BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAnaliz ustasından piyasalar----

Analiz ustasından piyasalar

Analiz ustasından piyasalar
19 Nisan 2015 - 07:21 www.finansgundem.com

Zeynel Balcı piyasaları analiz masasına yatırdı. Balcı Hürriyet’te ‘önümüzdeki dönemi’ kaleme aldı. İşte ‘Dolarlar tutukluyor’ yazısı…

Yılbaşından bu yana toplam döviz mevduatı 155 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkmış gözüküyor. Bankalardaki döviz tevdiat hesaplarında ise aynı dönemdeki erime sadece 3 milyar dolarla sınırlı kalmış.

Dalgalı seyrini sürdüren piyasalarda yönü, yeni zirveler deneyen dolar/TL kuru belirliyor. Piyasaların seyri dolara endekslenmiş durumda. Döviz kurlarındaki yükselişe rağmen bankalardaki döviz hesaplarında ise bir çözülme görülmüyor. 9 Nisan tarihi itibariyle ‘Toplam Döviz Mevduatı’nda 160 milyar dolar var. 02 Ocak 2015 tarihinde ise toplam döviz mevduatı 155 milyar dolardı. ‘Gerçek Kişilere Ait Döviz Tevdiat Hesapları’nda ise 97 milyar dolar mevduat görülüyor. Ocak ayından bu yana değişimini incelendiğimizde Dolar/TL düşünce Döviz Tevdiat Hesapları’nda (DTH) artış, kur yükselince de hesaplarda bir miktar düşüş görülüyor. Bu tablodan bir kısım tasarruf sahibinin döviz kurlarında düşüşte aldığı, yükselince de satış yaptığı yani işin ticaretine yöneldikleri görülüyor.
  
Peki teknik analiz önümüzdeki dönem için ne diyor...
Son dönemde değerlenen doların geçen hafta dış piyasalarda kâr satışlarına bağlı olarak değer kaybını ve dolar/TL paritesinin önemli direnç seviyelerini test ettiği konusunu dikkate almakta yarar var. 

ÇIKIŞ TRENDİ KORUNUYOR

Geçen hafta için verdiğimiz, 2.648 seviyesinin üzerinde çıkışın devamı ve 2.74 direnç noktasına  yakın noktalarda kâr satışları görüldü. Kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korunuyor. 2.73 ve 2.75 ilk direnç seviyeleri. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkışın devamı için 2.75 seviyesinin geçilmesi önemli. Sonraki direnç 2.80 seviyesinde. Destekler ise 2.67-2.66 ve 2.648 seviyelerinde görülüyor. Bir önceki zirve olan 2.648 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Kısa dönemli göstergelerin aşırı alım bölgesinde bulunması yukarı yönlü hareketlenmelerde kâr satış olasılığını artırıyor. 

BORSADA DALGALI SEYİR

Seçim belirsizliği ve beklenti oluşturmakta zorlanan borsada ise 80.000-83.800 bandında dalgalı seyir devam ediyor. Tepki çıkışının güç kazanması için 83.800 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Yükseliş isteği korunan borsada bir süre daha bu bandın korunması beklenebilir. Uzun süredir yatay seyreden Euro/TL paritesinde, dışarıdan güç alan tepki çıkışının devamı için 2.93 seviyesinin üzerinde kalınması ve Euro/dolar paritesinin tekrar 1.10 seviyelerine yönelmesi gerekecek. Bu durumda 3.02 ve 3.13 seviyeleri gündeme gelebilir. Önümüzdeki hafta faiz değişikliği beklenmeyen 22 Nisan’daki merkez bankası toplantısı izlenecek.
 
Dolar düşmeyince enflasyon da düşmüyor
Geride bıraktığımız 5 yıllık dönemdeki gerçekleşmelerden çıkan sonuç, Dolar kuru düşmeden enflasyon da düşmüyor. Bu açıdan Merkez Bankası tarafından ağırlıklı olarak enflasyona endekslenen faiz indiriminin yolu döviz kurlarının aşağıya çekilmesinden geçiyor.  Dolayısıyla döviz kuru düşmezse agresif Faiz indirimi de zor. 

Dolar, büyüme ilişkisi
Son yıllarda daha belirginleşen bir görünüm Dolar/TL paritesi yükseldikçe ekonomik büyüme üzerinde pozitif etki yapıyor. Düştükçe de büyüme zayıflıyor. Döviz kurlarındaki yükselişin ihracata olumlu etkisinin yansıması mı? Yoksa yüksek döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisiyle yükselen şirket kârlarının yatırımları artırıcı yöndeki etkisi mi? Birçok yönden tartışmaya açık. Diğer dikkat çeken bir diğer nokta 2010-2014 döneminde ortalama Dolar/TL getirisi % 9.8 iken bu yılın 01 Ocak-17 Nisan döneminde yükseliş %15.1 olmuş. Bu durum son dönemdeki Dolardaki hareketlenmenin ciddiyetini gösteriyor.

Beta katsayısı en yüksek hisseler
Borsada dalgalı seyir devam ediyor. BIST100 Endeksi’ndeki hareketlerin hisselere yansımalarını en iyi gösteren kriter şirketlerin Beta Katsayıları olsa gerek. Beta Katsayısı, hisselerin endeksteki hareketlere duyarlılığını gösterir. Beta katsayısı yüksek hisseler endeksteki yükseliş ve düşüşlere daha fazla tepki verirken Beta katsayıları düşük hisselerin ise daha zayıf tepki vermesi beklenir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)