BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolardaki hareket çok aşırı!----

Dolardaki hareket çok aşırı!

Dolardaki hareket çok aşırı!
01 Ekim 2014 - 13:24 www.finansgundem.com

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu

Dolarda son günlerde yaşanan tırmanış devam ediyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecine yaklaşması ve Avrupa’dan gelen zayıf ekonomik veriler doların hem yurtdışında hem de yurtiçinde değer kazanmasına neden oluyor.

Almanya’da imalat sanayi satın alma endeksinin (PMI) sektörde 15 aydır ilk kez daralmaya işaret etmesi ardından euro/dolar paritesinin 1.26 seviyelerine gerilemesiyle dolar içeride 31 Ocak'tan beri en yüksek olan 2.29 seviyesini aştı.

Dolardaki yükselişle ilgili olarak Haberturk'dan Ufuk Korcan'ın sorularını yanıtlayan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, dolarda yaşanan yükseliş hareketinin “aşırı” olduğunu söyledi. Ateş, “Dolar kuru son günlerde aşırı tepki gösterdi. Bence 2.30 seviyeleri ‘yüksek’ seviyeler. Kurların bu seviyelerden aşağıya geleceğini düşünüyorum” dedi. Merkez Bankası’nın sepet bazındaki (0.50 dolar+0.50 euro) hareketleri yakından izlediğinin altını çizen Ateş, sepetin 2.60 seviyesinin üzerine çıkması durumunda yeni adımların gelebileceği tahminin de bulundu.

Sepet  dolar ve eurodaki son duruma göre 2.5830 seviyelerinde bulunuyor.

REEL EFEKTİF DÖVİZ ENDEKSİ'NE DİKKAT!

Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk de dolardaki hareketin ihracatı desteklediğini ancak eurodaki düşüşün de ithalatı negatif etkilediği belirterek şunları söyledi: “Fed’in faiz artırımına başlayacak olması önümüzdeki dönemde doların güçlenmesine neden olacak. Bu süreçte dolar kadar euronun da seyri önemli. Çünkü Türkiye ihracatının önemli bölümünü euro cinsinden yaparken ithalatta doları oranı yüksek. Merkez Bankası geçtiğimiz dönemde Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi’nin olması gereken seviye olarak 110-120 bandını göstermişti. Ancak gelinen seviyelere bakıldığında bu aralıktan uzaklaşmış durumdayız.”

Reel efektif döviz kuru endeksi, 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0.56 puan azalışla 109.28 değerini almıştı. Merkez Bankası Eylül ayına ilişkin veriyi 8 Ekim'de açıklayacak.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)