BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYellen Şubat'tan sonra göreve devam edecek mi?----

Yellen Şubat'tan sonra göreve devam edecek mi?

Yellen Şubat'tan sonra göreve devam edecek mi?
16 Haziran 2017 - 07:58 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, "FED bekleneni yaptı faizi artırdı!" başlığını kullandığı bugünkü yazısında, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Şubat 2018'de görev süresinin dolduğunu da hatırlattı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

ABD Merkez Bankası FED piyasada bekleneni yaptı ve kısa vadeli faizlerini çarşamba günü değiştirdi. Bu faiz artışı FED’in 2016 Aralık'tan bu yana yaptığı üçüncü faiz artışı oldu. FED’in kilit faizi şimdi yüzde 1 ila 1.25 arasında gerçekleşecek.

Yapılan bu değişiklik enflasyonun yükselmemesi ve ekonominin büyümesi konularında FED’in pek bir sorun görmediği anlamına geliyor. Nitekim FED Başkanı Bayan Yellen de bu Faiz değişikliğinin yapılmasını FED’in bu yılki ekonomik büyüme ve işsizlik oranlarında yükseltme yapılmasından sonra gerçekleştirdi.

Yükselen faizler oldukça düşük de olsalar milyonlarca ABD vatandaşını etkilemekte. Faiz, konut alanlardan, kredi kartı kullananlara ve de tasarrufçulara kadar her kişiyi etkiliyor. Ama konut alımındaki ipotek faizleri hemen artmasa da daha sonra artar.

Bu arada FED daha evvel piyasaya likidite vermek için finansal kriz durumu öncesinde ve de sonrasında satın aldığı varlıkları da satmaya başlayacak.

Wall Street yatırımcıları da faiz artışını zaten bekliyorlardı. Bu nedenle ABD’de de faiz artışını sürpriz bulan çok az kimse vardı. Yapılan anketlerde nüfusun yüzde 96 kadarı faizin artırılacağını düşünüyordu.

Zaten FED’in faiz artışı verilerin oldukça iyi geldiği bir dönem sonrası gerçekleşti.

İşsizlik oranı 2017 Mayıs'ta 2001'den bu yana en düşük oran olan yüzde 4.3 oranına düşmüştü. 2018'de ise yüzde 4.2'ye düşmesi bekleniyor.

FED çalışanlarının enflasyon beklentileri Mart 2017'de yüzde 1.9 iken şimdi 1.6 düzeyine revize edilmiş bulunuyor.

Bankacılar da FED’in ekonomi iyiye gidiyor tesbitini destekliyorlar.

ABD 2009'dan bu yana, yani esas krizden sonra zaten ABD tarihindeki en yüksek sürekli büyüme dönemini yaşamış bulunuyor. FED faiz oranlarını Aralık 2008'de yüzde 0'a indirmiş, bunun da konut piyasasını ve de ekonomi genelini iyileştirecek bir yaklaşım olduğunu düşünmüştü. Şimdi ise ekonomi toparlandığına göre FED’in ilaçları gerekemiyordu. Bu nedenle de resesyon döneminden sonra FED’in daha vvel satın aldığı bazı varlıkları satmaya başlaması da normal sayılmak zorunda. FED bu varlıklardan her ay toplam 10 milyar dolarlık ipotek senedi ve kamu bonosu satmaya karar vermiş bulunuyor. Bu girişim de bu yılın sonunda doğru verilere bakılarak yapılmaya başlanacak.

Bu arada piyasada FED’in en azından bir adet daha faiz artışı yapması da bekleniyor.

Ancak bu arada henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, FED Başkanı Yellen’in görev dönemi biten Şubat 2018'de görevden alınıp alınmayacağının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Trump klasik bir yaklaşımla geçmişte Yellen’i hem eleştirip hem de methetmişti. Yellen ise Trump ile bu konuyu hiç konuşmadığını geçtiğimiz çarşamba günü söylemişti. Yellen FED’de kalmak veya ayrılmak konusunda da kendi tercihi hakkında bir şey söylememişti. 'Sadece söylenecek bir şeyim yok!' diyordu!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)