BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolara rekor dayanmıyor----

Dolara rekor dayanmıyor

Dolara rekor dayanmıyor
05 Mart 2015 - 18:43 www.finansgundem.com

Dolar/TL 2.62 seviyesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini yukarı taşımaya devam ediyor

Dolar/TL kuru tüm zamanların en yüksek seviyelerini yukarı taşımaya devam ediyor.

Dün Standard & Poor's (S&P) tarafından Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmeler ve gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları ile 2.5711'e kadar yükselen kur, bugün yükselişe ara vermeyerek 2.62'yi aştı.

New York'ta kur ve faiz tartışmalarını değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "Dolar hareketiyle ilgili gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

Güne 2.5630'dan başlayan kur, yükselişe devam ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini 2.62'nin üzerine taşıdı. Kur saat 19:33 itibariyle yüzde 2.21 yukarıda 2.6230 liradan alıcı buluyor. Euro/dolar paritesi ise 1.10 doların aşağısını denerken, yüzde 0.61 düşüşle 1.1006 seviyesinde.

Dolardaki küresel değer kazancı ve ekonomi yönetimine ilişkin endişelerle son bir haftadır sert satış baskısı altında kalan TL bugün dolardaki değer kazancının hafiflemesine karşın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışarak değer kaybetmeye devam etti.

TCMB üzerindeki siyasi baskının sürerek kurdaki artışın devam edeceği yönündeki yatırımcı algısı nedeniyle dolar/TL bugün de tarihi zirve seviyelerini yinelerken analistler TL ve TL cinsi yatırım araçları üzerindeki baskının kısa sürede bitmeyeceğini öngörüyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere siyasilerden gelen faiz indirimi baskılarının TCMB'nin geçmişte benzer kur şoklarında kullandığı Faiz artırımı seçeneğinin önünde büyük bir engel teşkil etmesinin TCMB'nin elindeki seçenekler sınırladığını belirtirken bankacılar bunun da satış baskısının ana nedenlerinden olduğunu söylüyorlar.

Bir diğer taraftan ise ekonomi yönetiminden gelen farklı sesler piyasadaki stresin artmasına neden oluyor ve TL bütün bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışıyor.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Merkez Bankası bugün döviz satış miktarını artırabilir, likiditeyi kısabilir ancak bunların etkisi sınırlı olacaktır. Esas olarak önümüzdeki döneme dair duruşuyla ilgili bir açıklama yapması; en azından faiz indirimi yapmayacağını söylemesi gerekir. Faiz artırımına geçmesini beklemek hayal olur" dedi.

Lokaller de dolar alıyor
Bankacılar lokallerin de mevcut seviyeleri döviz bozdurmak için henüz yeterli görmediğine, döviz ödemesi ihtiyacı olanların ise daha da yükseliş endişesiyle bir an önce ihtiyaçlarını karşılamak istediklerine dikkat çektiler. Kurdaki yükselişte sepet bazında TL'nin önemli bir teknik destek olan ve Ocak 2014'ten beri en yüksek olan 2.72'yi aşmasıyla hızlandı. Sepet bugün en yüksek 2.7366'ya kadar yükseldi. Ash ayrıca bu kadar endişenin arasında batılı bir bankanın Türk bankacılık sektöründen "çıkmasının" da pozitif algılanamayacağını belirtti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)