BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringKOBİ'lere 63,3 milyar TL finansman ----

KOBİ'lere 63,3 milyar TL finansman

KOBİ'lere 63,3 milyar TL finansman
24 Eylül 2014 - 10:50 www.finansgundem.com

Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Özger, leasing, faktoring, finansman şirketlerinin aktardığı finansmandan yüzde 70 KOBİ’lerin yararlandığını söyledi

Faktoring, leasing ve finansman şirketlerini çatısında toplayan Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Osman Zeki Özger, reel sektöre 63,3 milyar TL finansman aktardıklarını söyledi.

Osman Zeki Özger, bu yılın ilk yarısında sağlanan finansmanın 26,7 milyar lirasının leasing şirketlerinden, 21,6 milyar lirasının faktoringten ve 15 milyar lirasının da finansman şirketlerinden kaynaklandığını belirterek, “Bundan büyük oranda KOBİ’ler faydalandı. KOBİ’lere tahsis edilen kredinin toplam kredilere oranı yüzde 50 civarında. İşlemlerin yüzde 70’ler civarını da KOBİ’lere yaptı” dedi.



BANKALARA RAKİP DEĞİLİZ

Osman Zeki Özger, bankalar ile rekabet eden değil, bankaların sağladıkları hizmetlerin tamamlayıcısı olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu noktada Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) gibi finansman maliyetimizi artıran unsurlar rekabette bizi kısıtlıyor. Bankalar yurt dışından sağladıkları kaynaklar için KDDF yükümlüğüne tabi değilken, leasing ve faktoring şirketlerinin bu yükümlülüğe tabi olmaları kaynak maliyeti açısından bankalardan bir adım geride koşmamıza neden oluyor. Bankaların kendi aralarındaki işlemlerde BSMV yükümlüğü yüzde 1 iken, bizim bankalardan kullandığımız krediler için yüzde 5 BSMV’ye tabi olmamız maliyetlerimizi arttırıyor. KOBİ’leri daha çok destekleyebilmemiz için ek maliyet unsurları getiren bu kalemlerin kaldırılması gerekiyor.”

Bizim yaptığımız ihracat geri dönülemez

Osman Zeki Özger, faktoringin ihracatın gelişimi için önem taşıdığını belirterek, 94 milyar lira tutarındaki işlem hacminin 16 milyar lirasının ihracat faktoringinden oluştuğunu söyledi. Türkiye’nin mal mukabili, yani teminatsız ihracat hacminden aldığı payın ise yüzde 10 olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizim yaptığımız ihracat, geri dönülemez, yani garantili faktoring. Yurtdışındaki borçluyu garanti altına alıyor, tahsilatı takip ediyor ve borçlu ödemezse ihracatçıya mal bedelini faktoring şirketi ödüyor. Şirketlerimiz dünyada en iyi ihracat faktoringi hizmeti veren şirketler arasında. Garantili ihracat faktoringi alanında ise Çin’den sonra dünyada 2. sıradayız. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eximbank ile imzalanan protokol çerçevesinde Eximbank’ın hizmet verdiği 238 ülkeye faktoring hizmeti de eklendi. Böylece ihracatçılarımız güvenli, uygun fon maliyeti ile ihracat yapabilecek, yeni pazarlara kolaylıkla açılabilecek.”

Vergi az ödenmiyor, erteleniyor

Osman Zeki Özger, finansal kiralamada 2007 yılında kaldırılan yüzde 1 KDV uygulamasına 2011’de yeniden başladığını, böylece leasingin 2007’de 8,2 milyar TL ile gördüğü en yüksek işlem hacminin 2015 yılında yakalanacağını belirterek, şunları söyledi:

“Öncekinden farklı olarak, gümrük tarife cetveli bazında belirlenen makinelerin finansal kiralamaya konu edilmesinde KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Eski uygulamada taşıt araçları hariç mal ayrımı olmaksızın finansal kiralamaya konu edilen tüm mallara yüzde 1 KDV uygulanıyordu. Kayıt içine alınmış bir ekonomide, yatırım malının yüzde 1 KDV ile edinilmesini bir KDV teşviki olarak görmek doğru değil. Makineyi yüzde 1 ile alan işletme, ürünlerini yüzde 18 ile sattığında fark bu şekilde kapanacak. Verginin az ödenmesi söz konusu değil sadece erteleme var.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)