BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYunanistan’ın anlaşmayı uygulama riskleri yüksek----

Yunanistan’ın anlaşmayı uygulama riskleri yüksek

Yunanistan’ın anlaşmayı uygulama riskleri yüksek
25 Şubat 2015 - 15:25 www.finansgundem.com

"Yunanistan:Umut ve riskler için 4 ay daha” başlıklı raporda anlaşmaya varılmasına rağmen uygulama risklerinin yüksek olduğu belirtiliyor.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM
 
Credit Agricole tarafından hazırlanan raporda kurtarma programının 4 ay uzatılması için Euro Grubu ile anlaşmaya varan Yunanistan’ın yakın dönemde aşması gereken engeller ele alınıyor.
 
Credit Agricole analisti Frederik Ducrozet tarafından hazırlanan” Yunanistan:Umut ve riskler  için 4 ay daha” başlıklı raporda anlaşmaya varılmasına rağmen uygulama risklerinin yüksek olduğu belirtiliyor. Yunanistan’ın bu dönemde fon ihtiyacını nasıl karşılayacağının belirsiz olduğu ve devletin nakit dengesinin ve mali durumun daha fazla bozulması halinde Hazine bono ihracında artış gözlenebileceği ifade ediliyor. Yunan bankaları için ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Yunan hükümet tahvillerini yeniden teminat olarak kabul edebileceği ve bunun Acil Likidite Yardımı (ELA) fonlamasında keskin bir artışı önleyebileceği kaydediliyor. Ancak, bu ara dönemin gelecek aylarda yapısal reformları, yeni mali hedefleri ve borç azaltıcı önlemleri de içeren kapsamlı bir plana yol açabileceği de öngörülüyor. Yakın dönemde çözülmesi gereken sorunlar ise şöyle sıralanıyor:
 
ULUSAL ONAY SÜREÇLERİ
 
Euro Grubu’nun onaylamasından sonra Alman parlamentosu da dahil bir çok parlamentoda anlaşmanın olağan onay sürecini tamamlaması gerekiyor. Anlaşmanın şartları göz önüne alındığında başarısızlık riski oldukça sınırlı görünüyor. Yunanistan’da ise ana partilerin ya destek vereceği ya da çekimser kalacağı tahmin edilerek nihai onay alınacağı öngörülüyor.
 
Ayrıca kurtarma programı çerçevesinde kalan IMF ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) kredi dilimlerinin (5 milyar euro’dan fazla)  ve ayrıca Menkul Kıymetler Piyasa (SMP) Programı çerçevesinde tutulan hükümet tahvillerinin (2 milyar euro’ya kadar)  karlarının ancak Nisan sonunda 5. Gözden geçirme başarıyla tamamlanınca kullanılabileceği ifade ediliyor.
 
YAKIN DÖNEM FİNANSMAN GEREKSİNİMLERİ

Yunanistan ile varılan anlaşma mevcut programdan kalan 2,7 milyar euro’nun hemen otomatik harcanmasına imkan vermiyor ve gelecek birkaç ayda Yunanistan’ın fonlama ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının hala belirsizlik taşıdığı kaydediliyor. Bu kredi dilimlerinin önden kullanımına imkan verilmediği takdirde Hazine bonoları ihracında geçici bir artışın (halen 15 milyar euro ihraç sınırında) acil bir durumda “kötünün iyisi” bir seçenek olduğu vurgulanıyor. Geçtiğimiz aylarda hedeflerin gerisine düşen mali gelirler yüzünden bütçenin halen çok sıkı bir pozisyonda bulunduğuna da dikkat çekiliyor. 
 
Ayrıca ECB’ye Temmuz ayında 3,5 milyar euro ve Ağustos’ta 3,2 milyar euro ödeme yapılması gerektiği ve bu geri ödemelerin Haziran sonunda yeni borçlanmalarla karşılanma gereksinimi duyulacağına işaret ediliyor. Bu tarihlerin Yunanlılar üzerinde uzun dönemli bir anlaşmaya varmaları için baskı yaratacağı da belirtiliyor.
 
YUNAN BANKALARININ FONLAMA İHTİYACI
 
Yunan bankalarının yakın dönem likidite pozisyonunun mevduat kaçışlarının engellenmesiyle birlikte daha yönetilebilir göründüğü vurgulanıyor. Basına yansıyan raporlara göre yılbaşından bugüne kadar Yunan bankalarından mevduat çıkışının 20 milyar euro’yu aştığı belirtiliyor. ECB Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etme uygulamasını kestiğinden bu yana ELA fonlarının Yunan bankaları için en uygun kaynak olarak göründüğü ifade ediliyor. Ancak ECB’nin bu hafta ya da önümüzdeki hafta görüşmelerin yeterli ilerleme kaydettiği kararına varmasıyla birlikte bu kararını hızlı bir şekilde gevşetebileceği de kaydediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)