BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBİST'de 2011'de olanlar olacak mı?----

BİST'de 2011'de olanlar olacak mı?

BİST'de 2011'de olanlar olacak mı?
07 Mayıs 2015 - 07:28 www.finansgundem.com

Seçimden hemen sonra piyasalarda 2011'de yaşananlar yaşanacak mı? İşte Ali Ağaoğlu'nun yazısı;

Seçim günü yaklaştıkça piyasadaki etkileri merak ediliyor. Seçimden hemen önce ve sonra Borsa İstanbul düşecek mi? Piyasa neyi fiyatlayor? Herkez bu sorunların yanıtlarını öğrenmek istiyor. Vatan gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Borsa İstanbul izleyeceği yol hakkında tahminde bulundu. Piyasada bu seçimde de 2011'de yaşananlar yaşanacank mı? Peki 2011'de ne yaşanmıştı? İşte Ali Ağaoğlu'nun yazısı;

Son zamanlarda sadece dolar/TL kurlarına bakmanın yanıltıcı olabildiğini, “Sepet Kur” bazında TL’yi izlemenin parite etkisinden arındırabilme adına daha sağlıklı olabileceğine değinmiştim. Yarım dolar/TL ve yarım euro/TL kurunun toplamından oluşan sepet kurun 2.8810-70 bandının önemli olduğuna birkaç yazımda değinmiştim. Dün 2.8887 ile yeni rekor görüldü, kapanış  2.8760 ???’dan  oldu. Kurdaki oynaklık Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin ‘Kurdaki balon 1 haftaya ortadan kalkar’ açıklaması sonrasında arttı.
 
Kurlardan daha çok merak ettiğim bu seçim döneminde de Borsa İstanbul’da 2011 yılı Mart ayında yaşanana benzer “garip” durum tekrarlanıp, tekrarlanmayacağı. Bahsettiğim “garip” durum ne derseniz, ben yine teknik analizden yardım alacağım. Teknik analizciler arasında “klâsik” hale gelmiş basit hareketli ortalamalar (BHO) vardır: 21, 50, 100 ve 200 günlük ortalamalar sıkça kullanılır. Bunlardan 50 ve 200 günlüklerin ayrı bir önemi vardır. Önemli trend değişikliklerinin bu iki ortalamanın birbirini aşağı veya yukarı kesmesiyle “teyit edildiğine” inanılır.
 
Bugünlerde BIST 100 Endeksi’nde 50 günlük BHO’nın 200 günlük olanı aşağı yönde kesebileceği  bir döneme yaklaşıldı. Yaklaşılmasına yaklaşıldı ama bu kesişme bir türlü gerçekleş(e)miyor. Özellikle 21 Nisan’da başlayan son yükseliş hareketi ile erteleniyor. Benzer bir durum 2011 seçimlerinden önce Mart ayında da yaşanmış, aşağı yönlü kesişme adeta sınırdan dönmüş, sonrasında da BIST yükselmişti. Ancak “kaçınılmaz son” seçim sonrasına kadar ertelense de seçimden hemen sonra gerçekleşmiş, ardından BIST’te sert düşüşler yaşanmıştı.
 
O günlerde “Arap Baharı” yaşanıyor, Libya’da Kaddafi halen daha hayatta ve Libya’ya “Nato müdahalesi” tartışılıyordu.  Başmüzakereci Egemen Bağış ’ın “ Türkiye’nin 2014’te AB’den kesin olarak tam üyelik beklediğini ve üyeliğin ilk yılında Avrupa Birliği (AB) bütçesinden 6.5 milyar euro net kaynak aktarımı olacağını” açıkladığı günlerdi… Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı idi…
 
Seçimlerin 3 ay öncesinde devreye giren bir “gizli el” mi dersiniz, piyasalardan farklı düşünen “aykırı” fon yöneticileri mi dersiniz bilemiyorum ancak birileri seçim arifesinde piyasanın genelinden farklı düşünüyordu ve “normalin” dışında hamleler yaptılar. Seçimden önce borsa düşmedi, yüksek/yatay seyrini korudu. Ancak seçimden sonra sanırım ya “kâr realizasyonu” geldi ya da “gizli el” işten çekildi. Bu tamamen bir varsayım.
 
Yine bir genel seçim arifesindeyiz. Tıpa tıp aynısı olmasa da bugünlerde de benzer bir 50-200 günlük BHO uyumsuzluğu var ve benim de aklıma ister istemez ‘Tarih tekerrür edecek mi?’ sorusu geliyor. Eğer seçime 31 gün kala “dengeler” aynen korunur ise sonuçlar ne olursa olsun(!)seçim sonrası BIST’te kayda değer düşüşler yaşanabilir. Önümüzdeki 1 ayda yaşanacak hareketlere bir de bu gözle bakın istedim.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)