BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYüzde 1’lik KDV sürprizi----

Yüzde 1’lik KDV sürprizi

Yüzde 1’lik KDV sürprizi
01 Ocak 2013 - 04:14 www.finansgundem.com

150 metrekarenin altındaki dairelerin yüzde 1’lik KDV’si bölgenin değerine göre yukarı çekiliyor

Daha önce Haziran 2012 sonrası ruhsat alan konutlar için geçerli olacağı açıklanan bu uygulamada tarih 1 Ocak 2013’e çekildi. Böylece son 6 ayda ruhsat alan yeni projeler de ‘yüksek KDV sisteminden’ etkilenmeyecek
Maliye, 2013’e hızlı giriyor. Yeni konut alımlarında KDV sistemi değişiyor, bankalardaki mevduatın getirisinden kesilen stopaj oranlarında farklılaştırmaya gidiliyor, damga, harçlar ve bazı vergilerin yeniden değerleme oranının (yüzde 7.8) üzerinde artış planlanıyor. Bakanlar Kurulu’nun yeniden değerleme oranını yarısına kadar artırmaya yetkisi var.
Maliye Bakanlığı yetkilileri, konut teslimlerindeki KDV’de değişiklik yapacak Bakanlar Kurulu kararının bugün yayımlanmasının planlandığını ve yayımıyla yürürlüğe girecek olan yeni sistemin 1 Ocak 2013’ten sonra alınacak yapı ruhsatlarına uygulanacağını bildirdi. Bu yıl yapılan yasal değişiklikle Bakanlar Kurulu’na inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etme yetkisi verildi. 31 Aralık’a kadar yapı ruhsatı alanların yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.
Daha önce bu tarih 1 Haziran 2012 olarak belirlenmişti. Şimdi burada 6 aylık uzatmaya gidildi. Mevcut sistemde 150 metrekarenin altındaki konutların tesliminde yüzde 1 oranında, 150 metrekare üzeri konutlarda yüzde 18 KDV uygulaması bulunuyor. 1 Ocak 2013 sonrası ruhsat alan konutlarda kademeli olarak yüzde 1’lik oranın yukarı çekilmesi planlanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, buradaki KDV oranlarını vergi adaletini güçlendirecek şekilde gözden geçirdiklerini söylemişti.
Maliye 2013’e girerken oyunun kurallarını değiştiriyor
1. 150 m2’nin altındaki konutlarda KDV artıyor.
2. Damga, harç ve bazı vergilerde ek artış var.
3. Uzun vadeli mevduatın vergisi düşürülüyor.
İnşaatçılar ne diyor?
‘Projeleri olumlu yönde etkileyecek’
Ali Ağaoğlu
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Konutta KDV düzenlemesinde 6 aylık ek süreyi değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bugüne kadarki belirsizliğin inşaat sektörü için büyük handikap olduğunu belirtti, buna karşılık uygulamanın 6 ay ertelenmesinden kendileriyle birlikte birçok projenin olumlu anlamda etkileneceğini ifade etti. Ağaoğlu, “Fakat biz olaya kendi açımızdan bakmıyoruz. Belki bizim Maslak ve Kartal projelerinde KDV değişmeyecek ama biz daha birçok yeni proje yapacağız ve bu uygulamalar etkili olacak. Sektörün geneli önemli” dedi. Ağaoğlu, bu tür KDV artırımlarının kayıtdışı ekonomiyi artıracağının altını çizerek, “Sektöre destek vermek gerekiyor. Yeni oranları bakıp, görelim biz de önümüze bakalım” diye konuştu.
‘Yüzde 1’in avantajını kullanacağız, ama...’
Ziya Yılmaz
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
Konutta yeni KDV oranlarını belirleyen uygulamanın 6 ay ertelenmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Yaptıkları konutların lüks olarak algılandığını fakat aslında 10-15 yıl sonrasının konutlarını inşaa ettiklerini belirterek, “İnşaat sektörü desteklenmeli. Aksi durumda yeni KDV’ler niteliksiz konutların sayısını ve kayıtdışımızı artırır” dedi. Ziya Yılmaz, 6 aylık değişimin son Kartal projelerinde kendi projeleri açısından KDV’nin değişmeme durumunu ortaya çıkardığını ifade ederek, “Projeye başladık. Orada dönyanın en iyi projesini yapacağız. İcinde marina, hastane, çarşı, rezidanslar olacak. Burada 150 metrekarenin altındaki konutları yüzde 1 KDV ile satma fırsatımız doğdu” şeklinde konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)