BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın nereye kadar yükselir?----

Altın nereye kadar yükselir?

Altın nereye kadar yükselir?
13 Ekim 2015 - 10:35 www.finansgundem.com

Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü yazısında altındaki yükselişin nedenini ve nereye kadar süreceğine dair beklentilerini yazdı

Türk halkı altını da dövizi olduğu kadar seviyor. Halkın ne kadar dövizi varsa ona yakın altını var. Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahim Yıldırım, altındaki yükselişi köşesine taşıdı. Altın neden yükseliyor, nereye kadar yükselir, dolar altını nasıl etkiler? İşte tüm bu soruların yanıtı;

Türkiye en önemli altın talep eden ülkelerden biri. Altın stoku 5 bin ton tahmin ediliyor. Son fiyatlara göre bunun parasal tutarı 183 milyar dolar. Ziynettir, hurdaya gidecektir diye tutarı 150 milyar dolara indirelim. Bu büyüklük Türkiye’de yerleşiklerin bankalardaki döviz hesaplarına eşittir. Yani halkın ne kadar dövizi varsa ona yakın altını var. Halk dövizi de sever, altını da. Altından yaklaşık 10 senedir iyi para kazandı. Dolar bazında altının artışı yüzde 254 olarak gerçekleşti. Dövizden ise son bir yılda kazanıyor.

NEDEN YÜKSELİYOR: Eylül 2011’de 1.923.7 dolarla zirve yapan altın fiyatları o tarihten beri düşüş eğiliminde. 24 Temmuz 2015’te 1.072.3 dolarla altın dip düzeyine indi. Kararsız bir seyir içindeyken son gelişmeler altın fiyatlarını yeniden canlandırdı. 2 Ekim’de ABD tarım dışı istihdam verisi faiz artırımını tartışmaya yer bırakmayacak şekilde öteledi. Sonradan açıklanan FED tutanakları da ekonomik gelişmeler konusunda umut vermedi. Faiz artırımı bir süreliğine ötelendi. Altın fiyatları üzerindeki baskı da hafifledi. 2 Ekim’de 1.103.8 dolara kadar inen altın dün 1.168.6 dolara yükseldi ve 10 günde yüzde 5.9 arttı.

Bu çıkışın arkasında, FED’in faiz artışını ertelemesi, dolar likiditesinin devam edeceği, piyasa faizlerinin artmayacağı, doların yatay dalgalanacağı ihtimali var. Ne kadar küresel likidite bollaşıyor ve faizleri düşüyorsa altın fiyatları o kadar yükseliyor. Sonuçta altın da alternatif bir dünya parası. Üzerindeki baskının hafiflemesiyle altın fiyatları düzeltme yapıyor. Faiz artırımı ne kadar ötelenirse, ABD ekonomisi ve küresel ekonomik riskler ne kadar artarsa altın o kadar değerli olmaya adaydır.

NEREYE KADAR: Ancak bu yükseliş de bir yere kadar sürebilir. Eğer yeni bir küresel krize doğru yelken açmıyorsak, altındaki değerlenme kısa vadeli kalabilir, ya da birkaç ayı bulan orta vadeli yükselişi de yaşayabilir. Ama eninde sonunda uzun vadeli ana trendine de geri dönebilir. Yükselişi nasıl ki 10 yılı bulmuşsa altının düşüşü de 10’lu yılları alabilir ve geride bıraktığımız 4 yıllık düşüşle sınırlı kalmayabilir. Bu dört yılda altının dünyadaki değeri yüzde 39 geriledi.

ALTINA DOLAR DESTEĞİ: Bu kaybın Türkiye’ye yansıması ise altının dolarla fiyatlanması ve ithal edilmesinden dolayı sıfır düzeyinde gerçekleşti. 6 Eylül 2011’de gram altının fiyatı 107.81 TL iken, dün itibarıyla 108.55 oldu. Ortada bir kayıp yok. Cumhuriyet altını da 725 liradan 2.5 lira kayıpla 722.5 liraya indi. Altının dışarıdaki fiyatı yüzde 39 düşmesine karşılık içerideki fiyatının neredeyse sabit kalmasını sağlayan faktör ise doların o zaman 1.77 liradan dün 2.90’ın biraz üzerine çıkması ve yüzde 63 artmasıdır. Altın yatırımcısını son 4 yılda yüzde 39’luk kayıptan koruyan dolardaki bu artıştır, altın yatırımının aynı zamanda dolar yatırımı anlamına gelmesidir.

Dünyada da birbirinin alternatifi olduğundan dolayı, dolar yükselecekse altın düşecek, dolar düşecekse altın yükselecek. Sonuç ise kaybın kazancı veya kazancın kaybı dengelenmesine çıkıyor. Tıpkı son 4 yılda olduğu gibi.

SONUÇ: “Gerçek, aynı altın gibi, elde büyütülerek değil, yıkanıp ayrıştırılarak elde edilir.” Tolstoy
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)