BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın önümüzdeki günlerde gerileyebilir----

Altın önümüzdeki günlerde gerileyebilir

Altın önümüzdeki günlerde gerileyebilir
17 Eylül 2014 - 14:29 www.finansgundem.com

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın ve dolardaki gidişi, beklentileni Finansgundem.com’a değerlendirdi

SERAP SÜRMELİ –FINANSGUNDEM.COM

Dolar ve altındaki hızlı trafik, inişler, çıkışlar, küresel risklerdeki artış, jeopolitik gerginlikler,  hem yatırımcı hem de iş dünyasında heyecana, beklentilere yol açıyor. An oluyor kimse önünü göremiyor. Biz de bu puslu havada, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldrırımtürk’ün kapısını çaldık. Altını, dövizi, olayları sorduk. İşte sermaye piyasalarının usta ismi Mehmet Ali Yıldırımtürk’ün Borsagundem.com’a verdiği yanıtlar…


 
Borsagundem.com - Çevremizdeki krizler, (Ukrayna-Rusya, Irak, Suriye) sermaye piyasalarını nasıl etkiliyor sizce?

Mehmet Ali Yıldırımtürk - Özellikle yaz aylarında gerek Ukrayna’da, gerekse Irak’ta yaşananalar sermaye piyasalarını etkiledi. Suriye’de zaten jeopolitik gerginlikler çok fazla kanıksandığı için çok fazla etkili olmadı. Ama bu IŞİD,bana göre taşeron ve ücretle görevlerini yerine getiren bir grup. IŞİD’in önlenemez yükselişi bizim Irak’a olan ihracatımızı bir süre olumsuz etkiledi. Bu jeopolitik gerginlikler zaman zaman özellikle hafta sonu risklerini artırdı. Altın bu nedenle yaz aylarında istenilen bu düşüşünü gerçekleştiremedi. Çünkü uluslararası yatırımcılar zaten Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı beklentisini satın alıyorlardı. Ama bu süreç, jeopolitik gerginlik yüzünden biraz daha ötelendi.

Hatırlarsanız sizinle yaptığım önceki röportajda Haziran ayında altının düşeceğini söylemiştim. Ama maalesef bu üç ay sonra gerçekleşmeye başladı. Bu gecikmenin nedeni de yaz aylarında yaşadığımız jeopolitik gerginlikler. Ama geçtiğimiz ay itibarıyla gerek Gazze-İsrail arasındaki ateşkesin kabul edilmiş olması, gerekse Rusya Ukrayna arasında ateşkes yapılmış olması ve bunda da gerek Avrupa’nın gerekse Amerika’nın Rusya üzerinde özellikle ekonomik ambargoları etkilemiş olması etkili oldu. Şimdi biraz daha sakinleşme var. Dolayısıyla global piyasalar üzerinde jeopolitik gerginliklerin şu anda çok fazla fiyatlanabildiğini söyleyemem. Yani şu anda fiyatlanmıyor. Onun etkisiyle piyasa, FED’in güdümüne girmiş durumda.

Diğer taraftan bu IŞİD ve oradaki jeopolitik gerginlikler, Libya konusu ve Rusya’ya yaptırım uygulanması çerçevesinde petrol fiyatlarının arz cephesinin geniş olması bahane edilerek aşağı çekiliyor olması da tabi ki altını desteklemeyen bir gelişme. Bunları üst üste koyduğumuz zaman yaz aylarındaki jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla beraber şimdi doların güçleniyor olması, öncelikle piyasalarda biraz daha dolara doğru yönelen bir eğilim görüyoruz. Bundan böyle de Amerika’dan gelecek gerek günlük, gerek haftalık veya aylık bazdaki ekonomik göstergeler doların geleceği yönünde biraz daha belirleyici olacak gibi görünüyor. Tabi zaman zaman fiyat düzeltmeleri teknik olarak gelişebilir. Bu bir noktada doların bir miktar gerileme anlamına gelecektir.

