BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın ihracatında 'işçilik' farkı----

Altın ihracatında 'işçilik' farkı

Altın ihracatında 'işçilik' farkı
30 Mayıs 2015 - 06:41 www.finansgundem.com

Türkiye’nin ihracatında İsviçre’ye altın ticareti patladı. Hong Kong ve Afrika'dan gelen hurda altının işlenerek Avrupa’ya gönderildiği belirtiliyor

Altın ihracatı, nisan ayında yüzde 361.6 artışla adeta tarih yazdı. İlk dört aylık artış yüzde 70’i buldu. Altın ihracatında başı çeken ülke İsviçre olurken, Türkiye’nin önemli bir altın istasyonu olduğu ortaya çıktı. Sektör yetkilileri, hem yurtiçinden toplanan, hem de aralarında Hong Kong ve Afrika’nın da bulunduğu farklı yerlerden gelen hurda altının Avrupa’ya ihraç edildiğini belirtiyor.

"İYİ İŞLİYORUZ"

1 milyar 239 milyon dolar ile ihracatta ilk sırayı İsviçre aldı. Altın ticaretinin bunda payı büyük. Geçen yılın ilk dört aylık bölümünde ihracatta ilk 20’ye dahi giremeyen İsviçre, bir anda Almanya’nın ensesine kadar geldi. Önümüzdeki aylarda bu trendin sürmesi durumunda İsviçre’nin Türkiye’nin ihracat liginde ilk sıraya gelmesi bekleniyor. AB’nin ihracattaki payı geçen yıl aynı dönem yüzde 44 düzeyindeyken, bu yıl Nisan ayında yüzde 39.5’a düştü. AB’ye yapılan ihracat yüzde 10.4 azalarak 5.3 milyar dolar oldu.
Genel olarak tüm ihracatta ve İsviçre’ye ticarette altının payı dikkati çekti. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, altıncıların tüm dünyadan hurda altın topladığını, bunu işleyip Avrupa’ya sattığını anlattı. 

Hong Kong da var...

Türkiye’de İngiltere Külçeciler Birliği’nin onayladığı 3 altın rafinerisi bulunduğunu anlatan Güner, “Avrupa’nın bütün hurda altını Türkiye’ye geliyor. Almanya, İngiltere, Macaristan, Hong Kong, Afrika’dan da hurda geliyor. Türkiye’de maliyet ucuz. İsviçre’de ekrana bakıyorlar, en ucuz Türkiye’de. İsviçre gidip Hong Kong’da hurda altın aramıyordur. Ama biz arıyoruz. 
Örneğin Almanya’dan 50-100 kilo hurda altın alabilirsiniz. Bunu işleyip satıyoruz. Diyelim hurda altının kilosu 10 lira. 11 liralık malı 10 liraya  almış oluyorsun. Satarken de kar ediyoruz” dedi. 
Türkiye’nin altın üretiminde Fransa ve İsviçre ile rakip hale geldiğini belirten Güner, önümüzdeki yıllarda altın ihracatı trendinin yükselerek devam edeceğini söyledi.
 
İçerideki fazla altın gidiyor
 
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanvekili Sarp Tarhanacı ise iç piyasadan ihtiyaç fazlası altının ihraç edildiğini söyledi. İç piyasadan toplanan hurda altının ihraç malına dönüştüğünü ifade eden Tarhanacı, “İhracatın 1.5 milyar dolarlık bölümü böyle. Halk bireysel olarak çok iyi yatırımcı. 600 liraya alıyor, 650 lira olunca satabiliyor. Günlük talep 50 kiloysa insanlar 100 kilo satıyor. Önce ihtiyaç karşılanıyor, geri kalan fazla da yurtdışına gidiyor” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)