BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringYeni girişlerin olması kaçınılmaz----

Yeni girişlerin olması kaçınılmaz

Yeni girişlerin olması kaçınılmaz
14 Eylül 2012 - 11:39 www.finansgundem.com

Mukim Öztekin, faktoring sektörünün büyüme eğilimini korumasının gelişim potansiyelinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti

''Faktoring: Küresel Ticarette Köprü'' konferansında konuşan Öztekin, denetim otoritesi olarak görevlerinin mali sektörün gelişmesi ve kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere gerekli tedbirleri almak olduğunu anlattı.
Faktoring sektörü açısından denetim yaklaşımlarının öncelikle sektörü tanıma ve sektörün belirlenen ortak standartlara uyumlu şirketlerden oluşmasını temin etme olduğunu aktaran Öztekin, sektörde kurumsallaşma ve şeffaflık sağlanabilmesi adına Hazine Müsteşarlığı'ndan devralınan 88 faktoring şirketinden ancak 58'ine faaliyet izin belgesi verildiğini bildirdi.
''Bu anlamda, intibak sürecini zorunlu bir konsolidasyon süreci olarak adlandırmak mümkündür'' diyen Öztekin, bununla birlikte sektöre yeni girişler olmasının da kaçınılmaz olduğunu, belirterek, şöyle devam etti:
''Faktoring şirketlerinin günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen yasal düzenlemeler çerçevesinde faaliyet göstermelerini teminen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Taslağı hazırlanarak Meclis'e sunulmuş ve taslağın, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri tamamlanmıştır. Taslakta, faktoring şirketleri finansal kuruluş olarak tanımlanmış, şirketlerin birlik çatısı altında örgütlenmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Böylelikle, yasalaşması halinde taslağın sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir''
Faktoring şirketlerinin kendilerinden beklenen mali aracılık fonksiyonunu başarılı bir şeklide yerine getirebilmeleri için güçlü bir mali ve yönetsel yapıya sahip olmaları gerektiğini söyleyen Öztekin, ''Bu amaçla, yapılan düzenlemeler ile şirketlerin mali yapılarının güçlendirilebilmesini teminen asgari ödenmiş sermayeleri 7,5 milyon liraya yükseltilmiş, taslakta da minimum sermaye tutarının 20 milyon lira olması öngörülmüştür. Ayrıca, yapılan düzenlemelerle sektörün kurumsal yapısının iyileştirilmesinde önemli gelişmeler sağlanmıştır'' şeklinde konuştu.
Altı yıl öncesinin çok ilerisinde bir faktoring sektörüyle karşı karşıya olduklarının altını çizen Öztekin, ''Nitekim, bu gelişme sektör rakamlarına da yansımaktadır. 2006 yıl sonu itibariyle 6 milyar 3 milyon lira tutarında aktif büyüklüğüne sahip olan faktoring sektörünün aktif toplamı Haziran 2012 itibariyle yaklaşık 17 milyar lira düzeyine yükselmiştir'' diye bilgi verdi.
Finansal sistemde bankacılığın en büyük sektör olmayı sürdürdüğünü, buna karşın faktoring sektörünün büyüme eğilimini 2012 yılının ikinci çeyreğinde de devam ettirdiğini kaydeden Öztekin, faktoring şirketlerinin toplam aktiflerinin Haziran 2012'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında arttığını, faktoring alacaklarının da yaklaşık yüzde 13'lük bir büyüme kaydettiğini söyledi.
Faktoring sektörünün karlılık performansının ise 2012 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre olumlu seyrettiğini, sektörün dönem karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 arttığını aktaran Öztekin, ihracat faktoringi işlem hacminin 2011 yılsonunda 7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2012'nin ilk yarısı itibariyle de yaklaşık 4 milyar dolara ulaşmış olduğunu söyleyen Öztekin, ''Görüldüğü üzere, ihracatımızın 2011 yılsonunda yüzde 5'i, Haziran 2012 döneminde ise yüzde 5,4'ü ihracat faktoringi ile finanse edilmiştir. Bu rakamlar da Türkiye'de ihracat faktoringi için önemli bir potansiyelin bulunduğunun göstergesidir. Nitekim, İhracattaki büyümeye paralel olarak Türkiye bugün Çin'den sonra ihracat faktoringi kullanımını en fazla artıran ülke konumuna gelmiştir'' diye bilgi verdi.
Öztekin, ''Bu dönemde, finansal aracılık işlevinin yerine getirilmesi açısından önemli bir rol üstlenen sektörün, önümüzdeki dönemde de büyümesini sürdürmesini ve ülke ekonomisinin gelişimine olan katkısını arttırmasını bekliyoruz'' dedi.
-TİM Başkanı-
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Büyükekşi ise Faktoring Derneği ile işbirliği olanaklarının güçlendirilmesi için ortak çalışmalara başladıklarını belirterek, TİM, Eximbank ve Faktoring Derneği ile bir teknik komite oluşturduklarını belirterek, şunları kaydetti:
''İhracatçılarımızın rekabet gücünü artıracak finansman desteklerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. İhracat faktoringi her geçen gün daha da önem kazanıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, Çin'in ardından ihracat faktoringi kullanımını en fazla artıran ülke oldu. İhracat artışındaki rekora paralel olarak, ihracat faktoringine olan ilgi de arttı. Faktoring kullanan ihracatçılarımız arttıkça, ihracatçılarımızın daha fazla güçleneceğine inanıyoruz. İhracatçılar, ihracat faktoringinin daha fazla kullanılmasıyla alacaklarını garanti altına alacaklar. Risklerini azaltacaklar.''
 Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman, ''Türkiye'de faktöring sektörü bugün ulaştığı 9,4 milyar dolar aktif büyüklük ile dünyada faktöringin uygulandığı 70 ülke içerisinde 14'üncü, Avrupa'da ise 9'uncu sırada yer almaktadır'' dedi.
Ataman, Faktoring Derneği'nin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Faktöring Derneği (FCI) iş birliğinde düzenlediği Uluslararası Faktoring Konferansı'nın açılıs-ında yaptığı konuşmada, konferansta, gelişmiş ekonomiler için artık geleneksel bir finansal çözüm haline gelen faktoringi, gelişmekte olan ülkelerin ticaret hacimlerinin geliştirilmesi konusunda etkin bir finansal çözüm olarak sunmayı hedeflediklerini kaydetti.
Ulusal ve uluslar arası faktoring şirketlerinin, bankaların, kamu otoriteleri ve reel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen konferansın Türkiye'de düzenliyor olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Ataman, ''Türkiye'de faktoring sektörü bugün ulaştığı 9,4 milyar dolar aktif büyüklük ile dünyada faktoringin uygulandığı 69 ülke içinde 14'üncü, Avrupa'da ise 9'uncu sırada yer almakta ve küresel ticarette de önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak bu toprakların faktoring ile tanışması çok daha eskidir. İpek Yolu üzerindeki bu bölge, milattan önce faktoringi farklı uygulamalarla ticaret hayatının içerisine sokmuş, hatta dünyada faktoringin ilk uygulandığı topraklar olmuştur diyebiliriz'' şeklinde konuştu.
Yıllık faktöringte cirosunun dünyada ortalama yüzde 12 oranında büyürken Türkiye'de yılda ortalama yüzde 41 büyüdüğüne dikkati çeken Ataman, bu büyüme ivmesiyle, faktoring bankacılık dışı finans sektörleri içinde işlem hacminde yüzde 81'lik payla birinci sırada yer almakta olup kısa vadede GSMH ye göre yüzde 10-12'lik penetrasyon oranlarına ulaşma potansiyeli taşımaktadır'' diye konuştu.

