Ana SayfaYazarlarMehmet AvcıOfis ve İş Hayatı
Mehmet Avcı [email protected] Mehmet Avcı

Mustafa Koç’un ardından: Mutluluk ve kariyer dengesi

08 Şubat 2016, 16:05 ---

Bütün kederli olaylar, bizden bir şeyleri götürürken, bizi de olduğumuz yerden daha farklı bir noktaya taşır: farklı bakar, farklı algılar ve sonuçta biraz başkalaşır, hatta olgunlaşırız.

Şok olaylar

Çünkü normal koşullarda, ne çevrenizdekilerin ikna kabiliyeti, ne size sunulan verilerin gücü, ne de gerçekliğin çıplak ve katı görüntüsü, sizin sabit düşünüş tarzınızı, yani mantalitenizi öyle kolay kolay değiştiremez. Ancak bir gün sizi şok eden bir olay yaşadığınızda, iş değişir. Bu olay, zihninizdeki bir kepengi açar ve siz, hayata farklı bir açıdan daha bakmaya başlarsınız.

Mustafa Koç’un erken ve talihsiz ölümü de bizi sadece üzmekle kalmadı… Benim gibi pek çok kişinin zihninde farklı soruların doğmasına yol açtı; Varlığımıza, bedenimize, sağlığımıza, amaçlarımıza, mutluluğumuza ve hayatımızdaki  başka anlamlara dair sorular bunlar …

Mustafa Koç’un ölümü, hepimizi biraz duraksattı ve …

Mustafa Koç ile hiç tanışmadım,  ancak onun ölümü karşısında bir arkadaşımı kaybetmiş kadar büyük bir şok yaşadım, derin bir üzüntü duydum. Medya organlarında sürekli karşımıza çıkan, hakkında neredeyse pek çok detay bildiğimiz Mustafa Koç gibi şöhretler, hepimizin ortak arkadaşları gibidir. Dolayısıyla onları kaybettiğimizde, geride hüzünlü bir boşluk bırakırlar, eksikliklerini hisseder, kederleniriz.

Hayat bazen hani neredeyse bir sürat motoru gibi ve biz o hızla ilerlerken, pek çok detayı kaçırabiliyoruz. Bu nedenle Mustafa Koç’un ölümü, hepimizi biraz duraksattı, hızımızı kesti ve o kaçırdığımız detaylara dikkatlice bakmamıza vesile oldu. Bize ömrün sonsuz değil, sınırlı olduğunu hatırlattı… Ölümün hesaplanamaz biçimde kapıyı çalabileceğini fark ettirdi… Zamanın kıymetini ve o zaman içindeki her anı, nelerle doldurup süsleyebileceğimizi hesaplattı… Ruhumuza ve bedenimize ne kadar önem verip vermediğimizi sordurttu.  Mutluluğun önemli bir kaynağı olarak ailemiz ve arkadaşlarımızla yeterince vakit geçirip geçirmediğimiz konusunu düşündürttü.

Evet, mutluluk hayatımızın merkezinde yer alan bir kavram ve hepimizin nihai hedefi; mutlu olmak. Peki onu nasıl yakalayacağız. Çünkü bazen mutluluğu elde etmenin başarı-mal-mülk-kariyer gibi başka şeyleri elde etmekten geçtiğini düşünüyor ve o şeyleri elde etmeye çalışırken kendi sağlığımızı harcıyor ve bu defa başka bir çıkmaza girebiliyoruz. Ve ne yazık ki bazıları, bu sonucun, başarının bir bedeli olduğunu bile düşünebiliyor. Peki, gerçekten öyle mi?

Aslında asıl mesele iş ve özel hayatımızda hiç ayırmadan doğru bir denge sağlamak. Öyleyse bu dengeyi nasıl sağlayacağız? Bu konuda çeşitli tartışmalar ve iddialar var. Örneğin Amerikalı akademisyenlerden Emma Seppala iş hayatında mutluluğun başarı getirdiğini iddia edenlerden. O’na göre çok çalışmak bize başarı getirecek diye bir garanti yok. Eğer dengeyi tutturmasak, çok çalışmak ya sadece bize stres ve kaygı getirir. Ya da başarı getirse de stres ve kaygı da bununla birlikte gelir. Dolayısıyla bizim için başarı bir kazanç olmaktan çıkar.

