BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYunan halkı çelik kasalara hücum ediyor----

Yunan halkı çelik kasalara hücum ediyor

Yunan halkı çelik kasalara hücum ediyor
13 Temmuz 2015 - 06:38 www.finansgundem.com

Yunanistan'da mevduata vergi getirileceği korkusu, lüks ve elektronik eşya satışlarını patlattığı gibi çelik kasa satışlarını zirveye çıkardı

Yunan halkı bankamatik ve kredi kartlarını kullanarak milyonlarca Euro’luk bilgisiyar, televizyon, tablet ve pahalı cep telefonları satın aldı. Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre elektronik eşya satan magazalar zinciri “Public” yüzde 50 artış ile günlük cironun 1 milyon Euro’ya ulaştığını açıkladı.

Şirket yetkililerine göre müşterilerin çoğu satın aldıkları ürünü kullanmayacaklarını ve Yunanistan’ın Euro’dan çıkması halinde satma niyetinde olduklarını söylediler. Atina şehir merkezindeki kuyumcular da son iki haftadaki satışlardan memnun. “Pahalı saat ve altın künye satışlarımız birdenbire arttı. Yılbaşı döneminde bile bu kadar satış yapmıyorduk” dediler.

Satışları tavan yapan bir diğer iş kolu ise çelik kasa satan dükkanlar. Satışları üç kat arttı. Bankalar kapanmadan önce mevduat hesaplarından milyarlarca Euro çeken Yunanlar paralarını evlerinde tutuyorlar. Hırsız girer korkusuyla da çelik kasa satın alıyorlar. Çelik kasa satan Antonis Kocyas “Emekliden işadamına kadar her kesimden müşteriler geliyor ve kesesine göre değişik ebatlarda çelik kasa satın alıyorlar” dedi. 

VERGİLER ÖDENİYOR

Öte yandan vergi ödememe alışkanlıkları olan Yunanlar, devletin bankalardaki paralarına el koyacağı korkusuyla 2 haftada 1 milyar Euro’dan fazla vergi borcu ödediler. Lüks ve elektronik eşya satışları da yüzde 50 arttı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, 28 Haziran’dan bu yana uygulanan sermaye çıkışı denetimi nedeniyle bankaların kapalı olmasına rağmen devlet kasasına her gün yüzmilyonlarca Euro girdiğini görünce şaşırdılar. 

Yunanlar, web banking’den 5 Temmuz’daki referandumdan iki gün önce 200 milyon, bir gün sonra da 100 milyon Euro vergi borcu ödedi. 

Ödenen vergi borçları bir haftada 600 milyon Euro, sermaye çıkışı denetimi uygulamasınını başladığı 28 Haziran’dan bu yana da 1 milyar Euro’yu geçti. Vergi borçlarını ödeyen onbinlerce Yunanlı “Bankalardaki mevduat hesaplarına her el konarak yüzde 30-40 vergi kesilebilir. Paramı öyle kaybedeceğime vergi borcumu öderim daha iyi” düşüncesi ile hareket etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)