BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBayram sonrası piyasalar karışabilir----

Bayram sonrası piyasalar karışabilir

Bayram sonrası piyasalar karışabilir
02 Ekim 2014 - 11:26 www.finansgundem.com

Türkiye piyasaları yarın öğlen Kurban Bayramı tatiline başlıyor ancak kara cuma etkisi tatil sonrası piyasaları alt üst edebilir

Yarın piyasalar yarım gün açık olacak ama piyasa oyuncuları cuma günü akşama, hatta gece yarılarına kadar mesai yapabilir. Çünkü cuma günü piyasaları derinden etkileyecek veri ve haber akışı bekleniyor.

Bunların en önemlisi de Fitch'in cuma gecesi yapacağı Türkiye'nin rating notuna ilişkin açıklaması olacak. Fitch'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir puanını düşürmeyeceği ama görünümü durağandan negatife çevireceği bekleniyor. Daha doğrusu genel beklenti buydu ama dün Fitch'in not indirimi yapacağı şeklinde haberler yayılmaya başladı.

Fitch'in olası açıklamalarının piyasalara etkisini değerlendiren Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, 'Çarşamba günü piyasalar karışabilir' uyarısında bulundu.

Erdal Sağlam'ın bugünkü yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

"..Puan indirimi gelirse, cuma günü gece açıklayacak olan Fitch'in etkisi çarşamba günü açılan piyasaları karışacaktır...

Piyasa oyuncuları cuma sabahı yarım günlük resmi mesailerine, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi nin bir gece önce yapacağı açıklamaların etkisiyle başlayacaklar. Draghi, yavaşlamaya devam eden Avrupa ülkeleri ekonomilerini canlandırmak için, ülke tahvilleri de dahil satın alacağı kıymetlerin yelpazesini genişletecek, ne olursa olsun ekonomiyi canlandırmak için gaza basacak gibi bir beklenti oluştu. Belki de piyasaların umudu demek daha doğru olacak.

...

IŞİD RİSKİ TEZKEREYLE SOMUTLAŞIYOR

Özetle; piyasalar bayram tatiline girerken ciddi haberler bekliyor. Bayrama olumsuz girme ihtimali yüksek. Salı akşamına kadar tatil olacağı için, birkaç gün bu haberleri hazmetme süresi olacak, bu arada dışarıdan gelecek haberlerle birlikte, çarşamba günü yeni çalışma haftasına başlanacak.

Piyasalardaki gelişmeler şimdiye kadar tümüyle ekonomik gerekçelere dayanıyordu. Bayram tatiline girilirken de yine, dış ve iç kaynaklı ekonomik veri ve haberlere bakılacak.

Uzun zamandır konuşulan siyasi ve jeostratejik riskler ise piyasalarda hep konuşuldu ama şimdiye kadar belirsizlik olduğu için satın alınmadı. İşte TBMM'de görüşülecek sınır ötesine güç gönderme tezkeresi ile jeostratejik riskler de somutlaşmaya başlıyor.

Yani bayramdan sonra piyasa fiyatlannın içine artık jeostratejik risklerin de girmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Elbette bu giriş, hemen ve tümüyle gerçekleşmez ama sınırdaki çatışmalann alacağı şekil, içeriye terörün yansıyıp yansımayacağı belirleyici olacaktır. Türkiye'nin sınır ötesine asker göndermesinin istendiği görülüyor. TBMM ye gelen tezkere de buna imkan veriyor. Türkiye askeri harekete fiilen katılırsa içeride ciddi toplumsal etkilerinin yaşanacağı kesin. Böylesine kritik bir süreçte, ekonominin daha da olumsuz etkilenmesi de kaçınılmaz olacaktır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)