BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYeniden Vadelendirme’de imzalar ne zaman----

Yeniden Vadelendirme’de imzalar ne zaman

Yeniden Vadelendirme’de imzalar ne zaman
26 Kasım 2018 - 11:07 www.finansgundem.com

Kredi ödemelerinde sorun yaşamamak için kredilerini yeniden yapılandırma yoluna giden şirketler yıl sonuna kadar sözleşmelere imza atabilir

Yeniden yapılandırma çalışmaları, yerli ve yabancı basın tarafından yakından izleniyor. Türk Telekom'un satın alma işleminde kredi kullanan Otaş, Yıldız Holding, Doğuş Grubu, Gama, Emay inşaat, Bis Enerji, Bereket Grubu gibi şirketlerin yapılandırma işlemleri, bankaların sorunlu kredi oranlarını yükseltiyor. Örneğin Merrill Lynch'in yaptığı çalışmaya göre, sistemin sorunlu kredi oranı, yapılandırılan kredilerle birlikte yüzde 14 seviyesine yükseliyor. Sektör emeklisi bir bankacıya göre ise bu oran abartılı. Aynı bankacı, "Yapılandırılan kredilerin bir bölümü ödenmeyebilir. Örneğin kredileri yapılandırılan bir şirket konkordato istedi. Oysa Anadolu Yakası'nda büyük bir AVM'nin yüzde 40 hissesine sahip. Varlık var, bankalar bu varlığı bir şekilde tahsil eder. Ayrıca yapılandırılan kredilerin bir bölümü de adım adım tahsil ediliyor. Örneğin Yıldız Holding" diyor. Bir başka bankacı da Doğuş Grubu'nun örnek veriyor: "Evet, yeniden yapılandırma süreci devam ediyor. Ama grup kredi faizlerini aksatmadan ödüyor. Üstelik krediler için güçlü teminatlar alınacak, kişisel kefalet dahil" değerlendirmesini yapıyor.

Yıldız Holding'in yeniden yapılandırma işlemlerinin ardından grubun başkanı Murat Ülker, Hürriyet ve Dünya gibi yayın organlarını ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Doğuş Grubu da benzer bir yol izledi

Yapılandırma isteğinin ilk haftasından itibaren borç büyüklüğünü, yeniden yapılandırma istenen kredi grubunu ve en büyük alacaklı bankalar Ekonomist Dergisi'nde yer almıştı. Grubun başkanı Ferit Şahenk de yapılandırma istenen kredilerin kısa vadeli krediler olduğunu ve 2,3 milyar Euro civarında bulunduğunu açıkladı, imzalar henüz atılmış değil. Ancak yeni yıla girmeden imzaların atılacağı bilgisine ulaştık. Grubun CEO'su Hüsnü Akhan, "Süreç ilerliyor ve yıl sonuna kadar imzalanmış olur" diyor.

Konkordato isteyen şirket sayısı artarken yeniden yapılandırma isteyenlerin sayısı da artar mı? Bankacılara göre, artabilir. Çünkü dövizdeki yükselişin bıraktığı hasar yüksek oldu. Üstelik borçlanma yönetiminde ciddi hatalar yapıldı.

Nitekim, hem Yıldız hem de Doğuş Grubu, bu hataların yapıldığını açıklamalarıyla kabul etti.
Ya diğer şirketler? Bankacılara göre borçlanma yönetiminde yapılan hataların etkileri de görülmeye devam edilecek. Bir bankacı, "Dünyadaki likiditenin azalmasıyla Türkiye'de mutlu rüya bitti. Bunun işaretleri beş yıldır geliyordu ama bu uyarıyı hep ihmal ettik. Şimdi de bunun faturasını ödüyoruz" diyor.

Bugünkü koşullarda şirketlere ne öneriliyor?

Bir bankacı, "Bu saatten sonra ne diyebiliriz ki? Borçlarını azalt, yatırımlarını kıs, tahsilatların vadesini kısalt demenin bir anlamı var mı?" değerlendirmesini paylaşıyor. (EKONOMİST DERGİSİ)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)