alt kalemden  gıda haricinde sadece ikisinde yıllık enflasyonun artış gösterdiğine işaret eden Burak Kanlı, "Belirgin biçimde düşen çekirdek enflasyon göstergeleri de buna işaret eder nitelikte. Dolayısıyla enflasyonda öngörülen düşüş eğiliminin bozulduğuna dair bir işaret yok veride. Ancak kurda son dönemde gözlenen değer kaybetme eğilimi ve TCMB kredibilitesine dair tartışmaların beklentiler kanalından enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturuyor" diye konuştu.

Kanlı, TCMB'nin bir yandan faiz indirimi baskıları, diğer taraftan da TL’ye dair bozulan algılamalar ve yüksek enflasyon arasında kalmış göründüğüne işaret etti ve şu şekilde konuştu:

"Enflasyondaki bozulma, TCMB'nin kararlarını değiştirecek nitelikte değil, beklentiler dahilinde ve gıda kaynaklı olduğu için, Banka bundan sonraki süreçte faiz indirimi için fırsat kollayacaktır ve Mart ayında bir faiz indirimi daha görebiliriz. Ancak şunu da belirtmek gerek: Merkez bankası bağımsızlığına dair tartışmaların başladığı, cari açığı düşmesine karşın hala yüksek ve enflasyon beklentilerinin hala yüksek olduğu bir ülkenin merkez bankasının bu noktadan sonra faiz indirimi için alanı kısıtlıdır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde 25-50 baz puan daha indirim görebiliriz ancak daha fazlası köpekbalıklarıyla dolu bir denizde yüzmek gibi olacaktır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kk03 Mart 2015 11:22

    Soru sacma.Faız ıner de ne kadar ıner olacaktı dogrusu.Faiz inmemelı diyenler vatan haini oluyor ulkede.Ben filim deseler inanır hale geldık hep beraber.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster