BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYeni vergi konuta zam getirecek mi?----

Yeni vergi konuta zam getirecek mi?

Yeni vergi konuta zam getirecek mi?
16 Ocak 2015 - 06:59 www.finansgundem.com

İnşaat sektörüne yeni bir vergi gelmesi ev fiyatlarını artıracak mı? İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı anlattı...

Başbakan  Ahmet Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi kapsamında, belediyelerin imar planı değişikliklerinde pay alacağını açıkladı. 14 Ocak itibariyle uygulamada olan ve rant vergisi olarak adlandırılan yeni vergilendirmede, değer artışı belediye meclisi bütçe komisyonunca belirlenecek.

Komisyon yüzde 40 ile yüzde 100 arası değişen oranda vergi alacak. İnşaat sektörüne yeni bir vergi gelmesi ‘ev fiyatları artar mı’ sorusunu da akla getirdi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Nazmi Durbakayım’a göre yeni verginin fiyat artışı ile ilgisi yok. Durbakayım, bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Benim 1 emsal bir yerim var. Komşu arsayı da dahil edip emsalimi 2 yaptık. Bu artış için komşu arsa sahibine para ya da gayrimenkulden pay veririm. Uygulanacak sistemde ise emsal artışını kamu yapıp payı kamu alacak. Bunun satış fiyatıyla ilgisi yok. Yeni uygulama döneminde ev fiyatları artacak yorumları oluyor ama gerçekçi değil. Talep olmayan bir yerde nasıl zam yapılır. Ancak sektör uzun süredir fiyatları arttırmadı. Bu nedenle maliyet artışından kaynaklanan zam bekleniyor” dedi.

Belediyelerin yeni uygulamayı gelir kapısı olarak görmesinin büyük sorunlar yaratacağını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise kamu ve belediyeler tarafından malikin başvurusu olmadan, yapılacak imar artışından rant vergisi alınmasının adil olmadığını dile getirdi. Çelik, “Bu işin adil çözümünün sağlanabilmesi için mevcut imar planlarının kazanılmış hak haline getirilerek, bir milat oluşturmak ve mülk sahibinin talebi ile bir imar artışı olması halinde vergilendirmek gerekir” dedi. Çelik,  imar hakkının kamu tarafında düşürülmesi halinde de zararın kamu tarafından karşılanması gerektiğini dile getirdi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)