BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİnşaat sektörüne müjde----

İnşaat sektörüne müjde

İnşaat sektörüne müjde
20 Mart 2018 - 12:42 www.finansgundem.com

TOBB Çalıştayları öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki yatırım ortamını iyileştirmek ve şirketlerin işlerini kolaylaştırmak adına yapılan çalışmalardan bahsetti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki reformlara ilişkin, "Bugün geldiğimiz nokta gerçekten hepimiz için büyük bir gurur kaynağı. Türkiye'de 10-15 yıldır çözülemeyen birçok konu çözüme kavuştu." dedi

Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) 2017-2018 Dönemi çalışmaları kapsamında inşaat ve tapu konularında hayata geçirdiği reformlar ve uygulamalar, TOBB'un ev sahipliğinde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın katılımıyla düzenlenen "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reformları Çalıştayları" toplantısında ele alındı.

TOBB Çalıştayları öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki yatırım ortamını iyileştirmek ve şirketlerin işlerini kolaylaştırmak adına yapılan çalışmalardan bahsetti.

Akdağ'ın yatırım ortamından sorumlu olmasından bugüne himayelerinde bin saati aşkın bir çalışma yürüttüklerini, 100'den fazla maddeden oluşan 2 yatırım ortamı kanununun TBMM'den geçtiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bugün geldiğimiz nokta gerçekten hepimiz için büyük bir gurur kaynağı. Türkiye'de 10-15 yıldır çözülemeyen birçok konu çözüme kavuştu." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bu süreçte yapılan reformlardan bahsederek, bugünkü konularının inşaat ve tapu süreçlerinde yapılan reformlar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin inşaat sektöründe muazzam bir birikimi olduğunu, Sibirya'dan Fas'a her bölgede Türk müteahhitlerin bulunduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, en büyük 250 müteahhitlik şirketi arasında 46 firma ile Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını aktardı.

Hisarcıklıoğlu, bu firmaların 2016'da yurt dışında 25,6 milyar dolar gelir elde ettiğini, bunun cari açığı azaltması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

İnşaat sektörü'nün 200 alt sektörü beslediğini, Türkiye'nin lokomotif sektörlerin başında yer aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, sektörün 2017'de toplam istihdamın yüzde 7,9'unu oluşturduğu bilgisini verdi.

"İlk 20'ye girmeyi hedefliyoruz"

Hisarcıklıoğlu, geçen yıl 1,3 milyon daire için yapı ruhsatı alındığını belirterek şöyle devam etti:

"Bu sektörün sorunlarını çözmek firmalarımızın katlandığı bürokrasiyi azaltmak, bizim ülke ekonomisine yapabileceğimiz en önemli katkıdır. Yapılan bu reform öncesinde, Dünya Bankası'nın özel sektör eliyle yaptığı anketlere göre Türkiye'de inşaat izni almak için 18 prosedür vardı. Bu 18 prosedürün 12’si belediyelerin çeşitli birimlerindeki işleri kapsıyordu. Bakanlıklarımız, belediyelerimiz ve Dünya Bankası ile çalışarak bunları nasıl birleştirebiliriz, bu süreçleri nasıl kısaltabiliriz diye çalıştık. başbakan yardımcımız ve içişleri bakanlığımız reformun detaylarını açıklayacak."

Hisarcıklıoğlu, bu reformların uygulamaya yansıması Türkiye'nin İş Yapma Kolaylığı Endeksi Raporu'nun inşaat izinleri başlığında ilk 20'ye girmeyi hedeflediklerini vurguladı.

İnşaat sektörünün kapı kapı dolaşmaktan kurtulacağını, verimliliğin artacağını, enerji kaybının önleneceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bu sürece son 6 ayda katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, işin aslında burada bitmediğini bildiklerini ve bu süreçlerin belediyelerce uygulanması konusunda siz belediye başkanlarının desteklerinin ve takiplerinin çok önemli olduğunu anlattı.

"Reformlar iş dünyası tarafından olumlu karşılanacak"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ise yatırım ortamının iyileştirilmesi için Türk hükümetinin son birkaç aydır inanılmaz bir reform çabası gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin dünyada takdir gören evrensel bir sağlık sistemi kurduğunu dile getiren Zutt, "Aynı zamanda Türk hükümetinin yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki çabalarını da çok takdir ediyoruz. Sayın Recep Akdağ ile ekim ayında ilk toplantımızı yaptık, olumlu değişiklikler yapıldı. Çok az hükümet bu kadar kısa sürede bunları başarabilir." diye konuştu.

Zutt, reformların özel sektörde uygulanmadıkça yarım kalacağını vurgulayarak, TOBB'un bu süreçte görev alarak özel sektörü mobilize ettiğini kaydetti.

Reform sürecinde Dünya Bankası'nın teknik ortak olduğunu belirten Zutt, şunları kaydetti:

"Bütün bu değişiklikler hem yerel hem yabancı girişimcilerin iş yapabilmelerini kolaylaştırmak için yapılıyor. Yönetmelikler daha verimli, daha şeffaf ve şirket dostu hale getiriliyor. Bürokrasi azaltılıyor , KOBİ'ler için teşvikler veriliyor. Çalışmalarımız gösteriyor ki; Türkiye'de büyümenin motoru KOBİ'ler.Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlar, iş dünyası tarafından çok olumlu karşılanacak."

"12 işlem 5'e düşecek"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da Türk müteahhitlerinin dünyada ikinci sırada yer alırken, Türkiye'de inşaat ruhsatlarının çok geç veriliyor olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Burada yapılması gereken somut şeylerin bulunduğunu dile getiren Uysal, daha önce inşaat ruhsatı için alınması gereken 18 işlemden 12'sinin belediyeler üzerinden yapıldığını aktardı.

Uysal, kendilerine gelen genelgeyle inşaat ruhsatı izinlerinin alınması için belediyelerin yaptığı 12 işlemin 5'e düşürüldüğünü anlatarak, "Bu 12 işlemin 5'e düşürülmesi uygulaması başladı. Şu anda bakanlığımızın bize yaptığı 12 işlemin 5'e düşürülmesi konusunda önemli bir sıkıntı yok ve büyük ölçüde uygulamaya geçmiş durumda." dedi.

Etkinliğin ikinci kısmı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)