BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDoların yönü nasıl olacak----

Doların yönü nasıl olacak

Doların yönü nasıl olacak
27 Mayıs 2015 - 06:22 www.finansgundem.com

Yurtiçinde seçim atmosferi ve ABD ekonomisinden gelen verilerden dolayı sert hareketler yaşayan dolarda uzun vadede yön yukarı doğru görünüyor

Geçen haftaki gevşemenin ardından dolar yeniden yükseliş sinyalleri vermeye başladı. Zeynep Aktaş'ın konuyla ilgili Milliyet'te yer alan haberi şöyle: 

Seçimlere az bir süre kala, geçen hafta tansiyonu düşen dolar içeride yaşanan siyasi hareketlilik ve ABD cephesinden gelen verilerle yönünü yeniden yukarıya çevirdi. Dolarda veri akışına başlı olarak yükseliş sürüyor. 
Her ABD verisi ile ekranlardan gözlerini alamayan analistler şimdide dayanıklı tüketim verisi ve 1. el konut satışları sonuçlarını değerlendiriyor. 
26 Mayıs Saat 15:30’da açıklanan ABD Dayanıklı Tüketim malları verisi sonrası 2.6415’e kadar yükselen dolar kuru daha sonra satışlarla gevşedi. Verinin eksi 0.5 gelmesi bekleniyordu. Buradaki bir iyileştirme alımları kuvvetlendirerek yeninden 2.65’in test edilmesini sağlayabilirdi. Ancak beklentiler doğrultusunda bir veri geldi ve dolar 2.6315’leri gördü. 
Dün saat 17:00’de açıklanan ABD’de 1. el konut satışları ise yeniden alımları getirdi. ABD’de 1. el konut satışları Nisan ayında beklenenden fazla artarak, piyasanın en yoğun satış döneminde toparlanmaya başladığına işaret etti. Kısa vadede Dolar kurunda 2.65 önemli bir seviye. Bu seviyeye doğru çıkış olduğunu görüyoruz. 2.65 aşılamazsa yeniden 2.60’lara doğru geri çekilme yaşayabilir. Hatta daha altına da sarkma olabilir. Ancak bu geçici bir durum olacaktır. 2.65’in aşılması halinde alımlar güçlenebilir.
 
İki ayda yüksek oynaklık
 
Verilere baktığımızda, 2014 yılının yaz aylarında dolar kurunda başlayan hızlı yükselişte en büyük geri çekilme geçtiğimiz haftalarda yaşandı. Son iki ay içerisinde 2.74’lere tırmanan dolar 2.56’lere kadar geri çekildi ve bu seviyeden gelen alımlarla tekrar yükselişi zorluyor. 
Peki dolarda volatilite neden bu kadar yüksek ve hedef seviyeleri ne olacak diye baktığımızda, doların daha çok yurtdışı veri akışı ile sert ataklar yaptığını ancak yurt içerisindeki gelişmelerle de fiyatlamaların artabildiğini görüyoruz. 
Özellikle seçim anket sonuçları ve seçimlerle birlikte ortaya çıkacak meclis aritmetiğine dair belirsizlik dolar kurunun yeniden güçlenmesine neden oluyor. 
Bundan sonraki seyirde doların seyri FED faiz artışına bağlı. FED’in faizi erken artırmasına yönelik açıklanan her veri, yükselişleri ve alımları beraberinde getirirken faiz artışının ötelenmesine dair gelen veriler dolar/TL’yi aşağı çekecek. Piyasa analistleri öncü göstergeleri izleyecek. Özellikle perakende satışlar, tüketici güven endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı gibi önemli veriler takip edilecek.
 
Dolar endeksi tırmandı
 
Amerikan dolarının 6 büyük para biriminin (Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı) oluşturduğu döviz sepetine karşı değerini ölçen dolar endeksi DXY 97.27’ye fırladı. Dolar endeksi, bu yılın mart ayında 100 seviyesinin de üzerine çıktıktan sonra ABD’den gelen ilk çeyrek verileri sonrasında 13 Mayıs’ta 93’lü seviyelere kadar gerilemişti. 
Dün başlayan yukarı harekette 97.50 seviyesinin üzerine doğru yaşanabilecek bir yükseliş 98.50 ve 100’e doğru yeni bir atağı beraberinde getirebilir. Ancak zayıf veriler ABD dolarında inişli çıkışlı hareketi getirebilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)