BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZarrab'ın avukatlarından yeni dilekçe geldi----

Zarrab'ın avukatlarından yeni dilekçe geldi

Zarrab'ın avukatlarından yeni dilekçe geldi
24 Ağustos 2016 - 03:25 www.finansgundem.com

Reza Zarrab'ın cep telefonundan çıkan görüntülerReza Zarrab'ın cep telefonundan çıkan görüntülerReza Zarrab'ın cep telefonundan çıkan görüntülerReza Zarrab'ın cep telefonundan çıkan görüntüler

New York’ta tutuklu yargılanan Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) avukatları, iddianamenin düşürülmesi taleplerini sürdürüyor. Zarrab’ın ABD’nin ileri gelen 6 hukuk firmasına mensup avukatları, mahkemeye verdikleri yeni dilekçede; Zarrab’ın kusurlu suçlamalardan dolayı hapis yattığını iddia ettiler. Zarrab’ın avukat tutma hakkının çiğnenerek cep telefonun şifresinin alındığı, usulsüz yolla alınan bilgilerin yasaklanmasını istediler. Zarrab’a yöneltilen bankacılık sahtekarlığı suçlamasına karşı ise; “Zarrab, onun Türk bankasının dolar transferi için Amerikan muhabir bankasını görevlendirmesini belirleyemezdi” savunmasını yaptı.

Reza Zarrab’ın ABD’nin ileri gelen 6 hukuk firması tarafından temsil edildiği davada, avukatlar başsavcılığın kayıtları çarpıtarak müvekkillerini yalançı çıkarmaya çabaladığını, bunun iddia makamının amacını aşan bir taktiğini gösterdiğini ileri sürdüler. Zarrab’ın avukatlarının iddianamenin reddi için 19 Temmuz’da yaptıkları başvuruya, başsavcının 8 Ağustos’taki itirazları üzerine, bu defa yeni bir dilekçe sunarak, müvekkillerinin Miranda Hakkı’nın çiğnendiği, bu yüzden, hava alanındaki sorgulamasındaki ifadeleri ve cep telefonundan alınan bilgilerin usulsüz olduğunda ısrarlarını devam ettirdiler.

DİLEKÇEDE NE YER ALDI

Avukatlar tarafından mahkemeye dün sunulan 41 sayfalık dilekçede şu noktalara ifadeler kullanıldı;
* Başsavcılığın kendi zaaflığını gösteren Zarrab tarafından belirlenen iddianamedeki kusurları mahkemenin dikkate almaması için defalarca uyarması, Zarrab’ın ‘Gerçek Sorular’ olan argümanlarını baştan savması bir ret talebinin çözümüne uygun değildir. Bu yanlış. İddianamedeki kusurlar hukuksaldır, gerçek değildir ve bunlar esastır.
* Zarrab gibi kusurlu suçlamalardan dolayı 5 aydan fazla süredir kusurlu suçlamalardan dolayı tutuklu olan bir kimseye yönelik iddianame reddedilmelidir.
* Zarrab’ın Miami Havalimanı’ndaki sorgulaması kendisine hakları (Avukat isteme- Miranda Hakkı) okunmadan gerçekleştirildi. Bu yüzden FBI’a verdiği ifadeler ve cep telefonundan alınan kanıtların yasadışı ve kusurlu. Bu yüzden mahkemede yasaklanması gerekiyor.

DURUŞMA 6 EYLÜL’DE

Zarrab’ın avukatları, iddianamenin reddedilmesi için mahkemeye 1 ay arayla verdikleri iki dilekçeye rağmen taraflar 6 Eylül günü mahkemede yargıç Richard Berman’ın karşısına yeniden çıkacaklar. Mahkemenin, sorgulamayı yapan FBI ve gümrük muhafaza ajanlarını şahit olarak mahkemeye çağırması bekleniyor.

ŞİFRE SORMA RUTİN DEĞİL

ZARRAB’IN avukatları, Miami Havalimanı’ndaki ilk sorgulamada Zarrab’tan telefonunun şifresinin yasal hakları okunmadan istendiği, Zarrab’ın şifreyi verirken tutuklanacağını bilmediğini savunmuştu. Başsavcı Preet Bharara’nın ofisi bu durumun gümrük kapılarında yaşanan rutin bir arama olduğunu söyleyip avukatların talebine itiraz etmesine rağmen, Zarrab’ın avukatları “Hayır rutin değil, ABD gümrük kapılarından giriş yapanların üstü aranabilir, ancak kimsenin cep telefonu şifresi sorulmaz” karşılığını verdi. Bu nedenle de müvekkillerinin Miranda Hakkı’nın yendiği ve Zarrab’ın cep telefonundan elde edilen usulsüz bilgilerin aleyhine kullanılamayacağını ileri sürdüler.

GÖREVLENDİRME YETKİSİ YOK

REZA Zarrab’ın avukatları, ABD finansal sistemini kullandığı ve zarar verdiği gerekçesiyle suçlandığı bankacılık sahtekarlığı iddiasına ise şu savunmayı yaptı: “Zarrab, Türk bankasının dolar transferi için Amerikan muhabir bankasını görevlendirmesini belirleyemezdi ve o hiç bir şekilde herhangi bir hesabı olmadığı ABD bankasına zarar verebilecek bir yetkisi yoktu.” Zarrab’ın avukatları, iddianamede kaydedilen eylemlerinde kendisinin ABD bankalarını doğrudan kullanmadığı, bunun bir “rastlantı” olduğunu, ayrıca bankaları bir zarara uğratmadığı gerekçesiyle bankacılık sahtekârlığı suçlamasının da geçersiz olduğunu iddia etmişlerdi.

Miranda Hakkı nedir?

ABD’de ‘Miranda Hakkı’ yasası olarak geçen 1966 yılında Miranda v. Arizona isimli ünlü bir davada, ABD Yüksek Mahkemesi sanıkların gözaltındaki sorgulama sırasında sessiz kalma hakkı ve bir avukat bulundurma hakkı dahil olmak üzere belirli haklara sahip olduğunu ilan etmişti. ABD yasalarına göre, eğer polis sanığın haklarını ihlal ederek kanıt elde ederse, bu kanıtlar genellikle savcılık tarafından kullanılamıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)