Öyleyse mutlu bir başarı için daha doğrusu mutluluk için yapmamız ve sakınmanız gereken şeyler neler? İşte sizin için farklı kaynaklardan toparladığım öneriler.

Mutlu bir başarı için 8 yol:

1-Herşeyden önce kendinize karşı merhametli, sevecen ve hoşgörülü olun. Bu sizi, yeniliğe ve yeni şeyler öğrenmeye daha açık bir insan haline getirir… Çünkü merhametin verdiği konfor ve güvenlik duygusu içinde başkalarının fikirlerini hiçbir komplekse kapılmadan, rahatça dinleyebilir, o fikirlerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca gelecekte karşılaşacağınız başarısızlıklardan korkmazsınız ve karşılaşacağınız olası başarısızlıklar da sizi yıpratmaz.

Bunun dışında, kendine karşı merhametli olan kişi, başkalarına karşı affedici ve daha hoşgörülü olur. Bu da o insanın sosyalleşmesini kolaylaştırır. Çünkü hoşgörü insanları size çeker.

2-Yaşadığınız başarısızlıklar ve sorunlar karşısında kendinizi suçlayıp aşırı kritize etmeyin. Çünkü aşırı eleştiri işe yaramayan bir kendi kendini cezalandırma biçimidir. Bu cezalandırma süreci, size, ikinci denemenizde başarılı adımlar attırmaz. Aksine sizi psikolojik olarak yıpratır ve başarı şansınızı azaltır.

3-Sahip olmadıklarınızı düşündüğünüz kadar sahip olduklarınızı da düşünün. Bu sizi yeni girişimler konusunda motive edecektir.

4-Sadece kendinize çok fazla fokus olmayın, bu sizi aşırı endişeli yapar ve depresyona sürükler. Psikolojik gücünüz azaldığında başarılı olamazınız.

5-Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü üzerine çok yoğunlaşmayın. Bunu yapmanız halinde sosyal bağlarınız zayıflar. İnsanlara yaklaşma ve ilişki geliştirme cesaretiniz kırılır.

6-Kendinize sessizlik terapisi uygulayın. İbadet ederek ya da meditasyon şeklinde yapabilirsiniz bu terapiyi. Sonuç olarak sakin bir karakter haline gelirsiniz ve geleceğe yönelik kaygılarız, yerini pozitif tutkulara bırakır.  

7-Araştırmalar gösteriyor ki bir hediye alıp, başkasına verdiğimizde, bu bizi kendinize bir şey almaktan daha mutlu ediyor. Öyle ki yardıma ihtiyacı olan birine yardım edilmesini izlemek bile bizi duygusal olarak yukarı çekiyormuş. O halde yardıma ihtiyacı olanlara ya da sevdiklerimize karşı verici olmak, kazancımızın sadece minik bir kısmını bile onlarla paylaşmak, mutluluğu elde etmenin başka bir yolu. Bu sizin öz güveninizi arttıracak, kendinizden memnun olmanızı sağlayacaktır. Bütün bunlar da sizin yaratıcılığınızı geliştirecek ve başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurmanıza yol alacaktır.

8- Kendinize iyi bakın. Fiziki ve ruhsal sağlığınız için beslenmenize özen gösterin ve ihtiyacınız olan hiç bir şeyi ihmal etmeyin. Bunun yanı sıra sporu asla ara sıra yapılan bir lüks olarak görüp, ihmal etmeyin ve hayatınızın bir parçası haline getirin.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fatma Bikez07 Ekim 2017 10:25

    Süper fikirler teşekür ederiz gerçekten bu 8 öneriyi katılıyorum fakat geçmişte bende çok başarılara dogru adım atarken bir anda geri dönüş oldu hayatımda ve cok Üzgünüm mm malesef ama şuanda da ayağa kalkmak isterken yardiçim yok tek başına insan başarılı olamıyor mallaesef ama bu 8 öneriden ders aldım dua yine başarılara doğru adım atmak insallah yüreğinize sağlık başarılarınız daim olsun

YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster