BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYabancılar konuta hücum etti----

Yabancılar konuta hücum etti

Yabancılar konuta hücum etti
22 Eylül 2018 - 11:04 www.finansgundem.com

Ağustosta 10 konuttan birini yabancı yatırımcı aldı. Yüzde 11 ile son 6 aylık ortalamayı aşan ağustosta yabancılara konut satışı tarihi zirvesini yapmış oldu

Kur artışı, yabancılar ve gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirince konutta yabancılara satış rekor kırdı. Markalı konut projelerinin yüzde 11’i ağustos ayında yabancı yatırımcılara satıldı. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ağustos sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre yüzde 11’lik oran, son 6 aylık ortalama olan yüzde 9’un 2 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi yüzde 42 ile 2+1 konutlardan yana. Bu tercihi yüzde 29 ile 3+1 ve yüzde 19 ile 1+1 konutlar izledi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 9 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar nisan ayında yüzde 8, mayıs ayında yüzde 7, haziran ayında yüzde 10, temmuz ayında ise yüzde 9 oranında gerçekleşmişti.

Türkiye’nin 81 şehrinin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0.17, son üç ayda yüzde 1.44, son altı ayda yüzde 3.48, son bir yılda yüzde 9.00, son üç yılda yüzde 36.47, son beş yılda ise yüzde 84.82 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son bir ayda yüzde 1.18 artış gösterdi. Yeni Konut Fiyat Endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.39 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.34, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 82.30 artış gerçekleşti ve endeks değeri 182.3’e ulaştı. Yeni Konut Fiyat Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.58 oranında artarken; İstanbul Avrupa’da yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.33 arttı.

Bitmemiş konutların satışı 6 aydır düşüş eğiliminde

Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 42’si bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 58’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4 puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında ise 4 puanlık bir artış yaşandı. Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış mart ayından beri devam ediyor.

Yetgin: Geliri döviz olanlar için avantaj

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, ağustos 2018 sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 11’lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz. Son 6 aylık ortalamanın 2 puan üzerine çıkan yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanma etkili oldu. Kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıktı” dedi.

Bertrand: Fiyatlardaki düşüşle cazibe arttı

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand ağustos ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “Kur şoku ve konut kredi faiz oranlarının son yılların zirve değerlerine ulaşması, beklendiği gibi talep azalmasını karşımıza getirdi. Sektördeki yavaşlamaya rağmen, fiyatlarda yaşanan düşüşün önemli bir fırsat oluşturacağını söyleyebiliriz.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)