BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancılar bir haftada ne kadar alım yaptı----

Yabancılar bir haftada ne kadar alım yaptı

Yabancılar bir haftada ne kadar alım yaptı
10 Şubat 2017 - 06:43 www.finansgundem.com

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, piyasalardaki yabancı hareketlerini değerlendirdi. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Bir süre önce bu kur düzeyinin yabancının Türkiye'ye gelmesi için çok elverişli olduğuna dikkat çekmiştik. Ama yabancılar kur yüksek olduğu halde Türkiye'ye para getirme konusunda pek gönüllü davranmıyorlardı, bunun da tehlikeli bir beklentiye işaret ettiğini ifade etmiştik.
Neydi o beklenti... Birincisi kurun daha da artacağı umuluyor olabilirdi. İkincisi de hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi fiyatlarının daha da gerileyeceği beklentisiyle hareket edilmesi muhtemeldi. İşte o yüzden de kur görece çok yüksek olduğu halde Türkiye'ye gelmekten kaçınma duygusu ağır basıyor gibi bir görüntü vardı.

Tabii ki bunlar ekonomik etkenlerdi. Bir de Türkiye'nin siyaseten yaşadıkları ve bunun yol açtığı kaygılar söz konusu olabilirdi.

Üstelik yabancı yatırımcı kasım ayında yüklü miktarda satış yapmış ve kur düşükken dövizini cebine koymuştu. Oysa şimdi döviz kasım ayına göre çok yüksekti ve aynı döviz getirilerek çok daha fazla Türk Lirası elde edilmesi mümkündü. İşte o yüzden kasım ayında çıkan yabancının gelmesi bekleniyordu. Bu bekleyiş geçen haftaya kadar sürdü.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışlarını geçen hafta önemli ölçüde değiştirdikleri gözlendi. Bu uzun soluklu olur mu, olmaz mı, bilinmez; ama yabancı yatırımcılar 30 Ocak-3 Şubat haftasında 348.8 milyon doları hisse senedi, 169.7 milyon doları da devlet iç borçlanma senedi olmak üzere tam 518.6 milyon dolarlık alım gerçekleştirdiler.

Geçen haftaki yaklaşık 519 milyon dolarlık net alım, yabancıların eylülün son haftasındaki 662 milyon dolarlık alımından sonraki en yüksek haftalık tutar olarak kayıtlara geçti. Dolayısıyla yabancı yatırımcıların geçen haftaki alımları hiç de yabana atılacak, önemsenmeyecek bir tutar değil.

Giriş eğilimi tutardan önemli

"Komşu komşunun külüne muhtaç" diye bir söz var. Biz de yakınsak da, "bizi sömürüyorlar" diye eleştirsek de yabancının para getirip menkul kıymetlerimizi almasına muhtacız. Çünkü dövize ihtiyacımız var.

Hem artık herhalde Merkez Bankası'nın açıkladığı şu rakamlar iyiden iyiye gösterdi ki dövizde Türkiye üstüne oyun oynayan falan yok. Dövizin artmasına yol açanlar, ki bunu Başbakan Binali Yıldırım da zaten söyledi, döviz borcu olan Türk şirketlerinin alımları.

Yabancılar, istisnai dönemler hariç, dövizi artırmıyorlar; tam aksine döviz getirerek kurun daha dingin seyretmesine bir anlamda katkıda bulunuyorlar.

Yabancı deli mi ki döviz kuru yüksekken Türkiye'den çıkmaya kalkışsın ve eline daha az döviz geçmesine razı olsun. Yabancının taktiği belli. Döviz yüksekken Türkiye'ye gelmek, döviz ucuzlayınca da çıkmak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)