BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYıldız'dan mermere yatırım çağrısı ----

Yıldız'dan mermere yatırım çağrısı

Yıldız'dan mermere yatırım çağrısı
18 Ağustos 2014 - 15:41 www.finansgundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, mermere yatırım çağrısında bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin maden ihracatının yaklaşık yarısının mermerle alakalı olduğunu belirterek, sektöre daha fazla yerli yatırım çağrısında bulundu.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TUMMER) yönetimini bakanlıkta kabul eden Yıldız, burada yaptığı konuşmada, doğaltaş ihracatının 2002'de 700 milyon dolar seviyesindeyken günümüzde 2,2 milyar dolara çıktığını söyledi.

Yıldız, doğaltaş ihracatının, Türkiye'nin tabii kaynaklarıyla ilgili ihracatında ve istihdamında önemli yeri olduğuna dikkati çekerek, ülkede yaklaşık 13 bin maden işletme ruhsatı olduğunu ve verilen maden ruhsatlarının yüzde 30'unun doğaltaş ruhsatlarının oluşturduğunu ifade etti.

Doğaltaş üretiminin 2002'de 1,5 milyon metreküp civarında olduğuna işaret eden Yıldız, bunun yıllık 5,8 milyon metreküpe ulaştığını kaydetti.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin doğaltaş ihracatının yarısını Çin'e yaptığını, ABD'nin ise 2. sırada olduğunu belirterek, sektörde son dönemde maden ruhsatı alan Çinli yatırımcıların da faaliyet gösterdiğini ifade etti. Bakan Yıldız, "Maden ihracatının yarısı mermer ile alakalı. Madencilik sektöründe bulunan ve tabii kaynaklarla uğraşan bütün yerli yatırımcılarımıza bir kez daha yatırım için çağrıda bulunmak isterim" dedi. 

TUMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk de mermer sektörünün, Türkiye madenciliğinde önemli yeri olduğunu söyledi.

Sektörün 2013'te 2 milyar 225 milyon dolarlık ihracat yaptığını ifade eden Türk, ancak bu yıl gerek Çin'de gerekse Irak'ta yaşanan gelişmelerin sektöre olumsuz etkide bulunabileceğini dile getirdi. Çevreci bir sektör olduklarını belirten Türk, madencilik sektörünün daha hızlı ilerlemesi için aşılması gereken sıkıntılar olduğunu kaydetti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)