BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYeni kabineye piyasa tepkisi----

Yeni kabineye piyasa tepkisi

Yeni kabineye piyasa tepkisi
25 Mayıs 2016 - 05:30 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başında kalmasının piyasalar için olumlu sürpriz olduğunu ifade etti

Dün Binali Yıldırım başkanlığındaki 65. Hükümet kamuoyuna açıklanırken diğer taraftan da Merkez Bankası'nın PPK toplantısı vardı. Piyasalar Merkez Bankası'nın faizi yarım baz puan düşüreceği beklentisindeydi. Ancak piyasa aktörlerinde hükümetle ilgili olarak "Mehmet Şimşek görevde kalacak mı" endişesi hakimdi. Yeni kabinede Mehmet Şimşek'in yine Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak yer alması piyasaları rahatlattı. Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, bugünkü köşesinde yeni kabine ve Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalardaki etkilerini yazdı. 

İşte Sağlam'ın o yazısı:

Dün açıklanan Bakanlar Kurulu listesinde ekonomi alanında gözetildiği açıkça belli olan denge arayışı, faiz düşüşüne piyasaların verdiği tepkiyi de yumuşattı.
Yeni Bakanlar Kurulu’nda Mehmet Şimşek’in ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı konumunda kalmasına piyasalar olumlu tepki verdi. Buna karşılık piyasaların Merkez Bankası’nın yarım puanlık Faiz indirimi beklentisi, dün alınan kararla gerçekleşmiş oldu. Piyasa bu indirimi zaten fiyatlamıştı, o nedenle artı bir olumsuz etkisi görülmedi.

Piyasaların yeni açıklanacak kabine, özellikle ekonomi yönetimi konusunda ne kadar tedirgin olduğu, dünkü açıklamaya verdiği tepkiyle ortaya çıktı. Görevini bırakması beklenen Mehmet Şimşek’in yerini korumuş olması, piyasalara olumlu sürpriz olduğu için fiyatlara hemen yansıdı. Şimşek’in yanı sıra, artık kabinede yer almayacağı beklentisi bulunan Lütfü Elvan’ın bu kez Kalkınma Bakanı olarak kabinede kendine yer bulması da olumlu karşılandı.

Buna karşılık Nurettin Canikli, Nihat Zeybekci gibi piyasaya aykırı ekonomik görüşlere sahip isimlerin Kabineye girmiş olmasına, piyasa fazla önem vermemiş gözüküyor. Naci Ağbal’ın Maliye Bakanlığı’nda kalmasının ise mali disiplin açısından yine olumlu karşılandığını söyleyebiliriz.

Berat Albayrak’ın ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığına getirileceği haberleri öne çıktığı için, dün sabah saatlerinde dolar kuru bir ara 3 TL’yi geçti. Eğer beklendiği gibi Albayrak bu göreve getirilip ardından Merkez Bankası dünkü indirimi yapmış olsaydı, dolar kurunun 3.3 TL’ye kadar çıkacağı konuşulmaya başlamıştı. Şimşek’in ismi açıklanınca, dolar kurunda hemen 3-4 kuruşluk düşüş oldu, beklenen faiz kararı gelince 1-2 kuruş daha düştü.

Piyasalardaki “Dengeli Hükümet” sevincinin birkaç gün daha sürmesi beklenebilir. Bunun ardından FED’in Haziran’da faiz artışına ilişkin gelecek haberler ve içeride yaşanacaklar kurda yeni hareketin yönünü belirleyecek.

Bu arada piyasaların Şimşek’in ekonomi yönetiminde etkin olacağı varsayımı ile hareket ettiğini söylemeliyiz. Eğer hükümetin ekonomi politikasında, mali disiplini bozacak yeni bir anlayışın baskın çıkacağı görülürse, piyasa bunu da olumsuz fiyatlamaya başlayacaktır.Dünkü 0.50 puanlık faiz indirimi kararının piyasalar tarafından riskli ve Merkez Bankası bağımsızlığı açısından olumsuz bulunduğunu biliyoruz. Hükümetin tedbiri elden bırakarak, harcama ve altyapı yatırımlarını aşırı artırma kararı vermesi halinde, Merkez’in faiz indirimi ile yarattığı riskler, abartılı biçimde realize olabilir. Yani artık yeni Hükümetin uygulamalarına bakılacak…

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)