BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZiraat Bankası'nın ilk mega projesi!----

Ziraat Bankası'nın ilk mega projesi!

Ziraat Bankası'nın ilk mega projesi!
30 Haziran 2016 - 10:06 www.finansgundem.com

Ziraat Bankası Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baktır, “Gebze-İzmir Otoyolu projesinde Ziraat Bankası olarak katkımız olmasından ötürü çok gururluyuz" dedi

Ziraat Bankası Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baktır; Gebze-İzmir Otoyol Projesi için, “Bu proje Gebze, Orhangazi, Balıkesir ve İzmir illerini direkt olarak kapsamakla kalmayıp tüm Marmara Bölgesi’nin çehresini etkileyecek, gelişimine destek sağlayacaktır. Son etap olan, Bursa-İzmir arasının da Haziran 2019’da projeye tamamen entegre olması ile birlikte 7.5 milyar dolar maliyete ulaşılarak proje tamamlanmış olacaktır” dedi.

Projenin finansman aşaması ile ilgili bilgi veren Baktır, “Bu projenin finansmanı 2010 yılında 21 adet finansman kuruluşu ile başlamıştı. Finansman görüşmelerinin 2012 yılına kadar uzaması üzerine Türk bankaları olarak biraraya geldik ve projenin hızlandırılabilmesi için neler yapabileceğimizi görüştük. 8 Türk bankası bu süreçte projeyi destekleme kararı alarak hızla çalışmalara başladı. bugün ise yurtdışı katılımcılar da dahil olmak üzere toplam 12 finansman kuruluşunun desteğine ulaştı. Proje henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, çalışmamıza 4 yeni kreditör eklendi. Bu katkıyı da çok değerli görüyoruz. Bugüne kadar 3.6 milyar dolar kredi kullandırımı gerçekleştirilen bu projede toplam kredi tutarı 5 milyar dolara yaklaşacaktır” şeklinde konuştu.

Baktır, “Uzun yıllardır program dahilinde olan ve daha önce iki kere ihale aşamasına gelmiş bu projenin, her şeyden önce yatırım süreçlerinin kademelendirilmesi ve yurtdışı örneklerine benzer şekilde borç üstlenim ve geçiş garantileri ile desteklenerek finanse edilebilir hale getirilmesi bu hayalin gerçek olmasına imkan tanımıştır. Bunda Ziraat Bankası olarak katkımız olmasından ötürü çok gururluyuz. Osmangazi Köprüsü, Ziraat Bankası olarak çalıştığımız pek çok diğer mega projenin de bütünleyicisi konumundadır. Finansmanında yer aldığımız mega projelerin birer birer açılmasının sevincini yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde de üzerinde çalıştığımız pek çok mega projede aynı aktif rolü korumak arzusundayız” diyerek sözlerine son verdi.

‘İlk mega projemiz’

Ziraat Bankası Proje Finansmanı Grup Başkanı Ayçe Şule Gürleyik, açılışı yapılacak olan Osmangazi Köprüsü için, “Osmangazi Köprüsü Ziraat Bankası’nın proje finansmanında aktif rol almaya başladığı dönemde çalışmaya başladığımız ilk mega proje olması açısından bizim için ayrı bir önem taşıyor” dedi. Gürleyik, şunları söyledi:

“Aynı zamanda bu proje, yabancı bankaların desteğine ihtiyaç duyulmadan, Türkiye bankalarının birlikte finansmanını gerçekleştiği en büyük işlerden birisi olma özelliğini de taşır. Bir diğer ilk; müzakerelerinin kamu-özel işbirliğinin değerli bir örneği olarak sadece T.C. Hazine Müsteşarlığı ile değil T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de değerli desteği ile yürütülmüş olması. Bu önemli eserin inşa süresi öncesinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek için kreditör bankalarımız, yatırımcı temsilcileri ve Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. finansman ekibi ile birlikte çok titiz ve uzun mesaili bir çalışma dönemi geçirdik. Diğer projelerimizde olduğu gibi yatırımın ve işletme hazırlıklarının da her aşamasında içinde olduk. Birlikte uyum içinde çalıştık ve bu mühendislik başarısını ve teknik ekibin özverili çalışmasını gururla izledik. Şimdi inşaatta emeği geçen tüm ekiple birlikte ilk aracın geçişini biz de heyecanla bekliyoruz. Projenin kalan fazlarında da aynı heyecanla çalışmaya devam ediyor olacağız.”

Gürleyik, “Projenin en çok bilinen ve maliyeti 1.1 milyar doları aşan kısmı; İzmit Körfez Geçişi otoyolunun Dilovası ve Hersek arasında bulunan ve dünyanın en uzun 4’üncü köprüsü unvanını alan yaklaşık 3 kilometrelik kısmıdır. Ancak bu asma köprünün dışında proje; 2 adet tünel, 30’a yakın viyadük 200’e yakın köprü, 25 kavşak, servis alanlarını içeren mega ismini hak eden dev bir projedir. 140 kilometrelik yol tasarrufu sağlayan Samanlı Tüneli’de bu projedeki önemli eserlerdendir. Projenin bugün için tamamlanan kısmının maliyeti 2.8 milyar mertebesindedir” dedi.

Milliyet

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)