BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYatırım için konut alınır mı?----

Yatırım için konut alınır mı?

Yatırım için konut alınır mı?
11 Ekim 2016 - 09:12 www.finansgundem.com

Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu bugünkü yazısında yatırım yapmak için konut almak isteyenlere seslendi

Muratoğlu konut fiyatlarının hızla yükseldiğine dikkat çekerken döviz ve enflasyon işin içine girdiğinde yatırım atmosferinin değiştiğini vurguladı. Muratoğlu bir konut fiyatının 200 kira bedelini geçiyorsa yatırıma temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtti.

İşte Muratoğlu’nun yazısının ilgili bölümü:

Geçen yıl konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Nitekim 2016 yılında da en öndeyiz… Yalnız işin içine döviz ve enflasyon girip paramızın değeri düşünce artış hızında gerilerde kalıyoruz. Bu demektir ki getiriler söylendiği kadar da hızlı artmıyor!

Araştırmalar bizi ilginç yerlere götürüyor. Türkiye’de konut fiyatları neden artıyor? O kadar çok sebebi var ki… Suriyelilerden tutun, yık‐yap şeklinde devam eden kentsel dönüşüme, inşaat ve arsa maliyetlerinden, yatırıma, lüks ev talebinden inşaat malzeme fiyat artışına kadar geniş bir yelpazede sonuçlara ulaşmak mümkün.

Kısa ve orta vade zarar ettirir!

Ancak burada esaslı bir tutumdan bahsetmek zorundayız. Konutun, yatırım haline dönüşmesi… Yıllardır yüksek getiri ile devam eden konut piyasası kendi kendini dolduruşa getiren bir mekanizmaya dönüştü. Satışların oldukça önemli bir kısmı yatırım talebine dayanıyor. Nitekim tehlikeyi de bu yatırım talebi yaratıyor. Her yatırım risk taşır…

Neden yatırım yaparsınız? Daha fazla kazanmak için… Pek çok yatırımcı tasarruflarının bir kısmını konuta yatırıyor. Konut yatırımlarında uzun bir vade beklendiğinde zarar eden pek yok gibi… Ancak kısa ve orta vadede tam aksine zarar etme olasılığı yüksek oluyor.

Satış fiyatı 200 kirayı geçtiyse

Emlak ve konut uzun vadeli düşünmeyi gerektirir. Uzun vade deyince 10 yıl ve üzerinden bahsediyorum. On yıla kim öle kim kala? Dolayısıyla fiyat artışlarını uzun süre takip edip tatmin edici bir noktada satışa çıkacaksınız. Nitekim arada da kira geliri elde etmek isteyeceksiniz.

Kira gelirleri, ev fiyatlarından daha hızlı değişir. Eğer bir konut için istenen fiyat, 200 aylık kira getirisinin üstüne çıkmışsa temkinli yaklaşmak gerekir. Yaklaşık 17 yıl… Bizde 30‐35 yılı buldu. Ev almak yerine kirada oturmak çok daha mantıklı hale geldi.

Bakın, Türkiye’de çalışan bir insanın ortalama geliri yüzde 10 civarında artıyor. Ya konut fiyatları? Artış yüzde 20’yi geçti. İnsanlar gelirinin yanı sıra birikimini de ortaya koyuyor.

Demek ki alıcıların ağırlıklı düşüncesi yatırım yapmak

Suni olarak yönlendirilen piyasaların kötü getirileri nedeniyle finansal birikimlerini konuta yönlendiren geniş bir kesim söz konusu… Doğru yer, doğru zamanlama, doğru fiyatlama çok önemli…Son tahlilde eğer ev yatırım için değil de ihtiyaç için alınıyorsa söylenebilecek fazla bir şey yok! Şu kısa hayatta yaşam kalitenizi ne kadar erken artırırsanız o kadar iyi…

Eğer yatırım için satın alıyorsanız sanki bu aralar çok da zamanı değil… Yatırım anlayışı değiştiğinde konuta talep kısılacaktır. Fiyatları düştüğü halde alıcı bulamayan yatırımlardan para kazanılamayacaktır. Bugünlerde de arz fazla, talep yetersiz… Daha uygun günler gelecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorumcu11 Ekim 2016 11:22

    Her beş yılda bir konut fiyatlarında balon oluşuyor, komşunun evi şu fiyat benimki daha güzel bu olsun muhabbeti, fiyatlar şişiyor ama gerçekleşmiyor, ardından pufff eski haline dönüyor.

  • YORUMCU11 Ekim 2016 10:53

    ne zamanki ülkemizde, para, konut ve inşaat yerine, üretime yönlendirilirse o zaman kalkınmadan bahsedebiliriz, ancak ne yazık ki güven telkin etmeyen bir ekonomide insanlara konuta yatırım yapmaktan başka seçenek bırakılmıyor... aslında insanların yatırım davranışları (özellikle konuta yatırım) o ülkede ekonomiye olan güvensizliğin işaretidir.

  • ismail Midiliç11 Ekim 2016 09:54

    hep öyle yazıyorlar ama bir türlü olmuyor her ay artıyor sanki dolarıda bir zamanlar yatırım aracı degil diyenler nasıl 2 yılda katladı bende konut fiyatları artmaya devam edecek büyük şehirlerde hükümetin polikasıda bu yönde

  • realite11 Ekim 2016 09:37

    ister almak yerine kiralamak mantıklı deyin..ister arz fazla talep az deyin..ister alsan ne yapacaksın düzgün kiracı bulmak zor deyin..ister alıp ne yapayım nakit lazım deyin..ister ipotek kıymeti kalmadı bankalar krediyi kıstı zaten deyin..ister bu faizlerle konut kredisi mi ödenir deyin..ister fiyatlar çok şişti deyin..bence de g.menkul fiyatları düşecek..