BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul Şubat'tın en çok gerileyeni oldu----

Borsa İstanbul Şubat'tın en çok gerileyeni oldu

Borsa İstanbul Şubat'tın en çok gerileyeni oldu
27 Şubat 2015 - 20:49 www.finansgundem.com

BIST 100 Endeksi Şubat'ta dünya çapında en çok kayıp yaşayan gösterge endeks oldu

Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) Şubat ayı genelinde en çok düşüş kaydeden gösterge endeks oldu. BIST 100, Şubat'ta 93 gösterge endeks arasında, yerel para birimi cinsinden yüzde 5.39'luk kayıpla, yüzde 5.17 gerileyen Mısır'ın EGX 30 Endeksi'nin önünde ayı en çok düşüşle kapatan borsa konumunda yer aldı.

BIST 100'de yaşanan gerilemede doların Türk lirası karşısında ciddi şekilde değerlenmesinin etkili olduğu belirtiliyor.  Enflasyonun petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle ciddi şekilde gerileyeceği tahminiyle iyimser başlanan ay boyunca petrol fiyatları hafif toparlanırken, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışına yaklaştığı söylentileri ve TCMB'nin faiz politikası üzerine süren tartışmalar Dolar/TL'nin rekor seviyelere çıkmasına neden oldu. TL bu çeyrekte dolar karşısında yüzde 7.03 değer kaybederek, en çok gerileyen ikinci gelişen piyasa para birimi oldu. Dolar karşısında bu çeyrekte en çok düşüş yaşayan para birimi yüzde 7.49 ile Bulgar levası olurken, Brezilya reali yüzde 7.19 gerileme kaydetti.

Dolar/TL Ocak sonlarına doğru TCMB'nin enflasyonda tahmin edilenden daha fazla düşüş olması halinde acil toplantı yapılarak Faiz indirilebileceğini açıklamasının ardından yukarı doğru hareket ederek 2.50 seviyelerine yaklaşmıştı. 3 Şubat'ta enflasyonun beklentinin altında yükselmesinin ardından Merkez Bankası acil toplantıya gerek kalmadığını açıklamış, beklendiği üzere 24 Şubat'taki Para Politikası Kurulu'nda faiz indirimi yapılmıştı. Politika faizinin 25 baz puan aşağı çekilmesini takip eden günde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TCMB'nin politikalarını sert sözlerle eleştirmesinin ardından Dolar/TL yeniden yükselerek, 2.50 seviyesine dayanmıştı. Geçtiğimiz iki günde de yukarı yönlü hareketi sürdüren dolar, bugün 2.52'yi aşarak yeni bir rekora imza attı. Dolar/TL saat 19:29 itibariyle yüzde 0.56 yükselişle 2.5115 seviyesinde.

Ukrayna Borsası ülkedeki krizin ateşkes sayesinde bir nebze sakinleşmesine rağmen Şubat'ta dolar cinsinden yüzde 32.52 gerileme kaydetti.

Şubat ayında yerel para birimi cinsinden en çok yükselen borsa ise, Euro Bölgesi ile kurtarma programının dört aylığına uzatılması için anlaşmaya varan Yunanistan'ın Athex Bileşik Endeksi oldu. Atina Borsası ay genelinde yüzde 22 yükseldi. Dolar cinsinden en çok artış kaydeden borsa ise, petrol fiyatlarının toparlanması sayesinde yüzde 21.6 yükselen Rusya RTS Endeksi oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)