BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYunanistan, kreditörlerle niçin anlaşamadı----

Yunanistan, kreditörlerle niçin anlaşamadı

Yunanistan, kreditörlerle niçin anlaşamadı
26 Mayıs 2017 - 07:54 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Yunanistan ile kreditörler arasında süren görüşmeleri değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Bir iki ay evvel IMF, Almanya ve Avrupa Birliği'nin diğer üyeleri Yunanistan ile finansman konusunda anlaşma yapıldığını ilan etmişlerdi. Ancak şimdi anlaşılıyor ki anlaşma yapılamadı, bozuldu ve Almanya seçimleri bitene kadar da bir şey yapılamayacağı ilan edildi.

Şimdi ortaya çıkan gerçeğe göre, Yunananistan haziran ayında kreditörleriyle toplamı 353 milyar doları bulan borcunun yeniden yapılandırılmasını konusunu gündeme getirmeye mecbur kalacak.

Sorun aslında IMF ile Almanya arasındaki anlaşmazlık. Pazartesi günü Brüksel'de yapılan toplantıda IMF ile Almanya arasındaki anlaşamama bir kere daha ortaya çıktı. Bu durumda da tartışmaları tehir etmek bir zorunluluk oldu.

IMF, Almanya’nın lideri olduğu Euro Bölgesi ülkeleri Yunanistan’ın büyük borç yükünü nasıl düşürmeyi organize edeceklerini açıkça ortaya koyuncaya kadar, Yunanistan’a destek veremeyeceğini belirtti. Almanya ise pek yakında yapılacak olan seçimler bitene kadar (seçim eylül ayında) vatandaşlarına Yunanistan kökenli finansman sorunlarından bahsetmeyi istemiyor. Ama Berlin IMF’in Yunanistan ‘ın borç geri ödeme konusuna katılmasını istiyor.

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble IMF’in Yunanistan’a yeni bir kredi programı teklif etmesini ama borç azaltma operasyonunun para miktarlarının daha sonra görüşülmesini istiyor. IMF bu talebe karşı çıkmadı. Euro Bölgesi maliye bakanları yeni bir yaklaşım takvimi hazırladılar. Ancak Yunanistan Başkanı Alexis Tsipras da yeni yaklaşımı reddetmiş.

Yunanistan lideri geçen hafta yeni bir emeklilik giderleri azaltma programı ve de vergi artırma yaklaşımı içeren ve kreditörlerin arzu ettikleri yaklaşımların da içinde bulunduğu bir borç azaltma program teklifi hazırlamış. Bunun karşısında da Yunanistan’ın bonolarının Avrupa Merkez Bankası tarafından bono alma listesine kabul edilmesi talep edilmiş.

Syriza Hükümeti bu bono konusu Avrupa Merkez Bankası tarafından kabul edilirse Yunanistan’ın yeniden kredi alabilecek duruma geleceğini düşünüyor. Bu değişiklikle Yunan siyasetçileri temmuz itibarıyla yeniden bono piyasasına çıkabileceklerini gündeme getiriyorlardı.

Ancak anlaşma gerçekleşemeyince Yunanistan sadece bu yaz ödemesi gereken miktarlarla ilişkili minimal bir destek alabilecek. Fakat Angela Merkel de Bay Schauble tarafından alınan katı yaklaşıma destek vermekte. Üstelik Euro Bölgesi finans yöneticileri Yunanistan’ın borç yükünü azaltma operasyonunu 2018 yazına kadar ileri ittiler. Hollanda Maliye Bakanı J.Disselbloem da Yunanistan’ın borçlarını geri ödemesi yaklaşımının ödenmesinde ileriye dönük bazı değişiklikler yapan bir teklif getirmiş. Ama IMF de AB ülkelerinin Yunanistan’ın borcunun geri ödenebilir hale gelmesi konusunda yeterince açık konuşmadıklarından, açıklık ortaya çıkana kadar bekleyeceğini bildirmiş.

Yani Yunanistan’ın işi gene iyice zorlaşmış! Anlaşma yok!

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)