Ama genel hedefe baktığınız zaman bundan sonraki süreçte dolar biraz daha güçlü bir seyir izleyebilir. Dolayısıyla şu anda jeopolitik gerginlikler hakikaten uluslararası piyasalarda epeyce bir fiyatlandı. Ama şu anda gündemin gerisinde kalmış durumda. Tekrar canlanabilir mi? Şu anda IŞİD’e karşı bir koalisyon gücü oluşturulduğu için eskisi kadar bir etkisi olacağı kanaatinde değilim. Bu süreçte piyasa oyuncuları bunu da kullanarak daha önce dolara geçme eğiliminde olmuş olabilirler. 1.35’den kırıldıktan sonra euro/dolar paritesinde hızlı bir şekilde 1.30’ların aşağısına geldik
 
ALTIN ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GERİLEYEBİLİR

Altın’ın seyri nasıl olur? Düşüş mü, çıkış mı bekliyorsunuz? Nerede durur?

Mehmet Ali Yıldırımtürk - Biliyorsunuz altın geçen hafta itibariyle hızlı bir düşüş yaşadı. Ondan önceki hafta aslında euro/dolar paritesi 1.33-1.32’lerden 1.29-1.2870’e gerilerken altının fiyatı 1.270 dolarlardaydı. Ama bu düşüşü gerçekleştiren onun sinyaliydi. Geçen hafta ekonomik veriler biraz zayıfken FED eyalet raporlarıyla faiz yükseltilmesinin özellikle 2015’in ilk çeyreğinde olabileceği servis edildi piyasaya. Altın çok hızlı bir şekilde hafta sonu riski olmasına rağmen 229 dolarda kapandı. Şu anda yeni haftanın başında 1.200-1235’ler seviyesinde. Önümüzdeki günlerde 1.200 dolarlara gerileyebilir. Dolayısıyla altın daha önce gördüğü 1.180 seviyelerini bu hafta içinde yine görecek. Ama dolar/TL 2.20’lerde kalırsa, şu anda 88 TL olan altının gram fiyatı önümüzdeki günlerde 85-86 TL’ye kadar da inebilir. Ama 80 liraya gelmeden biz alım tahsisinde bulunmuyoruz. 80 liraya gelirse kısa vadeli alım yapılabilir. 88-90 seviyelerinde de satış yapılabilir. Buradan yatırımcıya söyleyebileceğimiz bunlar.

-Dolar ve Euro için ne düşünüyorsunuz? Faiz baskısının sonuçları ne olur, yorumunuz nedir?

Mehmet Ali Yıldırımtürk - Euro/dolar paritesinin bundan böyle 1.30’ların üstünde kalması çok zor. 1.2750-1.2730 hatta 1.25’leri görebiliriz. Bundan sonra FED’in açık piyasa komitesi toplantısı var. Buradan çıkacak sonuç bir Faiz değişikliği şeklinde olmayacak muhakkak. Ama ileriye dönük faizlerle ilgili bir söylem gelebilir. Ama bu beklenti satın alındığı için toplantı sonrasında euro/dolar paritesi 1.30’lara doğru gidebilir. İşte o 1.30’ları gördüğü zaman yatırımcı ve iş dünyasının elindeki euroyu dolarla değiştirmesinde fayda var. Ve oradan 1.25’lere doğru bir gerileme yaşayacağız.

Türk lirası olarak ise şu anda doların 2.20’ler biraz dirençli bir nokta. MB’nin Eylül ayı toplantısında bir faiz değişikliği yapacağı kanaatinde değilim. O bakımdan dolarda bir yükseliş beklemiyorum. Ama dolarda pariteden kaynaklanan yükseliş olursa da 2.21’i geçmekte zorlanacağı anlamına gelir. 2.18’lere kadar da bir geri çekilme söz konusu olabilir. Ama normal süreçte 2.10-2.20 aralığında hareket edecek gibi görünüyor sene sonu itibariyle. Belki 2.15’lerden 2014’ü kapatabiliriz.
 
-Son olarak neler söyleyeceksiniz?

Mehmet Ali Yıldırımtürk - Bu aylar itibariyle özellikle faiz artırımı için yeni takvimler geldikçe, bu konuda yorumlar geldikçe altının aşağı yönlü seyrini sürdüreceğini düşünüyorum. Sene sonu itibarıyla  beklentilerim euro/dolar paritesinde 1.20-1.25 gibi seviyeler. Altında da ilk etapta 1.180, sonra 1.150, daha sonra da 1.050 rakamları sene sonuna kadar göreceğiz diye düşünüyorum. İçeride de dolar/TL’de 2.12-2.20 aralığında bir seyir bekliyorum. Ve orada da beklentim 24 ayar altın gram fiyatında 80 lira hatta 75 liraya kadar da gerileyebilir diye düşünüyorum.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)