-''Türkiye, bölgede faktoring üssü olacak''-

Reel sektörün kalkınması, istihdama katkıları ve ülke kalkınmasındaki rolleri dolayısıyla dünya ekonomisi için önem taşıyan KOBİ'lerin Türkiye ve bölgesinde de ekonominin bel kemiğini oluşturduğuna işaret eden Ataman, şunları kaydetti:
''Faktoring ise KOBİ'lerin işletme sermayesi ihtiyacına, ticaret hacimlerinin artmasına ve büyümelerine destek sağlayan bir finansman tekniği olarak adeta finans çözüm merkezi olmuştur. Esnek çalışma biçimi ve uygun maliyetle fon sağlayan faktoring sayesinde KOBİ'ler, küresel ticarette yeni pazarlara ulaşabilmektedir. Son yıllarda yaşanan global krizle birlikte Türkiye'nin ağırlıklı Batı Avrupa ihracatına ilave olarak Kuzey Afrika ve doğusundaki gelişmekte olan ülkelere ticaretin artma trendinin olması, faktoringin yaygınlaşmasını daha da önemli hale getirmiştir.''
Ataman, küresel ticaretin yoğun olduğu İngiltere, Çin, Fransa, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde faktoring işlemlerinin küresel ticaretin en önemli finansman kaynakları arasında yer aldığına değinerek, ''Türkiye ise hızla büyüyen faktoring sektörü KOBİ'lere finansman sağlarken, ülkenin dış ticaret hacminin artmasına da katkı sağlamaktadır. Faktoring sektörünün işlem hacminin yüzde 17'sini uluslararası işlemler oluşturmaktadır. Bu cironun çok büyük bölümünün ihracat faktoringden geldiği de unutulmamalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
İhracat faktoringi hizmeti verilen 69 ülke içinde Türkiye'nin yüzde 18'lik payla muhabirli ihracat sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada bulunduğunu belirten Ataman, konuşmasına şöyle devam etti:
''Teminatsız mal mukabili ihracat işlemlerinde yurt dışı muhabirleri aracılığıyla garanti hizmeti sağlayan faktoringin, özellikle ihracatta gelişme potansiyeli yüksektir. Bununla birlikte Türkiye gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden ithalat da yapmaktadır. Buradaki hacimden faktoring sektörü hiç pay almamış ve halen alamamaktadır. Buradaki sistemin kurulması sağlanır ise uluslararası işlemlerdeki faktoring sektörünün payı çok süratle artacaktır.
Ayrıca gururla eklemek isterim ki, Türk faktoring şirketleri özellikle ihracat faktoringinde ülkemizi en üst düzeyde temsil etmekte ve yurt dışı başarılara imza atmaktadır. Bu başarılar Batı ülkelerinin faktoring uygulamalarını, gelişmekte olan ülkelere aktarılması yönünde Türkiye'nin bölgede faktoring üssü olacağı yönünde ipucu vermektedir. İpek Yolundan gelen ticaret ve günümüz faktoring tecrübesiyle Türkiye'nin Batı Avrupa ülkeleri ile gelişmekte olan Doğu ülkeleri arasında bilgi ve tecrübe paylaşımında köprü görevi üstlenmesi kaçınılmaz gözükmektedir.''

-''Konferansın Türkiye'de yapılması önemli''-

EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey de konuşmasında, bu konferansın Türkiye'de yapılmasının önemli olduğunu dile getirerek, son yıllarda Türkiye'nin bankacılık ve diğer sektörlerde çok güçlü olduğunu söyledi.
Faktöring operasyonlarıyla 2008 yılından bu yana ilgilediklerini kaydeden Davey, Rusya'da ve Ukrayna'daki faktöring firmalarıyla iş yaptıklarını, Türkiye'de bir faktöring şirketine yatırımda bulunduklarını ve bunun henüz kuruluş aşamasında olduğu bilgisini verdi.
Davey, KOBİ'lerin uygun finansman bulmakta zorlandıklarını ve faktöringin bu konuda önemli bir rol oynadığını belirterek, ''Bu sektörle ilgilenmemizin en önemli amacı KOBİ'lere ve ticarete finansman imkanları sağlamak. KOBİ'ler bizim öncelik listemizin en başında'' diye konuştu.
Faktöring Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve FCI Başkanı Çağatay Baydar ise 25 ülke 300 katılımcının yer aldığı bu uluslararası konferansın Türkiye'yi küresel faktöring pazarında odak noktası haline getireceğine inandığını söyledi.
Baydar, dünyada faktoringi yaymak ve yaygınlaştırmak misyonuyla hareket eden FCI olarak bu toplantının batıda yaygın olan faktoring uygulamalarının doğuya da aktarılması için önemli bir fırsat olduğunu ve konferansın Türkiye'de düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
FCI'ın faktöring yapılan 70 ülkede 256 üyesi bulunduğunu belirten Baydar, dünyada faktoringin artmakta olduğu bölgelerde köprü konumunda bulunması sebebiyle Türkiye'nin faktöringde bölgesel güç olacağını ve faktoringin dünyada yeni ülkelerde var olmasına aracılık edeceğini ifade etti.AA

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)