BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa, dolar, altının kaderi çiziliyor----

Borsa, dolar, altının kaderi çiziliyor

Borsa, dolar, altının kaderi çiziliyor
22 Ağustos 2014 - 14:22 www.finansgundem.com

Yellen'in piyasanın beklediği konuşmayı yapmaması durumunda dolar/TL, altın ve borsada büyük dalgalanmalar yaşanabilir. İşte konuşulan 3 senaryo

Piyasalar bugün adeta "fırtına öncesi sessizliği" yaşıyor. BİST 100, 79 bin puana yakın seyrederken neredeyse dünkü kapanışla aynı seviyelerde seyrediyor. Dolar/TL kuru günlük yüzde 0.1'den az bir farkla 2.1785 TL'den işlem görüyor. Altın ise ons başına yüzde 0.3 gibi küçük bir kazançla 1280 doların üzerinde.

Hürriyet'ten Barış Balcı'nın haberine göre, bu sakinliğin sebebi ise ABD'nin Jackson Hole kasabasında gerçekleşen ve dünya çapında merkez bankalarının en üst düzey yetkililerinin katıldığı Jackson Hole toplantıları... Bir dizi konferanslar gerçekleşen toplantılarda kapanış konuşmasını bugün Fed Başkanı Janet Yellen saat 17:00'da yapacak. Piyasa aktörlerinin neredeyse tamamı bu konuşmaya göre pozisyon alacak. 

Dolar/TL kuru son haftalarda yükselirken bunun en önemli sebebi daha önce piyasalar tarafından Haziran 2015'te yapılması beklenen ABD faiz artırımının daha erken yapılabileceği beklentisi olmuştuu. Bu beklentiyi destekleyen ise Salı günü açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi tutanakları oldu. Bu tutanaklarda Fed üyeleri istihdam piyasasının iyiye gittiği ve faiz artırımının daha erken gerçekleşebileceğini tartıştı. Şimdi herkes Janet Yellen'in tutanaklardaki bu ifadeleri teyit edip etmeyeceğini bekliyor. Teyit etmesi durumunda ABD Faiz artırımının artık 2015'in erken aylarında yapılacağı beklentisi artacak, bu da doları daha yukarı çekebilecek.

Ancak iyi haber Yellen'in tutanaklardaki ifadeleri desteklemeyerek "istihdam piyasasının o kadar iyi olmayacağunı vurgulaması bekleniyor. Yine de Yellen'in konuşması için borsa, dolar ve altının seyrini etkileyecek 3 senaryo gündemde.

OLASI 3 SENARYO

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan ön plana çıkan 3 senaryoyu şöyle tarif ediyor.

Birinci senaryo Yellen'in tutanaklara paralel bir konuşma yapması. Yellen böyle bir konuşma yaparsa istihdam piyasasına ve faiz artırımının daha erken yapılmasına olumlu baktığı olarak algılanabilecek bu konuşması 'güvercin' olarak nitelendirilmeyecek. Bunun piyasalarda satış getirmesi bekleniyor.

İkinci senaryo ise Yellen'in tutanaklardaki ifadelerin arkasında durmaması ve istihdam piyasasının göründüğü kadar iyi olmadığını vurgulaması. Piyasanın en çok beklediği senaryo gerçekleşirse piyasalarda alımlar artacak.

Üçüncü senaryo ise Yellen'in işsizlikte yeni eşiği açıklaması. ABD'nin doğal işsizlik oranı olarak kabul edilen yüzde 5.6'nın yeterli olmadığını, doğal işsizlik oranının örneğin yüzde 5.2 olduğunu söylerse bu seviyelere gelmek uzun zaman alacağından faiz artırımı da gecikecek. Bu durumda piyasada uzun süren alımlar ve yükselişler görülebilir.

3 senaryoyu değerlendiren Şant Manukyan üçüncü ihtimalin zayıf olduğunu belirtirken piyasaların beklediği ikinci senaryonun piyasalara kalıcı yükselişler getirmediğini, çünkü ABD ekonomisine yönelik iyi verilerin devam ettiğini belirtti.

PİYASALAR NASIL REAKSİYON VERİR

Peki bu senaryolara göre borsa ve dolarda hangi seviyeler gündeme gelecek? Yellen'in görevi Bernanke’den devraldığından bu yana toplantı tutanakları ile çelişen ifadeler kullanarak piyasa dostu olduğunu gösterdiğini vurgulayan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut Yellen'den olumsuz mesaj beklemediğini söyledi.
Yellen bugün konuşmasında eğer piyasa dostu açıklama yapması halinde borsa ve altında değer kazancı görülebileceğini belirten Karabulut "Bu aşamada yurt içinde BİST 100 endeksinde 79.500 seviyesi ön planda olacaktır, bu seviyenin aşılması halinde yükselişin devamı gelebilir, altının ise 1292 seviyesine doğru bir hareket yapması beklenebilir. Dolar/TL paritesinde ise 2,1650 seviyesine doğru bir gerileme olsa da gerilemenin yurtiçi siyasi gelişme ve beklentilerin etkisinin sınırlı olabileceği beklenebilir. Dolar/TL paritesinde 2,1650 seviyesinin altında gerilemeden gerçek bir satış baskısından bahsedilemez" diye konuştu.

Kötümser senaryo için ise Yeliz Karabulut "özellikle gelişmekte olan piyasalarda daha ağır satış beklenebilir. Sert kur hareketi ile birlikte dolar 2,1860 TL seviyelerinin üzerine yükselebilir borsada da 76.000 puan seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir. Dolar/TL'de hareketlerin bugün kapanışa doğru ve pazartesi olması beklenebilir.  Bu arada Rusya Ukrayna gelişmeleri önemle takip edilmeli" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)